onsdag 22 juni 2011

Lägg ner Öresund!

Det krachade finansbolaget HQ vars bank blev av med sitt banktillstånd och drog med sitt moderbolag ner i bråddjupet har nu haft bolagsstämma, extrastämmor där kallelse skickades dagens efter ordinariebolagsstämma, mediebråk osv.

Kontentan av händelserna blir nu att den nytillsatta styrelsen (hur många dagar denna styrelse sitter kvar) i HQ AB nu stämt tidigare revisor, styrelseledamöter med bla. Mats Qviberg men även fastighetsbolagets Kungsledens VD Tomas Erseus samt HQ huvudägare investmentbolaget Öresund för mottagande av utdelningar från HQ som aldrig borde ha skett då HQ i praktiken haft en svagare finansiell ställning maa en konsekvent övervärderad tradingportfölj.

Jag läste härom veckan i skvallerblaskan Affärsvärlden en intervju med den stämmande sidans företrädare Mörtstedt och det är för mig alldeles uppenbart att processerna har övergått i någon form av finansvärldens tuppfäkteri där det mer handlar om prestige mellan äldre medelårs stenrika finansestradörer än rationella handlingar från den icke-känslomässiga hjärnhalvan på desamma. Perosnligen har jag ingen aning om oddsen för eventuella framgångar i dessa rättstliga tvister som säkerligen kommer ta åratal att genomföra. Räkna dock med att minoritetsägarna i HQ nog kommer i både andra och tredjerummet då det nu handlar om Qvibergklanen mot Mörtstedtfalangen (har svårt att bestämma mig om denna kommande filmvisning ska klassas som en rysare, komedi eller en lugn drama, lite action blir det nog också)

Ur Öresunds aspekt är det så klart klokt att man till sina ägare delade ut HQ innehavet så att Öresund inte blivit iblandade i processer där man ska fatta beslut om man ska stämma sig själv eller inte. Men faktum kvarstår Öresund är nu föremål för en stämningsprocess på betydande belopp, hundratals miljoner i praktiken, eller teorin rättare sagt.

Vad värre är så är ju också HQ föremål för undersökning av ekobrottsmyndigheten om det kan ha förelagt bokföringsbrott, otillåta aktieutdelningar osv. Även detta är en kall våt filt som ligger över Öresund och som skapar osäkerhet.

Hur ska man nu tackla dessa problem ur Öresunds sida? Ja ett alternativ är förstås att börja anställa några jurister i bolaget eller betala dyra fakturor till diverse flådiga advokatbyråer, det tycker i alla fall jag inte är ett huvudfokus för ett rent investmentbolag även om det kanske kan leda till substansvärdes bevarande i juridiska processer.

Ett annat alternativ är att bomma igen. Avveckla bolagets tillgångar i en eller annan form på lämpligt sätt och dela ut kvarlåtenskapen till dess ägare. Det senare alternativet är också förstås ett sätt att lösa upp partnerskapet mellan Hagströmer och Qviberg om dessa skulle önska göra så.

Lite synd förstås att det skulle gå den vägen, exkluderat HQ har Öresund utvecklats väl de senaste åren (aktiekursen har dock släpat efter substansvärdet) och jag må säga att jag gillar Öresunds "nystart" med att likt Ratos och Investor ta ett ledande ägande i onoterade bolag men faktum kvarstår, de jurdiska processerna komma hänga tungt över Öresund kommande år även om det inte alls har med deras nuvarande verksamhet att göra! En upplösning av bolaget skulle råda bot på denna problematik.

Attan vad svårt att sova det var i natt då, kan väl ha att göra med dessa ljusa sommarnätter.

4 kommentarer:

 1. Tänk att det skulle gå så här illa med Öresund - trodde jag aldrig för ett par år sedan.

  SvaraRadera
 2. Öresunds köp i Transcom var heller inte så lyckat...

  SvaraRadera
 3. HQ:s rättsprocess mot Öresund är bara löjlig. Öresund är själva det största offret i HQ-härvan...
  Dom kommer inte att få ett skit, men det kan ta bort en massa tid, pengar och energi från Öresund tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Dagens besked om lönerna för de SAABanställda är mycket beklagligt. Handen på hjärtat dock, hur många är överraskade? ..

  SvaraRadera

MediaCreeper