torsdag 29 september 2011

Vilken nationell självförsörjningsgrad på mat kan vi tolerera?

Många roliga vitsar kan man dra om smörbristen som nu pågått i landet ett litet tag. Frågan är hur mycket "allt smör i Småland" nu egentligen är? inte mycket smör finns det i alla fall...

Vi står väl inte direkt och faller på om man ska ha smör eller margarin i baket eller matlagning men situationen är ändå värd att filosofera kring. Man tycker ju att det borde vara goda tider för våra svenska mjölkbönder men så är inte fallet kan jag intyga med en morbror med ett par hundra mjölkkor.

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) är en förhållandevis intressant filur och riksdagsledamot som intresserar sig mycket för risker som det svenska samhället kan stå inför. Han sitter med i försvarsutskottet och EU-nämnden. I grunden är agronom och lantbrukare och har således också ett stort intresse för jordbruksfrågor då han tidigare suttit med i LRFs förbundsstyrelse.

Hans inslag i den svenska försvarspolitiken med mera lämnar jag därhän men jag tänkte lyfta upp en debatt Staffan har intressanta fakta kring de svenska riskerna i livsmedelförsörjningen som herr Danielsson omnämner i ett blogginlägg

Jordbrukspolitik är komplicerat och jag personligen innehar inte tillräcklig kompetens på område för att egentligen uttala mig. Men Staffan Danielssons inlägg i debatten är ganska intressant när han konstaterar att Sverige är ett av länderna i Europa med högst andel jordbruksimport. Mer än hälften av vår mat är importerad!

Min morfar (som är gammal lantbrukare still going strong på väg mot 90 år) har i sitt förråd kvar gamla ransoneringskuponger från kriget (dvs WW2). Kuponger som jag själv lekte med när jag var liten och jag är väl väldigt mycket för ung för att faktiskt förstå att det inte vara så många år tillbaka i tiden som det blev brist på mat här i landet och smör, kaffe, socker, mjöl med mera fick lov att inhandlas tillsammans med färgglada små papperstalonger. Skulle vi mot all förmodan hamna i en livsmedelskris igen med stängda gränser, ja då blir det betydligt värre då vår inhemska produktion på mat är lägre än den någonsin varit. Och Volvobilar blir mat inte mätt på...

När vi ändå pratar lantbruk så ta gärna och läs SIK rapporten 830 som tar upp intressanta jämförelser mellan konventionellt och ekologiskt lantbruk. Där klimatpåverkan skiljer sig betydligt mer mellan olika enskilda gårdar än skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt lantbruk.

4 kommentarer:

  1. Stön, om jordbruket avregleradas och alla stöd och subventioner togs bort, skulle marknaden rätta till detta genom att vi får betala dyrt för bristvaror och att varor i överflöd får ett lägre pris.

    Jag skulle kunna tänka mig att många bönder idag drar sig för att odla och producera, då de blir utkonkurrerade av billigare varor från resten av europa.

    Då blir det som det blir och läxan vi får lära oss är att alla bidrag, lättnader och subventioner på lång sikt alltid drabbar konsumenten på ett eller annat sätt.

    Kan för övrigt rekommendera boken Economics in one lesson av Henry Hazlitt. Finns att ladda ner gratis på www.mises.org.

    SvaraRadera
  2. Vi producerar mindre i sverige och vi efterfrågar mindre av det vi är riktigt bra på att producera vi vill ha oxfile inte potatis....det är tex också mycket bättre att odla råg i sverige än vete...men vad odlar vi mest av??

    SvaraRadera
  3. Off topic:

    Hej Stockman.

    Kommer jag kunna föra över mina aktier från min aktiedepå (jag har avanza mini) till ISK?

    Måste man betala någon extra skatt efter överföringen eller är de bara att föra över?

    Om jag exempelvis för över aktier värda 100 000 kr, kommer det att räknas som en vanlig kontant insättning på 100 000kr?

    Lisa

    SvaraRadera
  4. Hej Lisa.
    Ja du kommer kunna föra över värdepapper direkt från en direktägd depå till en ISK. Dock kommer det bli en beskattnigsbar transaktion där du får betala reavinstskatt alt. Får ett förlustavdrag. Dvs din transaktion hamnar i deklarationen men du kommer kunna föra över aktierna utan att sälja via marknaden. Så har jag förstått saken.

    Har du aktier i kapitalförsäkring så måste du dock sälja aktierna. Ta ut pengar från KF och sätta in pengar.

    SvaraRadera

MediaCreeper