torsdag 29 april 2010

Vem blir nästa Sally Kistner?

De olika politiska blocken i Sverige börjar allt mer nu forma sina förslag till höstens val och den röda sidan har nu kommit överens att återinföra förmögenhetsskatten som man själva tog bort för en del år sedan.

Det bör kanske klarläggas att jag personligen är kategorisk motståndare av förmögenhetsskatt och detta beror nu inte på att jag skulle vara någon ev. storbetalare av en sådan skatt utan min uppfattning är att en sådan skatt är i högsta grad kontraproduktiv och djupt orättvis.

Förmögenhetsskatt handlar om att betala skatt utan att ha haft några inkomster, det är en skatt som främjar slösaktighet framför sparsamhet, en skatt som främjar till att belåna aktier och bostäder och framförallt så är det nog en pensionärsskatt och storstadsskatt. Det är också en extra straffskatt på kapitalförsäkringar då kapitalförsäkringar skall tas upp till sitt fulla nominella värde vid årsskiftet mot andra värdepapper som normalt sett har en lägre förmögenhetsskattegrund, (gamla A-listan hade t.ex. 70% i förmögenhetsskattegrund) vilket då innebär att en kapitalförsäkring på 3Mkr förmögenhetsbeskattas med 15 000kr per år medan den som äger en aktieportfölj på 3Mkr förmögenhetsbeskattas för denna med en tiondel, 1500kr (räknat på 70% förmögenhetsskattegrund och 1,5% i förmögenhetsskatt med brytpunkt 2Mkr och "allt annat oräknat".

Nu är jag varken pensionär eller storstadsbo men tycker likväl att förmögenhetsskatt är ett jäkla ofog. Det är inte en skatt som drabbar de som är allra rikast utan istället många gånger "den sparsamma pensionären" eller den mycket duktiga entreprenören. Jag är av uppfattningen att en förmögenhetsskatt kommer dränera landet på kapital och är det något vi behöver för att komma ur en lågkonjunktur så är det kapital att använda i företag. Säkerligen kommer rika svenska privatpersoner lägga mer pengar på skatterådgivning än dom kommer betala i skatt.

När man pratar om förmögenhetsskatt, arvskatt och gåvoskatt och liknande skatter så tänker jag ju utsökt på två kvinnor del Pomeripossa i Monismanien som är en påhittad figur av Astrid Lindgren samt Sally Kistner vars barn blev utsatt för ett av de största rättsövergreppen i svensk historia.

Först Pomperipossa i Monismanien. Detta är en saga som skrevs av Astrid Lindgren i Expressen 1976 och handlar om en kvinna som jobbade och slet men desto mer hos jobbade desto fattigare blev hon och tillslut så fick hon lov att betala 102% i skatt till staten i Monismanien. Det sjuka var just att så var fallet för vissa "rika" mindre högavlönade individer i Konungariket Sverige. Sagan fick tom sådan spridning att dåvarande finansministern fick offentligt lov att erkänna att i vissa situationer med en liten förmögenhet, egenföretagare, kapitalinkomster osv så fick man vackert lov att betala just 102% i skatt på sina inkomster.

Den andra kvinnan och kanske än mer tragisk var Sally Kistner. Sally Kistner var i börja av 1980-talet en av Sveriges allra rikaste individer. Orsaken var att Sally var änka efter medicinbolagets Astras grundare och innehavare av en närmast enorm aktiepost i bolaget. Men sedan ville det sig inte bättre än att Sally dog en vacker höstdag och vid efterföljande årskskifte fastställdes dödsboets tillgångar efter denna offantliga rika kvinna. i och med att det var årsskifte så fastställdes förmögenhetsskattevärdet, sedan fastställdes arvskatten, sedan så var man på den tiden också tvungen att ta upp en reavinstbeskattning och då skulle ju staten ha sina pengar på den reavinsten osv osv.

