lördag 31 januari 2009

En fråga, Vad köper Buffett idag?

Härligt att va trött!!, 2 timmar långfärdsskridskor och lite längskidor på det tar ut sin rätt i kroppen känner jag. Får man äta lite chips nu?

Hejsan Stockman
Warren Buffett har ju köpt aktier i GE och Goldman Sachs. Det har minst sagt inte varit någon vidare placering då aktierna har fortsatt att gå ned. Men om Buffett räknade rätt så måste väl detta vara en lysande placering idag när kurserna är billiagare?
/Buffett bäst?

Hej, Buffet bäst
Nej Buffett har inte köpt några aktier i GE och Goldman Sachs. Buffett har däremot i en riktad nyemission i respektive bolag köpt in sig i bolaget via preferensaktier med en "garanterad" ränta på 10% plus teckningsoptioner på at omvandla dessa preferensaktier till aktier till en viss kurs i framtiden. Inte hundra insatta i villkoren fullt ut. Buffett har mao fått en deal som andra mindre investerare inte kan få. Att det är preferensaktier också tyder närmast på att Buffett inte gillade aktien. Hade han gjort det så hade han nog köpt aktien...

Preferensaktier fungerar också på så sätt att dom "tar" avkastning från övriga aktieägare genom att bolaget inte alls på samma sätt har möjlighet att ge utdelningar till aktieägarna utan i första hand till Buffett prefererade aktier. Buffett ser mao dessa investeringar som form av obligationsinvestering där man får en option på köpet och det är nog ett "bet" på USAs näringsliv i stort då GE är ett företag som verkar inom i stort sett de flesta sektorer om man spetsar till det lite. Men kom ihåg att Buffett både har gjort väldigt bra investeringar i preferensaktier (läs Gillette) men också väldigt dåliga investeringar där han i stort sett förlorade allt, i företaget US Air.

Däremot så har Buffett också köpt aktier i stor omfattning sista tiden, särskilt i ett bolag. Nämligen bolaget Burlington Northern som är en tågoperatör i USA. I det företaget har Buffet köpt aktier nu i ett antal år och företaget utvcklas mycket bra, fler och fler transporter sker som bekant via järnvägar och bolaget växer dag väldigt bra och höjde för några dagar sedan sin aktieutdelning men även här har aktien gått ned. Sedan har Buffett också köpt in sig i ett Kinesiskt batteriföretag, som jag inte direkt vet så mycket om. Batterier lär vi nog också behöva en hel del i framtiden.

3 kommentarer:

 1. För ett tag sedan sa Buffett att han köpt mer av antingen Wells Fargo eller American Express. Nån som har koll på vilket det blev? Wells Fargo är nog svåranalyserat men American Express har åtmistone en ganska enkel affärsmodell. Frågan är hur mycket kreditförluster folk kommer att göra på sina kort nu i nedgången.

  Vilket kinesiskt batteriföretag är det förresten? Dagens tips är att öppna depå hos boom.com i hong kong och så kan man handla med lågt courtage på börserna i Hong Kong, Kina, Japan, Singapore och ett flertal andra asiatiska länder.

  SvaraRadera
 2. Du skriver intressanta inlägg men verkar vara en jobbigt präktig person.

  SvaraRadera
 3. Vad händer med Investor, aktien har ju fallit över 20 % på kort tid? Snälla berätta

  SvaraRadera

MediaCreeper