måndag 5 oktober 2009
Pensionen och bolånet
En tidningsrubrik löd att det det var en övervägande majoritet som var nöjda med sin privatekonomi men en hel del av oss svenskar oroade oss för försörjningen efter arbetslivet dvs pensionen.
Jag tänkte att jag skulle skriva några rader om just det intressanta att två saker som bolån och pensionen hänger ihop. Då det är förhållandevis intressant.
De flesta inser säkert idag att svenska folket i genomsnitt idag har större bolån på den egna bostaden än pengar på bankonton vi har ett så kallat sparunderskott i våra banker. Det är i sig inget direkt katastrofläge i sig utan fullt normalt. I vissa andra tider bla. på 20-talet så var det den omvända situationen där bankerna hade mer pengar på inlåning än vad efterfrågan på lån var. För att bankerna då skulle tjäna pengar så tjänade man pengar på obligationslån, preferensaktier, utlandstransatktioner och många andra konstigheter. Familjen Wallenbergs förmögenhet har sin grund i många av dessa riskfyllda placeringar där man kunde ta över ägarandelar i företag som AB Atlas och Allmänne elektriska Aktiebolag när bolagen i stort sett gick i konken. Man ägnade sig också mer aktivt åt att då in som betydligt mer aktiv affärspartner än att bara låna ut pengar.
Men idag har vi som bekant den omvända situationen en betydligt större efterfrågan på pengar än större än efter frågan att få ränta på sina pengar. En vanlig missuppfattning är då att banken sitter på sitt kontor och lånar ut luft, vilket givetvis inte är sant. Banken måste för att kunna låna ut mer pengar än vad man har lånat in själv låna upp pengar utanför sina egna kunder, det som vi benämner kapitalmarknaden. Om en bank däremot inte får lån av denna nyckfulla kapitalmarknad då kan det bli mycket allvarliga då bankens affärsverksamhet kan få svårt att fortsätta om man inte har mycket stora likviditetsreserver.
Ett mycket vanligt förekommande lån är idag reguljära bostadslån till privatpersoner. (dvs lån upp till 75% av uttagna pantbrev på fastigheten. En total marknad på många miljarder som bankerna inte har i inlåning på sina konton utan då är hänvisade till att låna upp på kapitalmarknaden. I Sverige har bankerna konstruerat en marknad för sk. Bostadsobligationer. Dessa fungerar extremt kortfattat så att banken ”klumpar ihop” alla sina bolån (reguljära bottenlån) och ”säljer” dessa bolån i form av bostadsobligationer till investerare. Bostadsobligationerna fungerar också på så sätt att dom har ett skydd, om banken skulle gå i konkurs så får obligationsinnehavarna överta alla inbetalningar från bankens bolånetagare (någon som givetvis aldrig skett ännu). Risken är således betydligt lägre än att låna ut pengar till banken och låna dem låna ut dessa till vem de vill (t.ex. företagskrediter, topplån på bostäder, bilfinasiering, kreditkort, båtlån och allt annat, you name it). Genom att ge ut bostadsobligationer (och ställa kundernas villor och bostadsrätter i pant) så kan således banken billigare låna upp pengar för just specifikt bostadslåneutlåning än ”vanlig” upplåning.
Så vem köper då dessa bostadsobligationer? Det gör vi… samtidigt som vi lånar pengar av banken.
Innehavarna/investerarna är nämligen räntefonder, livbolag, pensionsstiftelser, AP fonder, utländska placerare såsom Kinesiska statsfonder, Norska oljefonder,. andra bankers likviditetsreserv osv. Institutioner som har gräsligt mycket pengar och måste placera dom i någon form av tillgång. Så samtidigt som du pensionssparar så medverkar du också till att sänka dina egna bolåneräntor och tjäna pengar på grannens.
Man inser också det viktiga i att denna handel med bostadsobligationer fungerar smärtfritt, när handeln förra hösten i stort sett stoppades så ryckte riksbanken ut och intervenerade marknaden för att bankernas kreditgivning skulle fungera till konsumenten.
På bild, visst är Höstaster vackert? tagit i vår trädgård i igår.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kul med något som blommar det mesta har gett sig hos oss,men idag skördade jag fortfarande massvis hallon har gjort i ganska många månader nu, när ger de sig?
SvaraRaderaSåg att du aldrig skrivet om Alfa Laval som jag tycker är ett intressant bolag, jag beställde hem årsredovisning och skall gotta ner mig i den i veckan.
Enda som gör mig tveksam till bolaget att de är till viss del konkurrenter med ett av mina största innehav Nibe.
Vad tror om deras fanstastiska historik kan Alfa fortsätta att växa framöver?
Tack för en bra blogg
Otroligt fint med höst nu.
SvaraRaderaDock ångrar man sig varje dag man hoppar på cykeln för att bege sig till jobbet, man vet ju vad som man just låg och hade de skönt i, sängen :)
bra inlägg som vanligt.
Hur är det med belåning om man ska köpa en fastighet med exempelvis 10 lägenheter i?
Får man även då bara belåna 75% av pantbrevets värde?
Tänkte om en fastighet kostar 10.000.000 kr, blir ganska mycket man måste punga ut själv?
mycket intiresno, tack
SvaraRadera