torsdag 14 oktober 2010

Går Hagströmer och Qviberg skilda vägar?

Investmentbolaget Öresund redovisade idag sin kvartalsrapport för tredjekvartalet 2010. Det var minsann inte den roligaste rapport bolaget har lagt fram kan jag tro. Från att varit rubriker i affärspressen så har nu HQ affären blivit svarta siffror i bokföringen, eller vid närmare eftertanke nog mest röda. Affären har för Öresunds aktieägare varit en förlust med nio nollor, mindre kul för ev. ägare.


Öresunds aktie har senaste tiden handlas med en ganska så rejäl substansrabatt och inte helt oväntat så genomför då Öresund som så ofta någon form av aktivitet för att minska rabatten. Först av allt så har man återköpt aktier över börsen i form av syntetiska aktier något då som höjer substansvärdet per aktie om aktierna löses in eller stiger i kurs och säljs. Sedan genomför man samma program som man gjorde för några år i Öresund och som man också genomförde ofta under Custostiden sedan dvs att man genomoför ett inlösenprogram där man löser in sitt eget substansvärde och ökar därigenom värdet på kvarvarande aktier. I detta fall väjer man att lösa in var 10:e aktie 135kr mot dagens börskurs dryga hundralappen.

Det verkar som en del bloggare och massmedia kommenterar matematiken. För den som idag är aktieägare och fortsatt har förtroende så skall man i dessa lägen sälja sina kommande inlösenrätter och på spå sätt öka sin ägarandel i Öresund. Vil man istället ha kontanter och få en svag utspädning så skall man då lösa in sina aktier. Valet är fritt men tänk på att det ofta i sådana här situationer kan uppstå arbitragemöjligheter mellan aktier och inlösenrätter.

Vad jag däremot är synnerligen förvånad över att ingen spekulerar i är om detta inlösenprogram kan vara en del i är om Hagströmer och Qviberg nu går skilda vägar efter den senaste tidens tråkigheter kring HQ Bank. Folk har nog blivit ovänner för mindre än en miljard kronor och förtroendeproblem. Dessutom kan det ju mycket väl bli så att Öresund stämmer den fd. styrelsen i HQ Bank och då blir det minst sagt problematiskt att ha ett gemensamt skrivbord.

Så hur skulle skilsmässan kunna gå till nu när det går att lösa praktiskt, låt mig exemplifiera.
Ja helt sonika i att Hagströmer säljer sina tilldelade inlösenrätter till Qviberg och som kompletteringsköper ytterligare inlösenrätter på marknaden och sonika löser in alla sina aktier för 135 kr i kontanter exakt på inlösendagen och därmed står det honom fritt att bilda sig sin helt egna aktieportfölj utanför Öresund och han kan då få det fulla substasvärdet i betalning istället för att sälja sina aktier med rabatt. Han slipper då också flagga utan kan genomföra en flaggning när alla aktierna är inlösta. Hagströmer skulle då alena blir den helt dominerande ägaren i Öresund och då kan stämma Qviberg bäst han vill. Kanske är det ur det perspektivet man också ska se att Michael Nachemsson redan är utsedd till vice Styrelseordförande i Öresund?

Jag vill minnas att år 2003 så skrev dåvarande Affärsvärldens journalisten Simon Blecher (idag förvaltare för HQ/Carnegie Sverigefond) att börsen investmentbolag nog många går mot en säker död. Många av de bolag som Simon hade på sin lista är redan begravda i form av Custos och Atle och han skrev att Öresund endast finns kvar fram till den dagen som Hagströmer och Qviberg inte längre drar sams, kanske är vi där idag…

7 kommentarer:

 1. Vad är arbitragemöjligheter?

  SvaraRadera
 2. I detta fallet att aktie+inlösenrätt kan avvika från 135kr.

  Om många vill sälja sina inlösenrätter blir dom billiga, vill många köpa inlösenrätter för att få 135 kr i kontanter per inlöst aktie så blir dom dyra.

  SvaraRadera
 3. förslåt formeln för korrektvärdering skall givetvis vara

  135=(Inlösenrätt*10)+akties pris

  Avviker denna formel frå att gå jämt upp kommer det gå att tjäna gratispengar på ena eller andra sättet.

  SvaraRadera
 4. Har du börjat göra
  reklam på BS? :-)
  Vi ska komma ihåg var vi läste det först.

  SvaraRadera
 5. Anonym> ber om ursäkt att det har uppfattats som reklam, inte min mening.

  SvaraRadera
 6. Tack Christoffer för svaret på min fråga. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Tack för förklaringen på arbitragemöjligheter!

  SvaraRadera

MediaCreeper