tisdag 20 januari 2009

En kommentar från föregående inlägg

Ok jag tror jag fattar Läste inlägget om investmentbolags utdelning. Är inte 44kr en jäkligt låg värdering för en aktie som man vet med all bestämdhet delar ut typ 5kr om ett par månader, vad är det jag inte förstår?

Kortfattat kan man säga att ett investmentbolag är en påse pengar varken mer eller mindre. Delar man ut pengar så krymper pengapåsen och företaget blir mindre värt och får man pengar så växer påsen. 5kr i årets utdelning säger egentligen ingenting om kursen på en aktie om den skall vara 30kr eller 100 kr. Den stora frågan är företaget X förmåga att genomföra framtida utdelningar.

Denna påse med pengar som investmentbolagen sitter på kan sedan investeras på många olika sätt. Man kan köpa börsnoterade aktier som Industrivärdens innehav i exempelvis Sandvik aktier, Man kan äga ett antal onoterade företag som i fallet Ratos, man kan äga en bit skogsmark som exempelvis Kinnevik gör eller så kan man investera i fonder och flotta hotell i Stockholm som Investor gör. Mao finns det otaliga investeringsmöjligheter för denna pengapåse. Man kan också låna pengar för att köpa ännu mer tillgångar om tillgångarna stiger i värde är det en väldigt trevlig sak att göra om tillgångarna sjunker i värde är det verkligen ingen bra sak att göra.

Storleken på pengapungen bestämmer självfallet vad en investmentbolagsaktie borde vara värd. Normalt sett så handlas också denna pengapåse med en viss rabatt också då bolaget kostar pengar att driva och man kanske ser bolaget som en maktspelare istället för att agera för aktieägarnas bästa.

Ett investmentbolag har själv inga fabriker och bedriver inte någon annan verksamhet än investerings och förvaltningsverksamhet. Ett investmentbolag kan mao inte tjäna pengar eller förlora pengar i egentlig mening. Istället så redovisas bolagens resultat som antingen värdeförändringar av tillgångarna eller om man äger en väldigt stor andel av företagen så måste investmentbolaget ta upp detta innehavsbolags resultat som en form av "pappersresultat". Dagens redovisningssystem har en hel del att önska när det gäller investmentbolag

Då ett investmentbolag inte bedriver någon "normal" affärsverksamhet så har investmentbolag särskilda skatteregler enligt lag. Exempelvis så har bolagets aktieutdelning ingenting med storleken på pengapåsen att göra, inte heller med bolagets redovisade resultat.

Dessa regler finns för att undvika trippelbeskattning utan bara ordinarie dubbelbeskattning dvs innehavsbolagen (ex. ericsson) skall betala skatt på sina vinster oh aktieägarna skall betala skatt på sina vinster i form av utdelningar mm. Investmentbolaget skall bara vara en neutral mellanhand där man normalt sett inte betalar skatt mer än skatt på de anställdas löner. Ett investmentbolag kan också göra omplaceringar av sina tillgångar skattefritt ung som en kapitalfösäkring. Däremot så är mottagna aktieutdelningar skattepliktiga samt 1,5% som ett schablonvärde på aktie där man äger mindre än 10% av företaget. Man får sedan göra avdrag för bolagets alla kostnader och ränteutgifter samt att bolagets egen aktieutdelning är avdragsgill.

Investor som idag lade fram sitt bokslut har givetvis en massa börsaktier likt ex. Industrivärden men man äger också ett antal helägda företag som måste betala "vanlig skatt" men man har också ganska höga kostnader på lite drygt en halv miljard man har också delat ut lite mer pengar de senaste åren än vad man har varit tvungen till och har därigenom kunnat buffra upp en skattekredit som man nu väljer att utnyttja genom att sänka sin egen utdelning till 4 kr per aktie eller ca. 3,1Mdr mot att man tagit emot 3,8Mdr från sina kärninnehav i utdelningar. En för mig förvånansvärt snål utdelning med den uppbyggda skattekrediten som jag uppenbarligen inte hade full koll på. Men snålheten kan säkerligen kommer väl till pass dessutom så har ju Investor inga scania aktier att erhålla utdelning från den kommande våren. Denna "snålhet" tror jag inte att ex. Industrivärden kommer genomföra utan här får nog ägarna större andel av pengapåsen att förvalta själva. Det är också stor risk att Industrivärdens pengapåse kommer krympa rejält då innehavsbolagen säkerligen tillför Industrivärden mindre än vad man själva kommer dela ut.

När dessa 4kr per aktie delas ut så kommer Investors pengapåse minska och kursen kommer gå ned lika mycket. Utdelningar är absolut inga gratispengar utan ett resultat av tidigare gjorda vinster i företagen.

4 kommentarer:

 1. Personligen så är ett par kronor från varje aktie jag äger bra pengar (privat) till våren. Om aktien sjunker under en period föratt (med rätt aktie) återhämta nya vinster längre fram så .. ja, jag vill ha mina 4 - 5 % per aktie.
  Är jag snål då? dum eller bara "ser om mitt eget hus" under denna framtida 2009 års vår.
  ..Anonymus

  SvaraRadera
 2. Anonym> utdleningar står över tiden för ung hälften av avkastningen från aktier så det är nog ganska klokt.

  SvaraRadera
 3. Tack för genomgången! Nä, det är klart... det finns ingen gratislunch i att samla alla sina besparingar i Industrivärden-aktier till våren. Det är som att stoppa in 44 kronor i en spargris, fast en femkrona trillar ut direkt och man har bara 39 kronor kvar i spargrisen.

  Fast jag har aldrig sett denna omedelbara devalvering av aktier efter utdelning. Jag kanske inte har tittat så noga...

  SvaraRadera
 4. Det är ju inte helt säkert att aktien går ner precis så mycket som utdelningen är. Mycket psykologi, förväntningar m.m. kan mycket väl göra att aktien (ink. utdelningen) innebär en liten vinst. Dock håller jag helt med om resonemanget om inga gratisluncher.

  SvaraRadera

MediaCreeper