tisdag 7 juni 2011

Skattefritt Wibblekonto?

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson (och kandidaten med gissningsvis lägst odds att efterträda Maud Olofsson) Annie Johansson, lanserade häromdagen ett intressant skatteförslag . Förslaget går ut på att man inför ett grundavdrag på kapitalinkomster på omkring 5000-10000kr dvs kapitalinkomster upp till denna nivå blir helt skattefria. Om vi tänker oss att faster Agda har 200 000kr i hopsparade medel på bankboken i den lokala sparbanken och hon får 3% i ränta på pengarna så blir denna ränta helt skattefri. Rikeknösen Ragnar von Gyllenstropp med 200 mkr i aktier och bankmedel får precis som tidigare betala 30% i skatt på utdelningar och ränteinkomster ja förutom de där futtiga tusenlapparna då förstås. Förenklat beskrivet kan man med Annie Johanssons förslag ha en liten ”årslön” på banken,  som den gamle finansministern Wibble (och undertecknad mfl.) talade sig varm om och detta helt skattefritt och det blir enklare att spara ihop till en årslön också.
 
Förslaget är synnerligen intressant i den pågående processen med införande av ett investeringssparkonto. En stor skillnad mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring är att investeringssparkontos beskattning blir en kapitalinkomst (kapitalförsäkringen är en försäkring som beskattas). Där skattesatsen är statslåneräntan+0,75% (idag 3,61%). Om man skulle införa Annie Johansson förslag kan investeringssparkontot bli helt skattefritt för den lille spararen med upp till ett par hundratusen på kontot till skillnad mot kapitalförsäkringen där spararen från årsskiftet (med dagens statslåneränta) får betala 1083kr per år i skatt per 100 000kr i sparmedel i försäkringen. Därmed så kommer nog kapitalförsäkringen att få den sista avgörande dolkstöten.
 
Det finns givetvis alternativa möjligheter att förändra kapitalskatterna. 
Den enklaste lösningen vore förstås sänkt skatt från 30% till exempelvis  20%. Vad som dock bör beaktas är de fördelningspolitiska effekterna i förslaget med grundavdrag på kapitalinkomster.  Sänkt kapitalskatt generellt hade givet enorma skattesänkningar till Stefan Persson, Gustaf Douglas och Fredrik Lundberg men inte direkt gjort mycket för kreti och Pleti och knappast stimulerat till ett ökat sparande (bättre att i så fall sänka ränteavdragens storlek). Givetvis är den svenska kapitalskatten generellt sett för hög vilket bromsar många investeringar i Sverige det är sant. Men samtidigt är det mycket bra om vi kan ta fram förslag som stimulerar ett ökat sparande och större hushållsbuffert hos  miljoner svenskar som idag mer än pengar på banken sitter med med stora lån och allt för liten buffert i hushållet.

Jag måste säga att jag smågillar förslaget.

7 kommentarer:

 1. Jag håller med om att det är en bra idé. Men till skillnad från dig så storgillar jag förslaget.

  Dagens system där skuldsättning i realiteten subventioneras medan sparande beskattas är djupt problematiskt. Men att lösa det genom en generell sänkning av kapitalskatter och ränteavdrag har som du skriver tveksamma fördelningseffekter. Ett grundavdrag på kapitalinkomster löser dock en del av problemet utan att göra avkall på fördelningseffekterna.

  Det öppnar även upp för en större reform där man gör allt detta på en gång, dvs sänkt kapitalskatt och ränteavdrag samt ett litet avdrag för kapitalinkomster.

  SvaraRadera
 2. Gillar också förslaget, men det bör vara samma sak åt andra hållet också så när man lånar pengar så får man slopat ränteavdrag också.

  SvaraRadera
 3. Gillar också förslaget, men det bör vara samma sak åt andra hållet också så när man lånar pengar så får man slopat ränteavdrag också.

  SvaraRadera
 4. Gillar också förslaget, men det bör vara samma sak åt andra hållet också så när man lånar pengar så får man slopat ränteavdrag också.

  SvaraRadera
 5. Ett enkelt och bra förslag.Jag har aldrig fattat varför politikerna skall hålla på och krångla till eventuella lättnader i kapitalbeskattningen.Det är på tiden att dom svenska kapitalskatterna harmoniseras med övriga EU.Som det nu är missgynnas svenska investerare.

  SvaraRadera
 6. Det är en bra ide, men den lär aldrig bli verklighet.
  Vad centern säger och vad centern säger är två helt skilda saker.
  Senast var de tex med och röstade igenom en 40% skattehöjning på kapitalförsäkringar trots att de klart och tydligt talade om för väljarna att de arbetade för lägre kapitalinkomstskatter...

  SvaraRadera
 7. Annie Johansson förslag uppskattas starkt. Det skulle innebär att större delen av Sveriges befolkning befriades från kapitalskatt samtidigt som den totala kostnaden för staten begränsas till några miljarder kronor.

  Det är dock viktigt att särskilja på ett förslag från en enskild riksdagsledamot/enskilt parti och vad regeringen de facto gör. Annies förslag är långt ifrån att realiseras och ligger i bästa fall fall flera år fram i tiden, i sämsta fall är det bara en profilfråga som aldrig kommer att fån något majoritetsstöd i Sveriges riksdag.

  Vad som de facto istället håller på att hända i Sverige är att man just nu genomför stora skattehöjningar på kapital. Från årsskiftet införs investeringssparkontot vilket höjer skatten med cirka 3 700 kr per år för varje miljon en sparare innehar.

  Många tusentals aktiesparare kommer att få se en skattehöjning på sitt kapital som slukar motsvarande hela jobbskatteavdraget och mer därtill.

  I andra hörnan står oppositionen med Vp och S som vill gå steget längre och återinföra en ny förmögenhetsskatt.

  Annie Johansson verkar tillhöra en minoritet i riksdagen. Vindarna blåser just nu istället för kraftigt höjda kapitalskatter.

  SvaraRadera

MediaCreeper