måndag 12 januari 2009

Bingolotto på börsen?

Uppenbarligen så finns det gott om spelmissbrukare som handlar "värdepapper" med varandra.

Vostok Gas var Lundinsfärens kontrollbolag för sfärens inflytande i det ryska bolaget Gazprom. I bolaget har det funnits en ganska kraftig belåning som bara blivit allt mer besvärande då Gazproms aktie haft mycket stora kursfall. Bolaget tvingades till slut sälja större delen av sina Gazpromaktierna då man blev överbelånad till sitt låneavtal. En stor del av aktieinnehavet försvann och till slut så ville inte bankontakten låna ut pengar längre utan bolagets affärsidé att ha ett belånat strategiskt innehav i Gazprom försvann mer eller mindre. I det läget beslutade bolaget ett strategiskt beslut att avveckla sig själv och dela ut ett obelånat innehav av Gazpromaktier till aktieägarna och därefter avveckla bolaget, packa ihop och avnotera bolaget. Ett enligt mig klokt beslut då det sparar kostnader åt aktieägarna då de enda tillgångar man kunde förvalta var just obelåande Gazpromaktier.

Först så missuppfattade "marknaden" informationen om den aktuella X-dagen för utdelningen och handlade aktien för samma pris som innan utdelningen. Givetvis börstoppades bolaget och informationen gick ut om att bolaget i stort sett ar värdelöst men sedan dess har marknadens aktörer hållit på och handla en aktie som i stort sett är just helt värdelös som än på några tiotals ören.

Det märkliga i sammanhanget är att bolaget även nu flera dagar efetr att informationen är känd fortsätter med våldsamma svängningar hela kronor upp och ned...

Frågan är om inte börsen i situationer som dessa bör helt enkelt stoppa all handel, förklara läget och sedan dela ut ev. likvid när bolaget är likviderat. Men som sagt det verkar finnas många spelmissbrukare och jag har full förståelse för att bolagets VD nu har sålt av sina aktier, han får väl trösta sig med att han har kvar inlösenaktierna där bolagets tillgångar finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper