måndag 12 april 2010

Är det konvertibelt?

Den produktive bloggaren Lundaluppen skrev häromdagen om Industrivärden och en hel del om deras ganska så nyligen utgivna konvertibel. Han ställde sig ganska tveksam till villkoren i konvertibeln och tycker Industrivärden sålde sig för billigt.

Personligen så tycker jag det finns anledning att se positivt på Industrivärdens konvertibel. I grund och botten har Industrivärden en förhållandevis stor skuldsättning för att vara den typ av bolag som man är. Nettoskulden är idag dryga 11mdr och skuldsättningsgraden är ung. 18%, fjärran bättre än många svenska bolånetagare givetvis men aktier som är Industrivärdens huvudsakliga tillgångar är riskfyllda och volatila tillgångar. En stor nettoskuld minskar också bolagets finansiella flexibilitet något som är nog så viktigt om man är investmentbolag.

Konvertibeln gavs ut av Industrivärden till bolagets substansvärde 115,50kr vid utgivningstillfället(vilket också är konverteringskursen ) mot ett substansvärde som är på knappt 128kr per aktie idag om jag har tungan i rätt mun. Sedan handlas Industrivärden normalt sett till en rabatt som växlat mellan 10 till 40% mot substansvärdet vilket medför att Industrivärdens aktie måste stiga den där rabatten innan konvertibelägarna fattar tycke för en konvertering och lån kvittas mot aktier.

Om konvertering sker med alla utgivna konvertibler så medför detta en utspädning på knappt 7-8% för Industrivärdens nuvarande ägare, ganska mycket. Men i gengäld så medför ju en konverteringskursen att aktien stigit betydligt mer än så, så lyckan bör i så fall vara ömsesidig kan jag tycka. Om konvertering inte sker så har Industrivärden kort och gott haft ett billigt lån med en ränta på 2,5% och vid konvertering så bör man tänka på att utspädning som procent bör beräknas över löptiden som en ränta. Så jag tycker nog inte att Industrivärden har sålt sig allt för biligt, ung. halva nettoskulden hos Industrivärden försvinner också vid full konvertering då åker nettoskulden ner mot ensiffriga belopp och Industrivärden kommer tillbaka till ett historiskt normalläge där balansräkningen oftast är hyfsat stark och det är då kanske dags att lägga låneköp i Volvo till handlingarna , i alla fall utanför historieböckerna.

Industrivärden har valt att valutasäkra hela det utgivna konvertibellånet (konvertibeln gavs ut i Euro) det kan jag tycka är lite tråkigt och lite lån i Euro tycker jag inte hade varit fel. Fundamentalt så tycker jag det är mycket som tyder på att det svenska kronan borde vara hyfsat stark gentemot Euron och alla dess statsfinansiella problem.

1 kommentar:

  1. Hej, kul att fler tittar på detta. Min slutsats var faktiskt inget negativt ställningstagande utan "ljummet".

    För den maximala utspädningen (som faktiskt överstiger 11 %) får man en stärkt balansräkning och låg lånekostnad.

    SvaraRadera

MediaCreeper