måndag 30 augusti 2010

80 var dagens siffra

Åtta-nolla, det är en respektingivande ålder. Svenska män har inte ens åttio år i medellivslängd. Våra kvinnor är ju lite mer seglivade och hårda så i medeltal så blir svenska kvinnor äldre än så.

För den 30 augusti 1930, mitt under den brinnande depressionen i USA så föddes en ung, fattig och naken grabb i Omaha, Nebraska. Han fick namnet Warren och efternamnet Buffett efter fadern. Det har gått ganska bra för pojken. Efter en lite stökig undomstud så hyfsade han till sig och började göra affärer (köpte en hel gård med anställda som tonåring t.ex.!), mest aktieaffärer så han blev med tiden kapital/fondförvaltare. Sedan så slutade han med detta och investerade sina pengar i en nergången textilindustri vars tillgångar han omvandlade till en investeringsverksamhet som växt med tiden, med en sisådär 15-20% per år i genomsnitt i ca. 50 år. Då blir man en ikon för småsparare, särskilt om man dessutom tycker om att vara i media.

Så idag är det ett riktigt stort företag ”hans” Berkshire Hathaway, som dessutom inte delat ut så mycket aktieutdelningar. Idag så räknas huvudägaren som en av jordens rikaste men med tanke på att han gått med på att testamentera bort 95% av sin förmögenhet till välgörenhet så lär det inte bli någon finansiell dynasti efter honom. ”Hans” Berkshire Hathaway lär dock finnas ett tag till. Bolaget har, vill jag påstå förändrats flera gånger. Det började med aktiv förvaltning av främst aktier i vitt skilda sektorer (främst substansrika sådan), sedan med tiden allt mer långsiktig i aktier i riktigt lönsamma ”superbrands”. Med tiden som företaget växte så blev det mer och mer hela företag och allt större sådana och allt mer bolag som kraftförsörjning och infrastruktur för att skydda sig mot inflation, eller kanske dra nytta av den, vad vet jag. Det senaste är väl att Berkshire mer och mer verkar bli någon form av räddningsfond för stora amerikanska företag (på bra villkor givetvis), eller förresten mer eller mindre hela den amerikanska ekonomin skulle jag vilja säga.

Så grattis på födelsedagen Warren, 80 år är respekt, man får hoppas att man själv är frisk när detta inträffar år 2060.
Happy birthday eller vad ni nu säger där i staterna.

3 kommentarer:

  1. Ett stort grattis till Warren! :)

    SvaraRadera
  2. Och 80 procent var ungefär vad HQ Bank rasade.

    SvaraRadera
  3. guldbyxa, jo kanske lite ödets ironi att Sven Hagtrömer som trafääfat buffett, har en sifnerad "the intelligent investor" bok av honom får sin förmögenhet rejält raserad just på denna dag.

    SvaraRadera

MediaCreeper