måndag 4 januari 2010

företagande och investeringar

Den kände finansmannen Warren Buffett lär enligt utsago har yttrat orden, ”I’m a better businessman beacuse i’m a investor and I’m a better investor because i’m an investor. Och är det i några ord som man skall sammanfatta vår tids superinvesterare så är det väl just förmågan att verkligen förstå kopplingen mellan företagande och investeringar.

Jag tror det finns flera goda föret företagare som är högst mediokra investerare när man ser till kapitalet utanför företaget, inte heller skulle kunna säga ett pris om vad det egna företaget är värt och likaså finns det säkert mängder med goda aktiespekulanter som aldrig skulle klara av att driva företag.

Så hur hänger det ihop då? Företagare och investerare? Företag och investeringar?

De mest framgångsrika tror jag knappt ser någon skillnad, för dem är det samma sak en företagare gör investeringar och investerare är med och driver företag. Investeringar (om vi nu pratar aktier) är just en marknadsvärdering av företag, aktiekursen speglar om vad företaget går att köpa och säljas för , framgångsrikt företagande handlar om att förränta sitt investerade kapital i företaget genom att vara lönsam och värdefull och samtidigt skapa nytta för sina kunder.

Att bli rik och ha en värdefullt företag kräver många års hårt arbete. Rom byggdes inte på en dag och kundrelationer, produktutveckling och framgångsrik försäljning är inte något som skapas över en natt och ytterst handlar det om att sakta och säkert med tiden öka intäkter och pengapåsen som blir kvar när allt är betalat skall i sin tur användas för att bli än mer framgångsrik.

Att bli en rik investerare är heller inte något som direkt är snutet i näsan att bli på några enstaka år. och de allra största förmögenheterna är allt som oftast skapade genom att vara långsiktigt delägare i framgångsrika företag, helt enkelt följa med på en ”räkmacka” där någon Vd var dag kliver upp ur sängen just för att skapa pengar till dig som ägare (och givetvis få bra betalt själv också givetvis).

En intressant del är hur framgångsrika komglomerat ibland investerar inom ramen för företagande då detta är bättre investeringar än att köpa andra företag genom aktier och omvänt ibland använder företags kassaflödens och vinster till att investera i aktier. Midway, Ratos och Berkshire Hathaway är tre goda exempel.

Den ”pengaskapande maskinen” sitter helt sonika i företaget och din långsiktiga avkastning på aktieinvesteringar blir helt enkelt vad företaget tjänar på sitt kapital. Att tjäna pengar på förändringar av marknadsnoteringen i sig om vad andra tycker ett företag för tillfället är värt är som att tror att fotbollsmatcher alltid avgörs av domaren. Även om jag är fullt medveten om att många kan tjäna bra med pengar även som fotbollsdomare…

5 kommentarer:

 1. Blev nog lite fel på citatet där. :-)

  SvaraRadera
 2. Hej

  Läsvärt inlägg, som alltid, skulle vara intressant om du publicerade vilka aktier du har i portföljen vid något tillfälle?

  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
 3. vill också veta hur din portfölj ser ut och fördelning.

  Vad man kan läsa ut genom bloggen bör bolagen vara bla: Ratos, Indv, Sca, Lundbergs, fenix... mer? fördelning? hur stor del likvid? Obligationer? övr investeringar - i pengar räknat?

  SvaraRadera
 4. Tror inte Stockman är speciellt rik, räknat i aktiernas värde. Däremot har han ett sunt tänkande i vad pengar är och vad man kan ha det till.

  Det är ju så att om du

  SvaraRadera
 5. Det största problemet att vara intresserad (som jag själv är) av företagande och investeringar är att tiden inte räcker till. Det är svårt att lära sig bägge saker bra.

  Men kanske att det går att kombinera bra företagande och bra investeringar om man låter bägge processerna ta lite längre tid... Det torde ändå vara en bra kombination rent ekonomiskt...

  SvaraRadera

MediaCreeper