lördag 24 oktober 2009

Hur trovärdiga är Volvos finansiella mål?

Det här blir ett kort blogginlägg. ”Investment” AB Volvo har ett finansiellt mål att skuldsättningsgraden i bolagen inte skall vara över 40%. Dvs bolagets nettoskuld/eget kapital. Idag i senaste rapporten så redovisar AB Volvo en skuldsättningad på 85%. Nåväl att en sådan skuldsättningsbolag är låg i private equity sammanhang och det finns mängder med industribolagsbollegor likt t.ex. Trelleborg som varit upp nästan mot 150% men ändå, vad för trovärdighet signalerar Volvo sina finansiella mål?

Enligt mig så vore det nog bra för Volvo att genomföra en nyemission inom det närmsta året för att komma till rätta med sin i relation till sina finansiella mål höga skuldsättning men uppenbarligen så verkar bolagets styrelse ganska så obekymrad över mångmiljardskulderna. I och för sig vänder konjunkturen upp så lär det ju bli en rejäl hävstång på resultatutvecklingen.

Ett annat börsbolag som ”fuskar” med sina finansiella mål är fastighetsbolaget Kungsleden som idag har ränteäckningsgrader inte så där mycket över ”break-even” när målet är att ha ränteteckningsgrad aldrig under 1,5%. Vilket om man inte talar fikonspråk betyder att man har som mål att driftsnettot (dvs hyresintäkter-utgifter ex. ränta) skall vara 50% högre än bolagets ränteutgifter. När man idag bara ha en ”marginal” på ung. 10%. Men man är väl på Kungsleden inte direkt oroliga för räntehöjningar…

2 kommentarer:

 1. Hej Christoffer!

  Jag tycker redan att det finns antydningar i Leif Karlssons uttalanden som tyder på att det kan komma en nyemission ganska snart. Siffrorna talar om inte annat sitt tydliga språk.

  Fallet Volvo tycker jag är intressant med tanke på att det inte var särskilt länge sedan som Gardell med vänner argumenterade för att Volvos kassa var orimligt stor och att den borde delas ut till ägarna. Om fallet blir att Volvo nu ber ägarna om nya pengar så bör, i alla fall som jag ser det, de finansmän som anser att "överkapitalisering" är ett problem få sig en liten tankeställare. Rejäl kassa har man för att klara svårare tider.

  Man kan också vända på det. Det kanske inte är fel att dela ut pengar när det är bra och be om pengar när det går dåligt.

  Förresten, känner du till ett företag som heter Nolato? Jag har hört på omvägar att det skall vara ett intressant bolag med möjlighet till helt OK uppsida. Så om bloggen är öppen för önskeanalyser skulle jag gärna läsa en analys av Nolato.

  Charlie

  SvaraRadera
 2. Förresten så heter Volvos VD Leif Johansson och inget annat :)

  SvaraRadera

MediaCreeper