lördag 28 augusti 2010

Är detta början till slutet för Mats Qviberg?Cirkus HQ har nu kommit fram till slutnumret och den exalterade publiken väntar nu på den rafflande finalen. Men redan nu så kan man se att vattnet runnit ur poolen för cirkusdirektören själv och han står kvar där huttrande, naken och ensam.

Nej skämt å sido, vi tar och citerar en rad från Öresunds blodröda årsredovisning från 2008 som sammanfattar det ganska bra "Om vi inte lyckas finnas risken att vi misslyckas" och det är ur det perspektivet som man skall se de senaste dagarnas händelser när finansinspektionen visar lite stake och drar in banktillståndet för HQ Bank. Trots att hela styrelsen i HQ fått sparken, VDn har fått gå, Banken har en ny kapitalisering på plats, tradingverksamheten är helt avvecklad så väljer finansinspektionen att dra in tillståndet då verksamheten varit så gravt misskött att tillstånd inte kan ges till banken alldeles oavsett vad bolaget har åstadkommit tiden efter tillsynsärendet startade hos HQ.

Man kan likställa det med en korvkiosk på stans bästa adress som fått ett oanmält besök av kommunens miljö och hälsoskyddsinspektörer som funnit att hygienen i korvkiosken var gravt eftersatt till den milda grad att man inte kan få bedriva korvkiosk om det ser ut så. Då räcker det inte med att man efteråt kallar in en städfirma som gör det kliniskt rent i kiosken och lovar bot och bättring.

Det är säkerligen nu många som tror HQ därmed att kaputt-konkurs mm allt är borta. Så är ju givetvis inte fallet och det är en stor skillnad mot indragning av banktillstånd för att banken är på obestånd med otillräckligt kapital mot att man inte skött sig. Ett indraget tillstånd för en korvkiosk eller Bank betyder helt sonika att man inte får lov att driva vidare verksamheten. Liksom Korvkioskägaren som kanske har en bra slant på banken utöver verksamheten i sig så är det även så att HQ Bank nog är att betrakta som solida även om det nu blir en rejäl realisation på bolagets tillgångar då HQ AB inte direkt har så bra förhandlingsläge om man säger så..

Man bör också beakta att det är HQ Banks tillstånd om är återkallat och det är HQ AB som är börsnoterad på börsen. Nu är ju detta främst ett juridiskt dravel för så mycket annan verksamhet än HQ Bank finns inte direkt i HQ AB numera när HQ fonder är sålt till Öresund.

Så vad händer nu då? och vad blir slutnumret?
Det skulle förvåna mig storligen om det inte händer en hel del innan börsen öppnar på måndag morgon så egentligen är det lite barnsligt att skriva detta inlägg innan vi egentligen vet vad som händer så det lär rinna mer vatten under bron och många i finansstockholm lär jobba övertid i helgen.

I första hand så vill givetvis HQ finna en privat lösning på den uppkommna situationen och rädda så mycket värden det nu går åt nuvarande ägare och själv bestämma villkoren, på måndag morgon så är det en statligt utsedd likvidator som bestämmer över verksamheten och tar de ekonomiska besluten. Men fram till dess så är det fortsatt så att man kan hålla i den numera ganska så impotenta taktpinnen

Jag kan tänka mig att HQ Banks verksamhet och kunder är grisigt attraktiva för konkurrenter. Det handlar om ca. 20 000 kunder många gravt förmögna och dom har valt att få hjälp med sin förmögenhetsförvaltning. Det är elitidrottare, framgångsrika entreprenörer, "arvegods" och fastighetsmagnater. Inte kreti och pleti och man säger så. Ung. 5% av bankens kunder hade i fredags mer än en halvmiljon i kontanter (utöver värdepapper) insatta hos HQ Bank vilket är över den statliga insättningsgarantin. Det tror jag inte var 20:e storbanks kund har...

Det finns många frågetecken givetvis.
Även om Tradingen i HQ är avvecklad så sitter självfallet HQ på en stor mängd derivat och värdepapper i balansräkningen. Det handlar om att man är garant på en mängd aktieindexobligationer och liknande, man har utestående ETF, och man är market maker (dvs både köpare och säljare) på olika värdepapper så att vi skall kunna köpa och sälja mindre likvida aktier. En köpare av verksamheten skall ta på sig att garantera hela denna hög

I min sinnevärld är det inte lätt att över en helg förhandla med konkurrenter för att finna en privatlösning innan fru advokat-likvidator på måndag bestämmer hur det skall komma att bli. Man skall gå genom böcker och man skall förhandla om pris mm.

Nu över till spekulationerna. Vem tar över verksamheten?
För någon total nedläggning av verksamheten (förutom då att nästan alla anställda lär bli av med jobbet) ser jag som ytterst otroligt. Det ena alternativet är att en stor och kapitalstark ägare går in och köper verksamheten rakt av inkl Öresunds preferensaktier och förlagslån. T.ex. Handelsbanken skulle inte ha något som helst problem att lassa upp låt säga en halv miljard i cash på måndag morgon för inkråmet i verksamheten (dvs kundstocken kapitalet). Skulle inte förvåna mig då SHB gärna vill växa inom private-banking och dessutom så skulle SHB capital market jubla om att mer eller mindre få monopol på ETFs och certifikat då man tar över en största konkurrenten på området. HQ AB blir då en hög med pengar som då Öresund lämpligen lägger bud på och betalar med egna aktier eller pengar. HQ finns då inte mer..Denna typ av affär lär inte vara populär hos de anställda om man säger så, möjligtvis mer poppis under rådande förhållande hos nuvarande huvudägare som i alla fall räddar lite pengar.

Det andra alternativet är att HQ finner en fusionspartner i form av en verksamhet som är likvärdig och där man då snabbt bestämmer hur mycket procent som skall fördelas mellan ägarna. Då tänker man lite snabbt på t.ex. Carnegie. Effekten blir då att HQ och Carnegie går samman och där nuvarande aktieägare i HQ blir minoritetsägare i Carnegie-HQ med förhoppning om att detta blir en framgångsrik bank i framtiden. Med tanke på läget, så är dock HQaktier ingen stark valuta idag. Under rådande förhållande så tror jag många av bankens anställda hoppas på en sådan lösning men är det ett alternativ för ägarna att mer eller mindre bli slukad som en söndagsstek med syltlök av Altor och Bure?

om man nu hinner..

Den andra spekulation är vad som nu händer med samarbetet Hagströmer och Qviberg samt deras gemensamma skrivbord?. Kan man komma över en sådan sak som nu hänt? En verksamhet och skötebarn som startades för 30 år sedan av Hagströmer och som nu har raserats av bästa polaren Qviberg. Man kan bli ovänner för mindre. För flera år sedan så skrev nuvarande fondförvaltaren Simon Blecher en mycket intressant artikel där han förutspådde en massiv död av investmentbolag bolag som Atle och Custos skulle gå mot en säker död och Öresund skulle bara finnas kvar så länge Hagströmer och Qviberg var vänner.

Till sist tycker jag likt Cornucopia? att det är lite tråkigt att det blir en bank mindre i Sverige även om jag själv inte är berörd på något sätt varken som kund eller ägare.

På bild, de senaste 5 årens kursutveckling för HQ Bank uttagen ur Handelsbankens internetbank idag. Kanske något att spara i byrålådan över historiska dokument?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper