måndag 7 december 2009

Lever Spiltan som man lär?

En av höstens kanske mesta ”snackisar” är författaren per H Börjesson som denna höst både lärt svenska folket att bli miljonärer genom boken ”så kan alla svenskar bli miljonärer” och nu också lärt oss att bli lika duktiga investerare som Warren Buffett genom boken, ”investera som Warren Buffett”. Inga dåliga presenter som Börjesson ar gett detta landet i kalla Norden. Jag måste medge att jag innerst inne tycker Per H Börjesson är en sympatisk individ med många snusförnuftiga åsikter även om han har en viss tendens till att kanske förenkla väl mycket vissa sammanhang samt att tro att allt är konstant.

Vad som är lite intressant är miljonärspedagogen Börjesson till vardags är VD för det lilla investmentbolaget Spilan, ett företag som har omkring 1000 aktieägare och handlas på den lite udda alternativa aktiemarknaden. En handelsplats där handeln enbart är öppen några dagar per månad och en hel del skillnader mot andra aktielistor. Spiltan har den intressanta bakgrunden att man startat som en aktiesparklubb som ombildades till ett aktiebolag och emitterade aktier till allmänheten i mitten av 90-talet. Spiltans årsredovisningar brukar överösas med översatta snusförnuftiga citat från Warren Buffett och andra roligheter.
Men då är frågan Lever Spiltan som dom lär? Tillämpar dom samma snusförnuftiga bondförnuft i sin egen förvaltning? Blir man miljonär och investerar man som Warren Buffett som man köper aktier i Spiltan? Sorry Per H, men jag tvivlar….

Spiltan redovisar idag ett uppskattat substansvärde på ca. 164Mkr. Substansvärdet är behäftat med en hel del osäkerhet då det är en del onoterade innehav och innehav med lite smått halvskruttig ikviditet. I portföljen hittar vi idag investeringar i finansiella företag varav det egna fondbolaget och handelsplatsen alternativa aktiemarknaden där bolagets egna aktier noteras. Sedan har vi ett gäng onoterade innehav med bla. egna ägda högbelånade fastigheter, delägare i ett antal småföretag som har koppling till bostadsmarknaden (t.ex. bostadsmäklaren ReMax). Delägarskap i hårvårdsföretaget Goldwell (heter Persea och köptes ut från börsen om jag inte minns fel). Sedan några miljoner undanstoppade i några riskkapitalfonder som haft blandad framgång samt investeringar inom filmbranschen som tidigare varit fiasko men som nu kanske sitter på ett guldägg då man äger ung. 1% av Millenium filmerna (Män som hatar kvinnor, flickan som lekte med elden och vad dom nu heter)

Sedan så finns det även ett gäng aktieinvesteringar i företag som har sin handelsplats på alternativa aktiemarknaden, vissa helt klart lönsamma, andra betydligt mindre. Sedan har vi då aktier i ett antal större noterade företag, oftast med en stark huvudägare som bla. Traction, Nibe, Lundbergs och Per H Börjessons idol Berkshire Hathaway. Man har också en form av stödinvestering (8Mkr) i sitt egets fondbolags fonder (vilket nog kanske kan behövas då detta fondbolag går med förlust till följd av mindre förvaltningsvolymer). Men rent rationellt så borde givetvis ett invetsmentbolag av Spiltans storlek själv köpa svenska aktier istället för att köpa dom genom en fond som kostar 1,5% om året.

För att sammanfatta mig så skulle jag säga att Spiltan sprider sina skurar och med jämna mellanum som hittar dom ett och annat guldkorn som i Milleniumfilmerna, Man köpte Unibet aktier innan dom var noterade och kanske också Eolus vind mm. Sedan finns det ju som sagt också innehav som inte varit helt lysande om man säger så och där man också kastat mer pengar på dåliga innehav.

Men jag skulle ställa mig fråga om varför ett investmentbolag med dryga 160Mkr i förvaltningskapital måste sprida sig i så många olika typer av innehav, dessutom så brukar det vara ganska så stor snurr på portföljen av börsnoterade aktier( skulle man inte bara köpa och behålla Per H?) Jag kan tycka att man hade kunnat tjäna på att koncentrera sig lite mer och inte satsa all för mycket pengar på små bolag med stora förhoppningar. Som alternativ till en aktieinvestering i Spiltan för att komma åt onoterade innehav så finns det helt klart andra investmentbolag som t.ex. Ratos, Bure och Traction som har stor kompetens.

Per H Börjesson är en trevlig och glad entreprenör, som jag gärna hade delat en kopp kaffe och smörgåstårta med. Han ärligt och skönt rakt ut har sagt vad han tycker om mycket tramsigheter i finansbranschen, han har varit duktig i kunskapsspridandet om viktig av god privatekonomi. Men något investeringsorakel som Warren Buffett det är Spiltan inte. Men friska fläktar behövs även i kalla länder, helt klart!

11 kommentarer:

  1. Jag har också reflekterat över Spiltans investeringsstil. Deras tidigare förvaltare för Sverigefonden, Anders Wengholm, hade ett mycket märkligt urval av aktier i sin portfölj för att var en värdeförvaltare. 2007-09-30 hade han Transcom och Metro som de största innehaven med nästan 10% vardera (Kinnevik också ca 10% men det är mer förståeligt ur ett värdeförvaltarperspektiv). Den nya förvaltaren, Pär Andersson, är mycket mer konventionell. Och fonden har närmast helt bytt inriktning med honom vid rodret. Nu gäller Sandvik, SKF, Volvo etc.

    SvaraRadera
  2. Håller med helt och hållet i din analys.

    SvaraRadera
  3. Håller helt och hållet med i din analys

    SvaraRadera
  4. Haha lite komiskt, jag tänkte detsamma igår

    SvaraRadera
  5. Bra inlägg!
    Min förebild är ju Warren Buffet och jag ser fram emot Börjessons bok om oraklet i Omaha, men man kanske inte ska köpa Spiltan-aktier än...

    SvaraRadera
  6. Håller inte med. Spiltan Stabil är en synnerligen välformad fond som ligger i topp under de senaste årens avkastning.

    SvaraRadera
  7. anonym ovan, Nu är det ju inte Spiltans fonder som Stockman rescenserar utan investmentbolaget Spiltan.

    Man recenserar ju inte Investor efter hur bra aktiefonder SEB har...

    SvaraRadera
  8. När Anders Wengholm var förvaltare var faktiskt Spiltans sverigefond bäst i klassen.

    SvaraRadera
  9. jag gick igenom alla Spiltans bolag på Alternativa för ett tag sedan och känns inte som man prickat helt rätt..

    Att ha prickat rätt med Milleniumfilmerna är ju fantastiskt kul men samtidigt ett tecken för mig att man inte klarar av att följa sina egna regler. En sådan investering är en ren lottsedel och inget som någon som har WB som förebild egentligen ska ägna sig åt.

    SvaraRadera
  10. Även Warren har en del chansaktier i portföljen.

    SvaraRadera
  11. Jaså, det är därför han rekommenderar Remax i boken, tack för info!

    SvaraRadera

MediaCreeper