lördag 10 april 2010
Handelsbanken borde sälja sitt ena fondbolag
Jag har roat mig med att läsa Svenska Handelsbankens årsredovisning som lite kvällslektyr. Egenligen kanske man borde skriva en bloggpost huruvida sådan kvällslektyr passar i sänghalmen eller inte, men det får bli någon annan gång.
Som vanligt när det gäller Handelsbanken så är det en skrift fylld av snusförnuft och andra klokskaper. Man får nästan intrycket av att VD Pär Boman gått och väntat på att en finanskris skulle dyka upp vid horisonten. I årets VDord så vi en beskrivning på vad som är en "riktig bank" och varför Handelsbankens verksamhet inte kan växa snabbare än det omgivande samhället utan att det då skulle skapa ökade risker i banken. Det ges också en beskrivning om hur Handelsbanken tidigt förberedde sig på krisen, med att ha en likviditetsreserv som är större än samtlig insättningen från allmänheten, en balansräkning i toppklass och att man sålde av riskfyllda tillgångar. Välskött var bara förnamnet.
När det gäller det industriella utvecklingen så är Handelsbanken uppdelade i en svensk och utländsk kontorsrörelse. Detta är grunden där banken möter sina små och medelstora kunder som t.ex. undertecknad. Denna kontorsrörelse stöds av dotterbolagen Statshypotek (bostadsfinansiering) samt Handelsbanken Finans (krediter såsom bilfinansiering t.ex.).
Sedan har man en investmenbank som kallas Handelsbanken Capital Markets. Sysselar med allt upptänkligt som man som investmentbank kan göra såsom ränte-, aktie-,valutahandel, strukturerade produkter, företagsförv, företagsrådngivning, företagsfinansiering osv osv.
Sedan är den sista delen Handelsbanken kapitalförvaltning. i Kapitalförvaltningen hittar vi först två stycken fondbolag Handelsbanken Fonder samt XACT fonder som ger ut böshandlade fonder (bla. de mycket kända BULL och BEAR fonderna). Sedan har man utanför dessa en stor och omfångsrik förvaltning av andras pengar i diskretionär förvaltning, stiftelser och private banking. Utöver det har man sedan ett livbolag som förvaltar pensionspengar. Totalt sett är Handelsbanken en av aktiebörsen största aktörer och på valuta och räntemarknaden i stort sett störst i Sverige.
Handelsbanken fokuserar aldrig på produkter och du kommer därför alrig se Handelsbanken göra TV reklam för några nya fräcka produkter eller erbjudanden som exempelvis Nordea och deras förmånskunder, Swedbanks pensionsprognoser eller SEB enklas firman. Handelsbanken är istället kundfokuserade dvs Handelsbanken fokuserar på att få framgångsrika kunder. för att leva upp till detta har givetvis Handelsbanken mängder med olika produkter och koncept som finns för att ge kunderna bra erbjudanden men man är inte så aktiv med att tala om det, innan det efterfrågas. Frånvaron av reklam till trots så har Handelsbanken tagit marknadsandelar under den finansiella turbulensen, två exempel på det är att Handelsbanken ökade sin upplåning från allmänheten (pengar på konton alltså) med 16% samt att de svenska bankernas utlåning till svenska företag totalt sett minskade med 37Mdr under 2009, medan Handelsbanken ökade sin upplåning till företagen med ung. 1Mdr.
Nu till det som jag hade tänkt skriva om. Jag har en åsikt att Handelsbanken borde sälja dotterbolaget Handelsbanken Fonder.
Låt mig förklara mitt ställningstagande.
Handelsbanken fonder är idag en verksamhet som bedriver 91 stycken aktie- och räntefonder med ett totalt förvaltat kundkapital på ca. 153Mdr idag säkert mer då den siffran är från årsskiftet. Förra året hade man nettoinflöden på 18Mdr och värdestegringar på 30Mdr. Mediabilden är att fondförvaltning är något där bankerna skär pengar med guld. Jag skulle vilja nyansera den bilden lite. Ur aktieägarperspektiv så är bankens fondförvaltning en av de minst lönsamma delarna av "Banken" man har på detta område helt enkelt för höga kostnader. Det redovisas inga specifika siffror för just Handelsbanken fonder men hela Handelsbanken kapitalförvaltning exklusive Livbolaget tjänade 170Mkr. Räknar vi strikt kapitalförvaltningsmässigt så torde Handelsbanken fonders vinster utgöra ung. hälften av denna summa. Räknar vi konstnader i relation till intäkter så är fondförvaltning ung. hälften så lönsam som de andra delarna av banken. Hur man än räknar så blir det ur aktieägarperspektiv en av banken minst lönsamma delar.
Ett annat dilemm med att ha ett eget fondbolag är frågan om banken när man möter sina kunder ger de bästa råden eller om man blir jävig? Handelsbanken har idag öppnat upp för att kunderna kan handla från alla fondbolag det tycker jag är bra och något som gynnar bankens kunder. och till alla Avanza/Nordnet talibaner kan jag meddela att Handelsbanken idag erbjuder handel för sina kunder med fler fonder än båda dessa nätmäklare. Jag tycker Handelsbanken borde våga ta steget att bara ha externa fonder såsom nätmäklarna.
Finns det då ett skäl att ha ett eget stort fondbolag?
En uppskattning från min sida är att man kanske skulle kunna sälja Handelsbanken fonder till ett pris om 3% på förvaltatat kapital eller ca. 4,5Mdr. det är faktiskt över 7kr per aktie som man då skulel kunna frigöra och ev. dela ut. Visst minskar bankens intäkter lite samtidigt så skulel nog många fondbolag vara väldigt intresserade av att finnas mer aktivt där Handelsbankens kunder finns.
XACT tycker jag nog däremot att SHB bör behålla det är en verksmahet där Handelsbanken tillför värde på det lite mer unika planet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tror inte Handelsbanken skulle fundera över det i dagsläget. Rent generellt vill dom kunna erbjuda sina kunder allt som dom kan tänkas behöva inom bank och finans. Att i det läget inte kunna erbjuda egna fonder skulle göra dom beroende av andra banker och det är dom inte intresserade av.
SvaraRaderaPuh, lång och intressant inlägg. Ettt verkligt kåseri!
SvaraRaderaIntressant tanke. En sak att tillägga är dock att SHB fonder gör väldigt mycket affärer med SHB markets och således genererar flöden och vinst för dem.
SvaraRaderaAnonym> Är nog så.
SvaraRaderaAnonym2>Har en tendens till att skriva lite småslarvigt och omständigt. Ursäkta mig.
Anonym3> Absolut det var kanske något som borde ha tagits upp i posten. 160mdr är mycket pengar som snurrar runt mäklarborden.