söndag 17 januari 2010

SBAB visar vägen för Systembolaget?

Obs, helginlägg.

Enligt tidningsuppgifter så lär det visst finnas ett system inom SBAB där man har ett försäljningsmål i volym och rörliga incitamentprogram mot detta mål, eller lite mer kortfattat desto mer en anställd på SBAB beviljar i lån desto mer blir det i lönekuvertet ung. som de flesta bilförsäljare eller bostadsmäklare. Och kanske är det dessa framgångsrika mål som leder till att SBAB, statens och vår allas bank knaprar marknadsandelar när det gäller svenska folkets bostadslån.

Dessa framgångsrika principer kanske går att överföra till andra statiga företag? Den mest uppenbara kandidaten måste ju vara Kungliga systembolaget där en ökad försäljning torde ju leda till ökade vinster i företaget, mer aktieutdelningar till statskassan, högre momsintäkter till statskassan tyvärr så har vi ju privatiserat Vin&Sprit så från denna leverantör kommer vi enbart att dra in högre momsintäkter (och möjligtvis också lite mer bolagsskatt), vin-vin hela vägen så att säga. Kanske också man skulle kunna tänka sig att ha lite extra bonus på de lite mer kapitalintensiva lagervarorna som whisky och fin-vodka för att öka lageromsättningen?

Tänk att komma fram till kassan med en flaska rödvin i handen till fredagsmyset och en vänlig expedit frågar lite försynt, ”Jaha nu när du ändå visat upp legget, skall det inte få lov att vara en platta öl samtidigt när du ändå är här?, just nu så har vi extra billigt på de lite högre procenten från Mariestad, sedan är det ju inte långt till midsommar så varför inte passa på redan nu att ta med sin en flaska herrgårds, två för 300kr tar vi, skall vi slå till?, så bjussar jag personligen på en presentkartong till vinet”

3 kommentarer:

  1. När systembolaget ökar sin försäljning så kostar det samhället pengar i ökad sjukvård för alkoholrelaterade skador. Så för bästa resutat sälj så lite som det bara går och få mer i lönekuvertet :)

    SvaraRadera
  2. nu kanske det var det Stockman mena...att provision till SBAB-försäljare kanske också orsakar statskassa förluster.

    SvaraRadera

MediaCreeper