tisdag 11 maj 2010

Avdragsgillt bosparande?

I morse så väcktes jag som brukligt av ekot i P1 på klockradion. Jag brukar ju lyxa till det lite på morgonen genom att ligga kvar i sängen de minuter som sändningen varar innan det är dags för frukostmackan.

I morse avhandlades att herr minister Mats Odell hade skrivit ett debattinlägg i någon större dagstidning om att han tycker man borde införa ett skattesubventionerat bosparande för ”ungdomar” (hans definition var 18-34 åringar har jag för mig). Skälet är givetvis svårigheten för våra ungdomar att få tag i ett boende (i våra storstäder) samt bristen på kapital många har till att betala sina kontantinsatser i takt med de höga bostadspriserna (i våra storstäder).

Jag måste säga att det finns mycket sympatiska inslag i detta förslag. Vi har idag ett klart sparunderskott i allmänhet och detta gäller i synnerhet ungdomar som om man får tro massmedia mer sms-lånar och spekulerar i små obskyra aktier för att finansiera sommarlovets begivenheter istället för långsiktigt sparande. Sedan kan man givetvis diskuteras om detta sparunderskott bör hanteras genom riktade skattesubventioner eller inte. Som alltid finns det för och nackdelar. Fördelarna är uppenbara i att det lär sparas mer pengar hos våra ungdomar och belåningsgraden kanske sjunker nackdelarna är kanske att än mer pengar allokeras till privatbostadssektorn (med risk för prisuppgångar som följd) när pengar nog hellre skulle vara i förbättrade statsfinanser eller i kapitalisering av näringslivet.

Men sammantaget så tycker jag nog att fördelarna väger över nackdelarna i detta förslag. Att ungdomars insättning i en ”bostads-låst” (dagens uppfunna ordförslag till SAOL) kapitalförsäkring eller motsvarande ger ett avdrag i deklarationen tycker jag är fullt lika logiskt som att avdragsgillt pensionssparande finns för de som önskar. Trots allt är de två stora begivenheterna i livet där man behöver kapital till, ett eget bo och en tryggad ålderdom.

3 kommentarer:

 1. mhhhh inte ett helt dumt förslag...det är ju lite konstigt att vi skattesubventionerar lån men inte sparande....i sverige är ju till och med räntan på ett SMS lån avdragsgill.

  SvaraRadera
 2. Räntor går endast att kvitta mot kapitalvinster, de är inte avdragsgilla mot inkomster.

  SvaraRadera
 3. Ett alternativ vore att sänka skatterna så kan man ju satsa pengarna i pension, bosparande eller något annat om man vill. Lite frihet helt enkelt :)

  Om man sedan slutar "dalta" med bankerna kanske de blir lite mera försiktigare och då kräver lite bättre säkerhet/margin hos folk. Då kommer nog bosparandet automatiskt.


  Fast det vore väl att gå för långt i sossebidragssverige...

  SvaraRadera

MediaCreeper