torsdag 21 januari 2010

Återbäringringsdags till ägarna


Nej detta inlägget skall nu inte handla om aktieutdelningar om nu någon trodde det, utan återbäring till ägarna. Själv kommer jag om någon månad eller två få just återbäring då jag är delägare i ett kundägt bolag, i mitt fall Länsförsäkringar Bergslagen. Länsförsäkringar Bergslagen som är ett försäkringsbolag (observera att det inte handlar om Länsförsäkringar Bank) där jag har såväl hem-villaförsäkring, bilförsäkring och privatolycksfallförsäkring har under 2009 haft ett strålande år, kortfattat betyder det at premierna vi kunder har betalat in varit betydligt större än de försäkringsersättningar som betalats ut, bolagets ”reserver” som består av aktier, obligationer mm. rustat med ett starkt resultat och starka finanser, bolaget och dess styrelse har därför beslutat att återbäring skall betalas ut till oss ägare –bolagets kunder om nu årstämman godkänner det. I genomsnitt 13% av inbetalada premier för 2009 vilket för min del blir några hundralappar som nu trillar in på kontot (kan ju komma väl till pass för att just betala försäkringspremier).

Jag måste medge att jag är lite svag för tanken bakom Länsförsäkringar eller brandstodsbolag som det en gång i tiden hette. Kortfattat så kan man säga att man gick ihop gemensamt några gårdar, någon by och annat patrask. Om den enes gård brann ner så hjälpte de andra till att betala kortfattat sedan byggde man upp ett system där man betalade premier som lades i en reserv att snabbt användas om det värsta inträffa. Inga giriga bolag som tjänade pengar utan kunderna fick ta vinster och förluster solidariskt och alla hjälpte varann, man blev givetvis synnerligen benägna om att grannen inte fick inbrott eller brand då detta skulle drabba den egna ekonomin också.

Samtidigt är dessa kundägda bolag och kooperativ ett allt mer utdöende släkte. Idag så är den förhärskade företagsformen Aktiebolag, inget ont om aktiebolag men när det gäller mina hemförsäkringar så äger jag gärna dessa själv. Även om jag främst kanske är kund i länsförsäkringar för att inte haft minsta strul med det bolaget och dom varit bra och billiga för mig som kund. Sedan finns det nackdelar med kundägda bolag också, personalens ställning tenderar att bli mycket stark och få känner nog att det är sina egna pengar man bedriver rörelse med.

Länsförsäkringar har under en 10 års period expanderat kraftigt från kärnverksamheten med sak, person och pensionsförsäkringar. Numera har ju länsförsäkringsbolagen också startat bank inom ramen för Länsförsäkringar AB. Det kan jag tycka lite si och så om. Det är en trevlig bank med Sveriges mest nöjda kunder, samtidigt kan det på sikt innebära risker. Vem skall ställa upp med pengar i nyemissioner om banken hamnar i en eventuell situation med stora kreditförluster? Därför är det viktigt för mig som ägare att Banken sköts förnuftigt, försiktigt och långsiktigt.

Vem vet kanske man borde engagera sig lite mer i sitt bolag? Man kanske borde kontakra valberedningen?

3 kommentarer:

 1. Good day, sun shines!
  There have been times of troubles when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright pessimistic person.
  I have never thought that there weren't any need in large starting capital.
  Now, I feel good, I begin to get real income.
  It gets down to choose a correct partner who uses your funds in a right way - that is incorporate it in real business, and shares the income with me.

  You may get interested, if there are such firms? I have to tell the truth, YES, there are. Please get to know about one of them:
  http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

  SvaraRadera
 2. Har mitt i Dina försäkringar som också ger reält med återbetalning varjer år samt är klart billigast för mig vid en jämförelse

  SvaraRadera
 3. Problemet med länsförsäkringar de senaste 10 åren är att de alltid har varit mycket dyrare på fordonsförsäkringar än Folksam , Aktsam och TryggHansa.

  Så 13% återbäring blir ganska löjligt när de vill ha runt 25 000:- i årspremie för en av mina sommarbilar när trygghansa tar 16 000:- för samma omfattning och dessutom har lägre självrisk på glas.

  På något sätt är det ont om universiella gratisluncher och i min bekantskapskrets är det ett fåtal som lyckas göra några hundralappar i vinst på länsförsäkringar, tyvärr.

  För enkelhetens skulle blir det ju så att man väljer bort både villa och lägenhet hos länsförsäkringar även om de ibland har samma priser som övriga.

  njae... tyvärr är det en fin idee´ men har man några fordon värda att försäkra är länsförsäkringar högst tveksamma förutom deras "entusiastförsäkring" - men hur roligt är det att knappt ha juridisk rätt att använda sin egen bil för att inte bryta mot avtalet och juridiskt stå helt utan försäkringsskydd ?

  SvaraRadera

MediaCreeper