tisdag 19 maj 2009

Lite kommentarer

Det var väldigt vad kommentarer i föregående inlägg så jag tar och skriver lite kommentarer som en bloggpost istället:

Fråga: Om man tror att Brasilien och Ryssland är de bästa marknaderna de kommande året hur går man då tillväga för att komma åt dessa marknader utan att köpa fonder?
Svar: Man skall först ställa sig frågan om det är Brasilien och Ryssland som land som man tror på eller om det är Basilianska och Ryska företag som man tror blir en bra placering? Väldigt ofta så hör man någon hängselbeprydd 35 åring från en nätmäklare prata om att tillväxtmarknader det skall man satsa på osv. för vi skall satsa våra pengar där tillväxten finns osv. Faktum är först av allt at det INTE finns ett långsiktigt samband mellan BNP tillväxt och goda aktiemarknader, detta är en ren och skär bluff att hängselbeprydda 35 åringar tror detta. Investerar man i en brasilienfond så investerar man inte i den brasilianska ekonomin utan man investerar i Brasilianska företag dessutom (hur många kan räkna upp 10 stycken?). Idag så lever vi i högsta grad i en global värld. Går det väldigt bra för Brasilien så medför detta också att det går bra för t.ex. Scania som är störst på lastbilar i Sydamerika och också exempelvis AlfaLaval.
När det gäller de brasilianska företaget som ingår i en brasilienfond så tillåt mig gissa att innehaven består av någon del Eltrobras (elkraft), någon del Petrobras (olja) och kanske ett och annat gruvbolag plus lite andra mindre oljebolag och kanske lite Alcruz (pappersmassa) mm. Ypperliga exempel på företag som verkar på en global värld. Oljepriset är precis lika flyktigt i brasilien som i Sverige och priset dom säljer oljan för är ganska så likvärdig t.ex. Lundin Petroleum. Gruvbolagen sälja sina metaller precis som Boliden och Eltrobras säljer el precis som Fortum.

Fråga: Finns det fler billiga alternativ än t.ex. Avanza Zero?
Svar: Indexfonder finns i mängder med varianter. Det finns både globala indexfonder som mer regionala indexfonder. Om jag inte missminner mig så har ex. fondbolaget SPP en del internationella indexfonder med något lägre avgifter. Även amerikanska fondbolaget Vanguard har mängder med indexfonder.

Fråga: Borde inte banken tillhanda hålla avkastningen per fond i en tjänstpensionsförsäkring?
Svar: Det kan man nog tycka många banker är väldigt dåliga på att redovisa den totala avkastningen över tid och över omplaceringar. Det viktigaste är dock hur mycket som finns i försäkringen idag och vad man kan göra med denna summa än att visa hur historien har varit. Personligen skulle jag gärna hellre ha 100 000kr men där man ligger med förlust än 10 000kr där man ligger med vinst.

Fråga:Det är nog bara en tidsfråga innan nätmäklarna öppnar för aktieplaceringar i internationella marknader(t.ex. Brasilien)
Svar: Det tror jag också. Tänk dock på att redan idag så handlas många stora ”tillväxtmarknadsföretag” på börserna i t.ex. New York och London.

Fråga: Finns det alternativ till svenska investmentbolag?
Svar: Sverige är förhållandevis unik i att flera ägarbolag är noterade. Internationellt sett är detta mycket ovanligt. Ofta är ägarbolag ”i familjens ägo” medan dotterbolagen är noterade. I Sverige så har det under lång tid varit stort samförstånd mellan ”staten och kapitalet” samt en mycket bra fungerande kredit och aktiemarknad vilket lett till mängder med noterade ägarbolag. Internationellt sett så finns ju nämnda textilföretaget Berkshire Hathaway. Norska Orkla får nog nästan räknas in. Nederländerna skall visst också vara ett land där det finns en del ägarbolag noterade också. Men annars är jag väldigt dålig i kunskap över interantionella alternativ.

Fråga: Är det ekonomiskt oförsvarbart att amortera?
Svar: Nej! I Teorin så är det givetvis heltokigt att amortera utan då skall man istället aktivt placera pengarna till en avkastning som är högre än den genomsnittliga låneräntan. I Praktiken så vet alla att det inte är lika enkelt.
Sedan skall man givetvis inte tokamortera och leva utan pengar på fickan. Pengar på fickan kan mycket väl behövas (särskild för en ung människa) och man skall vara ytterst rädd om sin likviditet. Men har man en rejäl buffert och lite långsiktiga investeringar så är det mycket klokt enligt mig att amortera. Men allt beror helt och hållet på målet. Vill man i framtiden bedriva ett eget ägt fastighetsbolag eller annan affärsverksamhet är det viktigt att det finns tillgångar att ”sätta in”.
Att däremot leva med stora bolån, ha väldigt bra inkomster och månatligen putta in en massa pengar varje månad i någon storbanks ”deluxetjänst” med bankens egna fonder det kan jag nog tycka är tveksamt. I det läget så hade i alla fall jag gärna amorterat en bra slant. Man skall gärna dra lite lärdomar från bergsklättring dvs desto högre man klättrar desto hårdare kan man landa. Det är nog lätt att med höga inkomster dra på sig höga utgifter och stora lån. Går inkomsten ned är det svårare att gå åt andra hållet.
Sedan kan jag tycka att visst är det märkligt att individer som bevisligen är synnerligen framgångsrika i sitt yrke som kanske säljande, marknadsförning, konstruktion eller vad det nu handlar om inte har minsta koll på ekonomiska placeringar? När det egentligen handlar om precis samma sak? Man skall köpa något billigt och lönsamt….

