söndag 22 augusti 2010

Hur mycket information behöver man?


Vi lever idag i ett informationsamhälle och vi fullkomligt pumpas med information ständigt och jämt och i stort sett hel världen finns en knapptryckning bort.

Även i investeringssammanhang har världen förändrat sig markant ur informationshänseende. All upptänklig information är på sekunden, kvartalsrapporter, guldpriset, senaste analytikersiffrorna, Köpråden från Goldman Sachs och Dagens Industri. För att inte tala om dessa mer eller mindre tråkiga bloggare som överöser sina läsare med massa inlägg (som detta..)

Ofta hör man att, ursäkta uttrycket "man måste hålla koll på läget", eller "put all your eggs in a basket and then watch the basket" eller vad man nu säger. Det gäller som bekant att hänga med. För information är väl bara bra? Om du äger aktier i företaget Guld och gröna skogar AB så skall du väl suga i dig all upptänklig information om detta företag, dess aktie och dess analytiker? Desto mer desto bättre? och så läsa alla tidningsartiklar (från DN, SvD, DI, The Economist, Aktiespararen, Veckans Affärer, Affärsvärlden, privataaffärer, NyTImes, Bloomberg....) om företaget och dess bransch?

Jag är övertygad om att det fanns en tid då information verkligen betydde A och O för kloka investeringar. Låt oss exempelvis gå tillbaka till Ivar Krugers dagar då var det nog ofta så att desto mer information man hade desto bättre investeringar gör vi. På den tiden var det kanske lyx att få tag på en årsredovisning (från moderbolaget. koncernredovisningen var ju inte "uppfunnen" ännu), Även på 80-alet var säkerligen information i många stycken en bristvara för investerare.

Men jag tror vi idag har det omvända problemet, vi har information-overload. Klarar vi verkligen av att sortera den relevanta från den orelevanta informationen? Jag ställer mig lite tveksam och jag kan bara se mig själv i spegeln då jag många gånger har en tendens att snöa in på lite mindre orelevanta saker samtidigt som man kanske missar det viktigaste. Jag har också en tendens att sitta och läsa helt orelavanta saker (som vissa artiklar i Dagens industri som exempel) och jag tror mig ha mycket lärdom att ta till mig att fokusera min tid på den relevanta information. kanske skippa några internetsidor osv. för att instället kanske läsa en extra kvartalsrapport eller två eller varför inte en god bok?

På bild, Själv har jag de senaste dagarna befunnit mig off-line (utan mobiltäckning dessutom) men jag tror faktiskt jag överlever...

7 kommentarer:

 1. Själv tycker jag att det skulle vara trevligt med tillgång till ytterligare lite mer information... Alla börs VD:ars mail-boxar till exempel :)

  SvaraRadera
 2. Jag har slutat se på TV, sen 10 år. Läser bara tidningar på nätet och då med ett starkt filter. Funderar nu starkt på att "lägga alla korgarna i samma ägg" och bara läsa denna blogg. Skulle nog ge tillräckligt med investerings uppslag för fördjupade studier. Vad med tid man skulle spara!

  Allvarligt talat. Kan du inte ha en mail lista man kan anmäla sig till och få ett mail varje gång det händer något på den här sidan.

  SvaraRadera
 3. du kan ju alltid lägg till denna blogg som en rss feed (se kolumnen till höger på huvudsidan)

  SvaraRadera
 4. En störe kritisk hållning till vad som skrivs och sägs och till vad man väljer att själv ta del av är förvisso påkallad!

  SvaraRadera
 5. det finns ju flera studier som visar att de bästa fondförvaltarna/placerarna är de lite udda som befinner sig utanför "finansiella epicentra". Jag tror förmågan att koppla bort all info som minutfärskabörskurser, statistik, etc och istället våga tro sin långsiktiga strategi och gå sin egen väg är A och O. Man gör helt enkelt bättre investeringar med ett stort antal tältdagar i vildmarken än att äta finansiell information dagarna i ändå:-)

  De flesta aktörer inom den finansiella sektorn har fel temperament / personlig läggning för att verkligen bidraga med värde i sina jobb. Nerviga, kissnödiga försöker de tolka dagsflödet av info och statistik. Ny stat och Dow Jones upp 2%. Nästa dag ny stat och DJ ner 2% och så fortsätter det veckorna i ända. Slöseri med tid och resurser. Så svårt är det inte att tänka långsiktigt och ta det lite lugnt...

  SvaraRadera
 6. Som jag ser det på bilden har du fri sikt mot himlen, alltså har du satellittäckning.
  Du kan mao enkelt koppla upp dig om du vill.

  Så enkelt kommer du inte undan...

  SvaraRadera
 7. Anonym> i högerspalten på bloggen finns en rua som heter "Vill du följa bloggen?) där kan du lägga till ett sk. RSS flöde i den form som du önskar. Så får du meddelande varje gång ett inlägg skrivs. Själv använder jag mig av Google Reader som RSS läsare.

  Sings> Mycket kloka synpunkter

  Tele-X> Erkänner. Jag hade nog satelittäckning minsann men däremot så saknar jag en satelittelefon :-) och jag tror det tar ett tag innan jag köper en.

  SvaraRadera

MediaCreeper