lördag 10 januari 2009

Varför desssa enorma obligationsskillnader?

Obligationer tillhör till tillgångsklass som överlag utvecklats mycket bra det sista halvåret. Främst gäller detta då statsobligationer av olika slag vilket har samband med de kraftiga räntesänkningar som genomförts samt också en betydande riskaversion mot alla former av riskfyllda tillgångar som aktier exempelvis.

Räntan på statsobligationer är idag väldigt låg (och extremt låg i USA) och i Sverige får man idag betalt med en årlig ränta på 2,13% om man väljer att binda sina pengar i en statsobligation som gäller i 5 år. Detta omvandlar en hundralapp till 113kr på det får i alla fall inte mig att bli direkt upphetsad och investeringsvillig. Man kan också ställa sig frågan om en sjunkande ränta på statsobligationer egentligen är speciellt logiskt då de flesta stater idag väljer att skuldsätta sig allt hårdare genom massiva statliga stödpaket och statlig konsumtion (infrastruktur exempelvis). Precis som man som privatperson skuldsätter sig allt mer i relation till inkomster och säkerheter så borde väl banken vara allt mer benägen att höja räntan då kreditrisken ökar?
Men detta verkar inte gälla idag..

Amerikanska statsobligationer med enormt låga räntor samtidigt med en allt mer tilltagande skuldsättning av landets finanser känns allt mer som en bubbla.

Samtidigt är det också så att en annan del av obligationsmarknaden har fått se stigande räntor och sjunkande priser på obligationer. Främst gäller detta något längre företagsobligationer och förlagslån till banker. Gamla sanningar där räntenivåer på olika former av obligationer normalt sett brukar följa varandra med ett riskpåslag givetvis verkar idag inte heller gälla. De sämre tiderna för de flesta typer av företag har fått ränteplacerare att fly företagsutlåning lika mycket som aktier.


Häromdagen så passade jag på att byta fonder i undertecknads olika försäkringsinnehav (några pensionsförsäkringar av olika slag såsom PPM mm), vilket ine direkt händer så ofta. Själv tillhör jag den kategorin som ofta vill ha både räntebärande och aktiefonder samtidigt om än i lite olika omfattning givetvis. Men det känns ändå bra att övertiden ha lite av "gungorna och karusellerna" så man i alla fall kan glädja sig åt något. Idag har jag överlag liter mer aktier och lite mindre räntebärande.

I PPM valde jag denna gång att ha räntedelen, hälften i en fond som placerar i företagscertifikat (kort räntefond) och den andra halvan i just lite längre företagsobligationer (se ovan). Den sista fonden är nog inget som en teknisk analytiker skulle valt om man säger så..

Fondens största innehav är idag obligationer till ex. Stena, Danske bank och Handelsbanken. Visst kan sådana företag uppfattas som mycket riskfyllda men det känns ju ändå mer säkert i sådana fall med obligationer än med aktier.

7 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Avkastningen på företagsobligationer är hög - i vissa fall absurt hög. Jag investerar gärna i EUR obligationer (eftersom jag har kostnader i EUR). Stabila företag som Bombardier ger t.ex ca 12 %. Om man inte tror att EUROPCAR går i konkurs kan man få 40%. Samtidigt ger svenska stadsobligationer löjligt låg avkastning. Jag tror att nu gäller mer än någonsin "When Others are Scared Get Greedy".

  SvaraRadera
 2. Jag bytte PPM fonder i början av december till Folksams Penningmarknadsfond
  och Folksams Obligationsfond. Jag tror att räntan kommer att sjunka ännu mer i Sverige vilket borde gynna Obligationsfonden en smula. Jag tror också att börsen kan komma att falla mer. jag hoppas jag gjorde rätt.

  SvaraRadera
 3. Svårt att ta dig seriöst Stockman när du annonserar om detta idag.

  http://www.activebust.net/?gclid=CI3BtZ-wh5gCFQtfQgodRBSRGA

  Tar du inget ansvar för dina annonser ?

  SvaraRadera
 4. Får man fråga vilka fonder du valde?

  röde orm: Du tar alltså inte Christoffers inlägg om ekonomi seriöst för att Googles annonser inte passar dig? Märklig inställning...

  SvaraRadera
 5. röde orm:
  Den senaste tiden har en massa bröstannonser på min och andra ekonomibloggar dykt upp. Google adsense har verkligen tuttat till det :-) Det är väl inte Stockmans fel?

  Jag fick tips från Cornucopia att man kan spärra activebust.net

  Adsense-> Adsenseinställningar-> Filtreringslista

  SvaraRadera
 6. ursäkta tuttarna
  Inget som jag hade önskat men det skall vara spärrat nu.

  Aktuella PPM fonder
  Skagen global 40
  Avanza Zero 30
  Simplicity Likviditet 15
  Folksam företagsobligationsfond 15

  SvaraRadera
 7. Fin PPM-portfölj!
  Har själv slutat helt med korta räntefonder i portföljen och satsar nu mer offensivt med 25% Avanza Zero (den enda svenska aktiefonden man behöver!), 25% First State Global Emerging Markets Leaders A och 50% Öhman företagsobligationsfond. Den sista kan bli kanon så snart riskaversionen lättar något.

  SvaraRadera

MediaCreeper