Fråga: Webbförsäljning av statspapper har upphört…
Svar: Ursäkta jag verkar vara dåligt informerad. Riksgäldsspar i olika former (vilket egentligen är samma sak) fyller samma behov och detta finns att tillgå via internet. Nu är ju räntan ingen höjdare men ränteläget är ju som det är idag. Företagsolbigationer kan också vara ett gott alternativ idag kan jag tycka.5-6% på hyfsat stabila bolag kan jag tycka är helt okej idag. Ett intressant mellanting mellan räntebärande och aktier kan vara truster eller fastighetsbolag. I USA finns t.ex. ett intressant företag vid namn Realty. Det är ett helt obelånat företag som äger mestadels bostadsfastigheter i USA och där man delar ut en ganska så stor del av driftsöverskottet varje månad(!). Idag är direktavkastningen på årsbasis kring 7% har jag för mig, utdelningen är aldrig sänkt sedan bolagsbildningen, det är annat är högbelånade svenska fastighetsbolag det. Hade varit lite kul med en svensk variant på ett sådant företag.

4 kommentarer:

  1. Återigen ett trevligt inlägg:) Kul att Realty kläms in också ser jag!

    Keep up the goooood work!
    Mvh
    Tobias/(ninoszize på BS)

    SvaraRadera
  2. Hej Christoffer,

    Tack för en grym blogg som jag lärt mig mycket av. Jag undrar - hur kan man som småsparare investera i företagscertifikat? Verkar finnas väldigt begränsade möjligheter såvitt jag kan se. Är en räntefond som investerar i sådana papper det bästa alternativet för oss?

    SvaraRadera
  3. "Sedan kan jag tycka att visst är det märkligt att individer som bevisligen är synnerligen framgångsrika i sitt yrke som kanske säljande, marknadsförning, konstruktion eller vad det nu handlar om inte har minsta koll på ekonomiska placeringar?"

    Huvudet på spiken! jag upphör aldrig att förvånas över hur många välbetaldas löneinkomster rinner rakt igenom hushållet och ut i dåliga investeringar, dålig kostnadskontroll och dum onödig konsumption.

    Vill tom gå så långt och säga att det säkraste sättet att förbli fattig (speciellt i en bred definition där fattig inte bara handlar om pengar, se nedan..) i ett land som Sverige är at ta en anställning som VD med miljonlön. Din tid kommer omöjligt räcka till för de tre viktigaste ingredienserna - tid för familj, din hälsa och sist ta hand om dina surt värvarvade pengar. Ditt hårda arbete åt ngn annan med skatt på >50% gör dig faktiskt fattig på tid, hälsa samt i slutändan pengar..

    Under 10 år i chefspostion hade jag som mål att nå en tillvaro där jag istället kunde ha (i det närmaste..) obegränsat med tid till familj och träning(tränar multisport som tar en del tid minst sagt..) och där jobbet skulle vara totalt flexibelt och lämna minst en dag i veckan för helt spontana aktiviteter - tex om solen skiner ta mitt barn från dagis och sticka ut i skärgården och fiska..).

    Din omgivning kommer tro du är galen när du lämnar ditt fina VD jobb för att jobba med att "investera", speciellt som det sammanfaller med århundradets största börskris..

    Resultatet då? Jo, det är det bästa jag gjort och tiden jag haft på min sida har gjort att jag i lugn och ro har kunnat ta rätt beslut och dra nytta av den allmäna paniken i marknaden. Någr av de egenskaper du behöver är:

    * En sund och djupt rotad misstro mot finansanalytiker.
    * En sund och djupt rotad misstro mot storbanker och en strävan att göra sig så lite beroende av dem som möjligt
    * Din personliga läggning är A och O. Du måste klara av att göra helt tvärtom alla andra i mörkaste möjliga läge och du måste ha tålamod och klara av att inte göra några transaktioner under längre tider.
    *Lagom distans till Stureplan och finanskvarteren och det ständiga "marknadsbruset" som kommer därifrån. De bästa investeringsbesluten växer ofta fram på mountanbikesadeln eller i ett lerigt trailspår.
    *inställningen att ett bra äktenskap och hälsa är viktigare än dina pengar...

    Nu kanske det finns många invändningar mot detta och att det visst går att finna en bra balans i ett VD jobb, men det är nog individellt som mycket annat och handlar mkt om vad man har för prioriteringar och målsättningar i tillvaron

    SvaraRadera
  4. http://markonzo.edu http://blog.tellurideskiresort.com/members/nexium-side-effects.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Hyzaar-Medication.aspx calum camuso http://www.netknowledgenow.com/members/propecia-side-effects.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Klonopin-Side-Effects.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Flovent-hfa.aspx lagan dealings http://profiles.friendster.com/plavix#moreabout http://www.netknowledgenow.com/members/Claritin-Side-Effects.aspx initiation http://www.netknowledgenow.com/members/Flexeril-Oral.aspx

    SvaraRadera

MediaCreeper