söndag 3 oktober 2010

Lite kylskåp


Electrolux är ett företag som jag lätt att fatta tycke för som bolag, säkerligen mest för faiblessen för praktiska hushållsmaskiner som jag personligen har ,främst då min Assistent anno 1981 som fortfarande tuggar och går flera gånger i veckan oftast.

Som bolag på börsen är Electrolux inte de mest spännande bolagen om man säger så, vitvaror är ingen  tillväxtbransch. De allra flesta hushåll har idag de kylskåp man behöver, frysbox, dammsugare och tvättmaskin. Man byter sedan ut dessa när den gamla blir trasig, eller ja ett visst mått av konjunkturkänslighet då kanske då köksrenoveringar oftast resulterar i lite nya vitvaror. Annat var det på 60-70-talet då var Electrolux börsen riktiga tillväxtrakt med rejäl tillväxt varje år under den smått legendariska Vdn Hans Vertén då hushållen skaffade allt fler köksprylar i rasande fart. Läs gärna bibliografin om honom vid namn "Man säljer inga julgranar på annandagen". Sedan är det också en konsoliderad och hårt prispressad marknad idag, vilket man inte minst märker om man står i lokalerna till Mediamarkt, Elgiganten och allt vad dom nu heter.

En spännande drivkraft för Electrolux som blir allt mer påtagligt är produkter med allt lägre energiförbrukning.Det börjar skilja rejält mellan nya vitvaror och 10 år gamla. Mycket ändliga energikällor skulle sparas om alla hade de senaste vitvarorna. Även elräkningarna skulel bli lägre för ägarna.

De låga tillväxtutsikterna för Electrolux avspeglar sig också i ett av Electrolux finansiella mål. Man skall över tid ha en organisk tillväxt på 4%. Vilket kort och gott betyder att man skall klara av att höja priserna i takt med inflationen och att kanske någon extra kines skall skaffa sig ett electroluxkylskåp. Mer än så skall man inte växa. Det finns många fler företag som har högre ambitioner än så. Dessutom så har ju knappt Electrolux klara av dessa mål de senaste 5 åren. Ett annat mål som Electrolux har är att klara en rörelsemarginal i verksamheten på 4%, detta mål är om något än mer ospännande än tillväxtmålet. 4kr i vinst på 100kr i försäljning kan man väl inte bli rik på?

Kan man då tjäna pengar som aktieägare i Electrolux med så låg tillväxt och så dåliga marginaler?
Bevisligen, Electrolux har utvecklats klart bättre än börsen som helhet på 5 år, 10 år och 15 år...och även på 50 år kan jag tro. Detta trots den miserabla "tillväxten" de senaste 10 åren. Nyckeln ligger i Electrolux tredje finansiella mål. Man skall ha en avkastning på nettotillgångar i företaget på 25%. Det är en desto mer imponerande siffra för att vara ett så stort bolag som omsätter över 100Mdr. De pengar som aktieägarna har insatt i Electrolux skall således förenklat förräntas med 25% om året. Oftast ganska så mycket bättre än bankräntan. Målet skvallrar också om att bolaget har en förhållandevis effektiv produktion där mycket enligt mig påminner om hur AtlasCopco är uppbyggt, dvs man satsar på satstillverkning och har ofta många underleverantörer på gott och ont.

Electrolux skall kort och gott vara en "kassako" där en hel del pengarna blir "fria" kan användas antingen till förvärv av företag eller delas ut till ägarna (läs Wallenbergs). Ja i den bäst av världar förstås. För även här har det de sista åren varit så att Electrolux tyngts ned av ideliga kostnader för nedläggningar, besparingsprogram mm mm. Säkerligen blir det en del sånt i framtiden också, även om de senaste 5-6 åren får ses som ganska ovanligt många.

Så hur ser det ut för Electrolux idag då?
Väldigt bra skulle jag vilja säga. För att inte säga lite oförskämt bra. Electrolux uppfyller idag sina finansiella mål allihop. Man växer med 4% årligen och har faktiskt de senaste kvartalen kunnat höja priserna (mestadels i dollar) för första gången på, ja, jävligt lång tid. Marginalerna ligger över 4% och räntabiliteten ligger på knappa 25%, om vi justerar för de ideliga engångskostnaderna som Electrolux tar i form av många fabriksnedläggningar. Jag vill påstå att Electrolux nu avgående VD, har gjort ett mycket bra arbete de senaste åren, sett ur aktieägarnas synvinkel. Även om Electrolux i Sverige blivit ett mycket mindre företag då många anställda har fått gå hem från jobbet permanent tyvärr.

Sedan har Electrolux något som väldigt många tillverkade bolag saknar idag. Man har ett riktigt stark balansräkning. Man har upptagna lån på 12,1mdr sista juni och likvida medel på 12,6mdr (vilket är 24% av börsvärdet), nettokassa alltså, få förunnat och den är nog större idag än den var sista juni. Electrolux är i bra skick i jämförelse med konkurrenter och kan således om man så önskar idag köpa upp företag utan att oroa sig för finanserna. Något man idag håller på att göra med sydkoreanska Daewoo. Det andra alternativet är som sagt att dela ut till aktieägarna. Gissningsvis (vad underteknad tror) så kan det mycket väl bli en lite extrautdlening till Electrolux aktieägare i vår.

Kursen på aktien då?
Bästa jämförelsetalet är nog att jämför med eget kapital med tanke på att det kan delas ut en del. Electrolux handlas idag till 2,7ggr eget kapital. Uppfyller man sitt mot att förvalta kapitalet med 25% så blir "räntan" 9,3%, uppfyller man målet till hälften så får man till dagens kurs knappa 5%. Kanske inte allt för billigt men det finns som sagt betydligt dyrare aktier på börsen är Electrolux.

3 kommentarer:

 1. Funderar du själv på aktier i bolaget? Själv kan jag tycka att det är trevligare att köpa mindre bolag som handlas kring P/E 10, men som samtidigt kan växa snabbare än inflationen.

  SvaraRadera
 2. har du läst:
  http://flutetankar.blogspot.com/2010/09/omekbart.html

  SvaraRadera
 3. Problemet med vitvaror är att de är lite av "lyxvaror" som egentligen inte behöver bytas särskilt ofta. Exempelvis har vi en 20+ år gammalt kyl och frys i hemlandet, som funkar bra idag. Och märket på kylen är inte ens hälften så bra som Elux vitvaror är. Elux vitvaror tror jag lätt skulle kunna fungera bra i minst 15 år utan att gå sönder.

  Hade vi fått lite kärvare tider, där folk kanske blir tvungna att fixa sina gamla vitvaror istället för att köpa nya, då tror jag Elux hade fått det svårt.

  SvaraRadera

MediaCreeper