onsdag 27 oktober 2010

Några korta rader om en rapport

Det är ju få individer av en exklusiv skar som har sitt efternamn på börsen. Men visst finns dom. (Lars magnus) Erissson, (Fredrik) Lundberg, Beijer, Borg och Wallenstam förstås. Samt sist men inte minst också undertecknad genom bolaget Stockman, förlåt det ska visst stavas med två nn på slutet.

Stockmann som som bekant en finsk varuhuskedja som bla, äger svenska Lindex sedan detta bolaget köpte sut från börsen från dåvarande huvudägaren Christer Gardells fondbolag.

Min namne avlämnade då en idag en rappport. och det är bara att konstatera att Stockmann minsann inte håller HM klass. Man omsätter Q3 421M Euro, med en vinst före skatt på 12 M Euro. 0,2Euro per aktie i vinst klarar man av på sista raden på ett kvartal. På årsbasis så har man visat vinster sedan 2004 till idag mellan 0,65 upp till knappt två euro per aktie i toppen på konjunkturen. (läs: innan det dyra köpet av Lindex mfl). Sedan dessa har lönsamhetet blit allt mer skral om än nu åter lite på bättringsvägen

tillväxten är idag hyfsad 8% på årsasis.  Eget kapital på aktie är idag knappt 12 Euro per aktie och avkastningen på eget kapital är idag ung 6-7%. Ur det perspektivet så kan jag tycka att bolagets aggresiva skuldsättning på knappt 97% av storleken på eget kapital är i mest laget...Har svårt att se att aktie skulle va något klipp på knappt 30 Euro heller, aktien har vänt upp för snabbt enligt mig. Nej köp inte Stockmann.

Kan väl tyvärr meddela att det är familjen Hartwall som är huvudägare i Stockmann och inte familijen Stockman om nu något skulle fått sådana idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper