onsdag 11 juni 2008

Skall Ratos sälja sin Särimmer?


Jag tror ni alla känner till vikingamyten om grisen Särimmer som av asagudarna kunde slakta varje kväll och dagen efter fick man återigen sig ett nytt skrovmål. Asagudarna hade det enkelt för sig när man inte behövde tänka på stigande matpriser

I går kunde man i tidningen dagens industri läsa att Ratos kanske är på väg att sälja just sin egen Särimmer, bolaget Hägglunds drives. Hägglunds drives har en lång historia inom Ratos och Arne Karlssons förra arbetsgivare Atle. Det var först år 2001 som Hägglunds drives först kom i Ratos ägo när man köpte upp Ratos Vds gamla arbetsgivare Atle där bolaget hade funnits i flera år. Först till en början så ingick Hägglundsdrives i företaget Arcona (som också innehöll Ratos bolaget GS-Hydro plus något bolag till).

Den totala investeringssumma för dessa tre-fryra företag var ca. 400mkr. Sedan har Hägglund drives fortsatt att utvecklas bra och Ratos har då lagt bolaget i en självständig stuktur utan sina gamla forna industrikolleger. Man har kunnat ta ut utdelning flera gånger ur bolaget och för något år sedan kunde man göra en mycket stor rekapitalisering dvs där bolaget hade så fina vinster och kassaflöde att banker gick med på att lånefinansiera i stort sett hela bolaget och Ratos moderbolag kunde då plocka ur mycket pengar ur bolaget. Tom så mycket pengar att man i redovisning fick ta upp bolaget till ett negativt eget kapital dvs bolaget var/är egentligen en "belastning" för Ratos substansvärde.

Nettoskulden som idag ligger inbakad i Hägglunds uppgår till ca. 900-950Mkr och det redovisade värdet är fortsatt negativt med ett par hundra miljoner. Men likväl så torde bolaget ha ett visst värde då det är ett av Ratos mest lönsamma bolag och som vid varje kvartalsrapport idag bidrar med ganska många Mkr till Ratos resultaträkning. Enligt dagens industri så borde en ev. köpeskilling på bolaget hamna upp mot 4-5Mdr. Från detta skall vi sedan räkna bort bolagets skuld som slarvigt räknat var ca. miljarden som Ratos måst återbetala till banken. Kvar hos Ratos skulle i så fall vid en försäljning på 4Mr blir då hela 3Mdr och även om Ratos är ett stort bolag så är 3Mdr enorma summor även med tanke på att anskaffningsvärdet på några hundra miljoner som man dock flera gånger om redan fått ut i utdelningar. En reavinst på upp mot 3Mdr skulle faktiskt bara den affären betyda en vinst som uppgår till ett helt års toppvinst för hela koncernen Ratos och man kan då säkerligen dela ut en tia per aktie i utdelning även nästa år också.

Så utan att vara allt för noggrann med siffrorna så kan man konstatera att Hägglunds drives har varit en fantastisk investering för Ratos med god utdelningar och förhoppningsvis idag ett högt värde på dess verksamhet.. Men då är egentligen frågan om man skall sälja sin Särimmer som med åren alltid kunnat bjuda på nya festmåltider?

Men får man 5Mdr måste man nog erkänna att detta nog är ett mycket bra pris i relation till intjäningsförmågan och framtidsutsikterna precis som när Investor fick 200kr per aktie för Scania, nackdelen är ju som bekant att man säljer iväg en hel del löpande vinster så det gäller att Ratos har möjlighet att investera dessa miljarder i nya kloka investeringar. Blir det samma årliga avkastning som på Hägglunds drives så lär det i alla fall med tiden bli fler festmåltider för Ratos aktieägare. Kanske blir det för Ratos likt investmentbolagskollegan Investor fler investeringar i Norge?

Ratos aktie utnämndes förresten idag av en stor investmentbank som en av Europas sämsta aktieinvesteringar man kan göra av Europas 600 största börsnoterade företag. Kanske är det så att aktien idag är för dyr, men fel på företaget det är det verkligen inte. Enligt mig skall man köpa bra företag när dom är billiga och sedan skall man behålla och återinvestera utdelningar kanske inte i bolaget som har delat ut dem men väl i andra vid tidpunkten billiga och bra företag.

På bild, en vacker blomma som jag tyvärr inte kan namnet på, kan man få lite hjälp på traven?

6 kommentarer:

 1. Kan det vara digitalis/fingerborgsblomma? Ja, det kunde det. Giftig men vacker.

  SvaraRadera
 2. Digitalis är förvisso giftig, men används också som hjärtmedicin - således en blomma med dualitet.

  Kan det vara så Ratos tänker om Hägglunds?

  För övrigt tror jag fortfarande på Ratosaktien.

  SvaraRadera
 3. Tack! Vilken underbar historia att man kan använda blomman till hjärtat och att den också är giftig.

  SvaraRadera
 4. Som en petimeter jag är tror jag att knoen hette Särimner. :)

  SvaraRadera
 5. Tack för påpekandet, rätt skall givetvis vara rätt.

  Från wikipedia
  http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4rimner

  SvaraRadera
 6. Hej Christoffer,
  Som fodd Ornskoldsvikbo kanner man forstass till Hagglundsforetagen lite grann. Idag ingar de flesta i diverse olika storre foretagsgrupper.

  Hagglunds Drives har en fantastiskt produkt som ar unik. De tillverkar en mkt kraftfull hydraulikmotor som enkelt kan varvtalstyras och med enormt vridmoment, slitstark och laga underhallskostnader. De anvands ofta inom den tyngre industrin som gruva, pappersindustrin, sockerfabriker mm.

  Ett annat foretag, MacGregor, har vissa delar fran ett annat Hagglundsforetag, Hagglunds Marine & Offshore. Deras huvudprodukt ar marina kranar som drivs av just hydraulikmotorer fran Hagglunds Drives.

  Jag tror Ratos borde behalla foretaget, fortfarande bra potential och man agerar pa en ganska liten nischmarknad sa forutsattningarna framover borde vara goda.

  SvaraRadera

MediaCreeper