Problemet var att "marknaden" insåg att Sallys dödsfall skulle innebära Sallys arvingar skulle vara tvungna att sälja stora mängder aktier för att ha råd att betala skatten (som fastställdes vid årsskiftet) varpå resultatet givetvis blev att aktiekursen på Astra störtdök

Slutresultatet blev att staten krävde in 249Mkr i skatt från dödsboets men där fanns bara 230Mkr...varpå en konkurs blev oundviklig. En av Sveriges rikaste familjer blev barskrapade och varenda krona, konstverk, sommarstuga osv som fanns i Sallys ägo övertogs av staten. och vi pratar inte Karl XI reduktion av den svenska staten utan år 1983.

Resultatet blev givetvis att många av Sveriges mer förmögna individer tog sin Mats ur skolan flyttade från landet i ren panik och skräck för att hela företag skulle fått tvångssäljas om huvudägare skulle råkat få en tegelsten i huvudet (vilket förövrigt var den direkta kommentaren Fredrik Lundberg framförde när han flyttade till ett litet alpland knappa året efter Sxallys död.)

Fredrik Lundbergs båda döttrar är nog för övrigt några av de som skulle få betala allra mest i förmögenhetsskatt då dessa har enorma aktietillgångar men inte över 10% av något börsbolag (en magisk gränsk för att slippa betala förmögenhetsskatt senast det begav sig). Dessa båda kvinnor lär nog tyvärr inte stanna i Sverige om man skall pytsa in 18-20Mkr om året i förmögenhetsskatt när man som Louise Lindh kanske i bästa fall har en lön på 1Mkr....

10 kommentarer:

 1. Mycket välskrivet inlägg.

  Kan bara hålla med. Tack för en mycket intressant blogg.

  \PD

  SvaraRadera
 2. Va, är det inte tufft att betala skatt? Gärna mer skatt än vad man tjänat under året.

  Nä skatt på ägande är ju helt sjukt, bra skrivet.

  SvaraRadera
 3. Skattefrågan känns väldigt oviktig jämfört med de sammhällsproblem som finns idag i riket. Jag pratar naturligtvis om den skenande brottsligheten och den ansvarslösa massinvandringspolitiken.

  //Jan E.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet blogginlägg!

  Jan E - vilken skenande brottslighet tänker du på?

  SvaraRadera
 5. Vad sägs om att starta ett upprop för att kompensera alla som blivit exproprierade av staten på detta sätt. T.ex skulle kompensationen kunna vara skillnaden i reavinstskatt mellan fastställda skattebeloppet vid dödsåret och värdet då arvingarna kan sälja, alternativt vid datumet för arvsskifte av tillgångarna. Tänkte bara att ett upprop kunde börja på bloggen och förhoppningsvis spridas vidare.

  Själv skäms jag över att bo i ett land med en stat som beter sig på sånt här sätt.

  SvaraRadera
 6. Kan du snälla bli statsminister? Jag har snackat med frimurarna och dom är på, haha. Nämen, skämt åsido. Ett riktigt bra inlägg. 5 solar.

  Henke

  SvaraRadera
 7. Förresten Jan. E. Den grova brottsligheten har gått ner i Sverige, alltså den utanför maffian iaf. Men polisen visar bara på det som ökar, för att få mer resurser.

  SvaraRadera
 8. Arvs och gåvoskatten är avskaffad i Sverige. Så alla rika kan vara lugna.

  SvaraRadera
 9. Ja, snacka om att trycka ut entreprenörer och andra driftiga människor ur landet. Tragiskt att man 2012 förmodligen att behöva flytta iväg för att inte få en del av förmögenheten konfiskerad av staten. Det är alltså straffet för att man under ett antal år har jobbbat med investeringar i tidig fas, skattat som få andra och skapat ca 1000 jobb i de bolag man varit inblandad i. Och di rödgröna gör det alltså fördelaktigt i kronor och ören att flytta från landet och göra ingenting i ett lågkostnadsland... Inget jag längtar efter men om alternativet är tvångskonfiskering/stöld från statens sida så blir valet lätt..

  SvaraRadera
 10. Min granne säger:
  Att det är fel att stjäla andras pengar. Men om man ber staten att göra det, och kallar det för skatt, så tycker många helt plötsligt att det är OK att stjäla pengar. (förf. okänd)
  Min granne är nog en hycklare, han röstar på socialisterna.

  SvaraRadera

MediaCreeper