onsdag 25 augusti 2010

Varför så tyst om Traction?

Det är många börsbolag som är lite undanskymda från de allra mest lysta blickarna från media. Självfallet är detta i de allra flesta fall fullständigt befogat då det finns en hel del noterade skärpbolag som mest förbrukar pengar från sina ägare än som tillför något större värde för ägarna samtidigt så finns det en hel del bolag som är riktigt intressanta och som förtjänar att lyftas upp lite mer mot vad som görs idag.

Ett av alla dess undanskymda bolag är Traction. Traction är ett familjekontrollerat kapitalförvaltningsbolag som utvecklats från några tusenlappar för 35 år sedan till ca. 1,4Mr i substansvärde idag, en rätt så rejäl framgångssaga. Om även på en tidsperiod som 10 år så har Traction lekt skjortan av börsindex på samma sätt som t.ex. Ratos. Detta Ratos som ofta hyllas och då Traction som det inte sägs många flaskor om.

Traction är likt Ratos, Lundbergs, Melker Shörling mm. kontrollerat av en markant huvudägare som gör vad man vill med bolaget. I Tractions fall är det grundarfamiljen Stillström. Old man Bengt Stillström är styrelseordförande och sonen Peter Stillström, är VD.

Traction är en väldigt opportun förvaltare av kapital skulle jag vilja säga. Här finns inga heliga kor eller någon fast fastlagd trång strategi utan Traction är beredda att ”skjuta på uppdykande mål” om man kan tänkas få god avkastning på kapitalet. En mängd olika former av investeringar har man idag i portföljen. Man har agerat garant för nyemissioner i bolag på väg mot konkurs, man har investerat i form av venture-cap/start-up i samma still som Tv-programmet draknästet, sedan har man gått in som bråkstakar och uppstyrare i lite mindre bolag, Man har köpt upp hela bolag, man köper ibland företagsobligationer och konvertibler och i vissa fall så investerar man små aktieposter i stora noterade bolag där man inte är mycket annat än en ren passiv delägare. Sista men inte minst så äger dom företaget som står bakom köksmaskinen med stor K, Assistent som undertecknad äger en anno 1981. Precis som Ratos så skall man väl kategorisera Traction som långsiktiga men knappast eviga ägare av innehav likt Industrivärden och Investor. Allt är till salu om rätt pris erbjuds från andra investerare.

Traction är enligt min mening finansiellt konservativa och man har nästan alltid en stabil kassa av likvida medel i bolaget beredda att användas på flera olika sätt.
Så det var historien och upplägget. Hur ser det då ut för Traction idag? Och hur har man sin portfölj.

Som alltid när det gäller blandade investmentbolag så är det inte helt enkelt att sätta ett värde på alltig. Om hur det bokförda värdet står sig mot marknadsvärdet osv. i detta inlägg håller vi oss strikt till Tractions egna bokförda värden. Och dessa värden efter sista juni.

Först av allt har man en kassa av likvida medel på 296 Mkr, och räntebärande obligationer på 100Mkr. Dvs 28procent ”pengar” mer eller mindre om vi nu räknar dit företagsobligationer. Sedan har man en börsportfölj av stora bolag där man är het passiv ägare på drygt 400Mkr. Största innehaven här är SCA, Swedbank och PA Resourses. Men det finns en hel del andra bolag. 23Mkr har man också investerat 23 Mkr i en småbolagsfond i Traction fonder (omdöpt från Thenberg fonder) sedan man köpt upp hela fondbolaget. Sedan har man sex börsnoterade småbolag där Tration har ett stort inflytande. Sammanlagt värde 334Mkr. Dessa bolag är i värdeordning Softronic, OEM, Hifab, PartnerTech, Duroc och Drillcon. Inga mastodontbolag om man säger så. Ofta har man kommit in i bolagen vid nyemissioner, kapitalanskaffningar av annat slag eller liknande.

Sedan då svårigheterna värderingsmässigt, man äger ett antal helägda bolag. Störst är nuvarande AssaAbloychfens gamla bolag Nilörngruppen och sedan ett antal bolag under samlingsnamnet Ankarsrum. Bolag som gör allt möjligt från motordelar till hushållsassistenter. Samt ett antal rena start-up bolag och då fondbolaget som omnämdes ovan. Dessa bolag är sammantaget värderat till 115Mkr. Totalt sett ung. 1,4mdr eller 88kr per aktie.

Jag kan inte säga att jag är inläst på de olika innehaven och hurvida Traction mås ses som billigt eller dyrt med dagens värdering. Men jag tycker nog rent allmänt att Traction med dess goda historik förtjänar att omnämnas lite mer. Får lov att återkomma mer i senare inlägg.

6 kommentarer:

 1. Intressant! Aldrig hört talas om bolaget, förrens nu.

  Jag är osäker på om jag själv besitter kunskaper för att göra en rättvis värdering utav bolaget, men jag skall onekligen kika närmare på det!

  Det är väldigt roligt att finna på (till synes, i alla fall) bra bolag (som detta verkar vara) som inte är under stark mediebevakning!

  SvaraRadera
 2. Själv äger man två "assistenter". En välanvänd, har gjort mycket äppelmos och köttfärs i den. Mina föräldrar tvingade mig.

  Samt en knappt använd från 70-talet skulle jag tro. Från mina barns gammelmormor. I mintcondition som man säger.

  SvaraRadera
 3. Använd skrapanaugusti 25, 2010

  Idag har jag lärt mig att Assistent inte ägs av Elux.
  Det har förvånat mig att den fortfarande finns att köpa i affärerna, men det förklarar ju saken då Elux inte längre tillverkar den. Elux är duktiga på att droppa saker som har stagnerande eller minskande volym alternativt där de inte kan skära i kostnaderna.

  SvaraRadera
 4. håller precis på att investera lite i ett av deras mindre bolag. Vilken vill jag nog inte säga än, för det är små volymer i handeln men helt klart finns det små guldkorn att hitta om man tar rygg på dem..

  SvaraRadera
 5. Säger bara Kenwood major det är en riktigt hushållassistent

  SvaraRadera
 6. Ulvsby-> Äppelmos blir det nog ganska snart gjort i min maskin. Är genom trädgården självförsörjande på den ädla varan.

  Använd skrapan->Jo så är det nog. Min assistent står det Elux på. Fast det har alltid varit så att det är i Ankarsrum som man gjort Assistenten oavsett vem som ägt företaget.

  Signs-> Spännande!

  Anonym->Har aldrig använt Kenwood så jag kan inte uttala mig. Däremot så är det så att Ankarsrum (dotterbolaget till Traction) är en av världens största på motorer till just köksmaskiner. Så förutom att göra den egna (Assitent) så säljer man också som underleverantör motorer (enligt bilderna på deras hemsida) till bla. Kenwood ochKitchen Aid!

  mer info
  http://www.ankarsrum.com/website1/1.0.1.0/18/1/

  SvaraRadera

MediaCreeper