onsdag 7 april 2010

Några rader

Blev tillfrågad av några ungdomar om att gästblogga

6 kommentarer:

 1. Bra initiativ Stockman!

  Men tyvärr så vet jag inte om jag kan hålla med till 100%. När man är mellan 18-29 så bör man satsa hård och spara i aktier långsiktigt. ( Själv tycker jag att aktier är en livslång investering, som att äga eget företag. Det är inte kortsiktigt sparande som man kan sälja för att köpa hus eller nåt annat som inte genererar pengar. Då får man ha en enskild sparande till husköpet. Jag tror också det är det Stockman vill säga att inte försöka spara allt för mycket på en gång)

  Jag tror inte att dagens problem är att man äger för mycket i aktier utan att man är kortsiktigt som du säger och man satsar allt för mycket i fonder eller i riskaktier.

  Det är mycket bättre om man kan investera direkt i aktier när man är ung. Nackdelen är att man får priotera bort konsumtionen som, villa, bil och annat några år framåt men det är värd ansträngningen.

  Slutligen kan jag också säga att det är mycket viktigt att man börjar med Fundemental Analys, lågrisk och Långsiktig investering.

  Strunta i Optiner, Teknisk Analys och trading!

  mvh
  4020

  SvaraRadera
 2. Bra svar 4020!

  Det är just detta som är fenomenet. När man är ung så är det lätt att tro att man är enormt långsiktig.

  Sedan huxflux en dag så vaknar man upp i sin livs kärleks säng, man vill sitta i solen vid en egen altan eller plocka äpplen från sina egna träd, man får lov att skaffa sig en pendlingsbil för att ta sig till det där jobbet eller vill ta med sig sina egna barn ut på fisketur i egen båt, eller så får man världens bästa affärsidé och vill starta eget företag, eller så kan man inte få egna barn och vill adoptera för 200 000kr......osv....

  livets vägar äro outgrundliga!

  Paradoxen är att om man inte äger för mycket aktier så ökar möjligheterna till att vara långsiktig med de aktier man väl har.

  Den som har 15 000kr på kontot och alla övriga sparpengar i aktier måste ju faktiskt sälja för att kunna köpa då blir det lätt att ta säljsbeslut. Dessutom så kan det bli så att alla pengar man har blir halverade.

  Den som har en årslön på banken har väldigt lätt för just ha kvar sina aktier som ligger vid sidan av och som får "samla damm" i byrålådan och plötsligt en dag så är dom värda ganska så mycket.

  Dessutom är det som bekant ganska så klokt att kunna köpa "på rea".

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg Cristoffer!
  Håller med "4020" till viss del. Men jag tror att ungdomarna inte KAN se sååå långsiktigt som vi menar. När man är 18 år är 6 månader en eeeevighet... Eller hur? Dessutom när allt rullar på så är man inte beredd att försaka grejor som hus osv. Man vill ha allt och man vill ha det helst igår.
  Därför tycker jag - liksom Cristoffer att man bör skynda långsamt och faktiskt ta allt för vad det faktiskt är. Spara det du har råd med - är mitt tips!

  /KM

  SvaraRadera
 4. optioner håller jag nog inte med om att man skall strunta i. Däremot skall man strunta i dom innan portföljen är rejält omfångsrik.

  Ställa ut optioner är ett bra sätt att minska sina risker, få extra ränta på likvida medel och få extra direktavkastning på redan innehavda aktier.

  Men kräver som sagt en rejäl portfölj för annars blir det spekulativt.

  Teknisk analys finns det många som kan ha nytta av men jag personligen är inte den som har kunskapen men bevisligen finns det många som kan tjäna rejält med pengar på TA.

  SvaraRadera
 5. Karriärmorsa> Absolut! Att spara vad du har råd med är kanske det bästa råd man kan ge.

  SvaraRadera
 6. Karriärmorsan!
  Bra sagt! "Spara det du har råd med".


  Stockman
  Det är lite som du säger, har man inte pengar eller buffert så har man inte mågna valmöjligeheter.

  Optioner
  Om jag ska ärligt så kan jag inte så mycket om Optioner och det finns säkert bra strategier när man vet vad man gör. Samtidigt tycker jag att pga optioner kan man ta alltför stor risker väldigt enkelt utan att veta om det. Optioner är inget direkt jag skulle rekommendera för dem som har dåligt discipline eller kan väldigt lite om riskerna.

  Teknisk analys kan jag därmot mycket mer om och det är tyvärr överskattat. Det blir fel när man använder TA på långsiktiga beslut eftersom TA kan motverka många bra beslut baserad på FA. Därför bör TA används enbart för kortsiktig handel eller trading.

  SvaraRadera

MediaCreeper