torsdag 28 juni 2007

Aktieutdelningar kan dubbla din avkastning

Avkastningen från aktier beror på två parametrar, dels kursutvecklingen givetvis men även aktieutdelningar. Om vi skall hålla oss till logikens land så beror kursutvecklingen på lång sikt på utvecklingen av bolagets egna kapital, omsättningsutvecklingen och vinstutvecklingen.

Om företaget ökar sin vinst år efter år, investerar och utökar sin produktion och försäljning mm så kommer troligtvis aktiekursen på bolagets aktier att öka i pris då det matematiska värdet på företaget ökar.

Aktieutdelningar är rätt och slätt kapitalöverförningar till aktieägarna. Aktieutdelningar kan enbart komma ifrån vinster eller tidigare vinster och ett bolag som gör förluster och inte har några tidigare redovisade vinster får inte enligt aktiebolagslagen dela ut några pengar. Denna bestämmelse finns för att skydda bolagets långivare.

Bolag som år ut och år in gör vinster ger oftast aktieutdelning till sina ägare. I senare blogginlägg skall vi föra en diskussion om hur företag borde använda sina vinstpengar, som utdelning eller till investeringar, hurvida man skall satsa på bolag som man förväntar ökar kraftigt i kurs framför bolag som ger generös aktieutdelning men nedan skall vi fokusera på själv aktieutdelningarna i sig,

Aktieutdelningar kan ses som mycket blygsamma. Ofta några procent av aktiekursen, man får betala skatt på aktieutdelningen och dessutom sjunker normalt sett aktien i pris med lika mycket som aktieutdelningen samma dag som utdelningen skiljs av. Många gånger kan enstaka dagars kursutveckling vara av större påverkan i kronor räknat än aktieutdelningen. Så varför skall man då bry sig om detta?

Ett mycket förenklat exempel på utdelningseffekten.
Vi tänker oss att du köper 500 aktier i ett företag, aktien kostar 100kr/st. Företaget är lönsamt och tjänar pengar. De kommande 20 åren så ökar företagets aktiekurs bara med 6% per år till följd av att vinsterna i bolaget ökar lika mycket. Första året ger bolaget en aktieutdelning på 3 kr/aktie Tack vare att vinsterna ökar så kan bolaget också öka aktieutdelningarna med 6% per år.


Efter 20 år har dina 500 aktier om du inte sålt dem blivit värda 151 280kr och du har fått en aktieutdelning på ca. 19800 kr före skatt. En hyffsad avkastning på +240% och bättre kan det bli. Vi tänker oss att du varje år återinvesterat aktieutdelningen du fått. Med den återinvestering så äger du då 20 år senare ung. 890 aktier istället för 500 och värdet på dina aktier är då 269 000kr istället för 151 000kr så aktieutdelningen har förräntat sig så bra att du genom att återinvestera utdelningen fördubblat din vinst till över +400%. Observera att skattkonsekvenser och courtage inte är medräknat i exemplet.

5 kommentarer:

 1. Hej Cristoffer!

  En viktig faktor du glömmer är ju courtage. Med en direktavkastning på 5% får du utdelning om 2.500 första året. Ett normalt minimi-courtage är väl runt 100 kronor i dagsläget, alltså omkring 4% av 2.500. Att dom sen ökar med 6% ger en total vinst på 2%, alltså sämre än inlåningsränta.

  Har du förresten räknat med inlåningsränta på utdelningen i fallet där man behåller pengarna på banken?

  Jag har för övrigt en vision om att i framtiden ha så mycket högavkastande aktier att jag kan "gå runt" ekonomiskt på bara utdelningen. Ganska långt ifrån än så länge dock, men har man ett mål är det lättare att nå det!

  Känns som om näst sista stycket i ditt inlägg är någon gammal rest förresten...

  SvaraRadera
 2. Såg att det var lite fel i texten. Tack

  Visst har du rätt om courtaget och detta var bara ett matematiskt exempel om att aktieutdelningar kan dubbla avkastningen på lång sikt. Tycker precis som du att det klokaste är att spara pengarna så att köpen blir rationella.

  Högavkastade bolag är kul. Själv har jag fått tillbaka mer i utdelningar och inlösenprogram på Ratos än vad jag köpte aktierna för.. kul!

  SvaraRadera
 3. Intressant och lärorik blogg du skriver!

  Jag sparar en hel del nu, men mestadels i fonder. På sikt inser jag att jag bör ge mig in i aktier för att minska onödiga förvaltningsavgifter men jag känner inte att jag är tillräckligt insatt ännu.

  Hur kan man veta vilka bolag som genererar en direktavkastning? Framgår det av bolagsrapporter och liknande vad man har för strategi gentemot sina investerare, eller vad är det man bör läsa på om?

  SvaraRadera
 4. Diversierad :Ett normalt minimicourtage är väl 9 kr hos nätmäklarna och bankerna kommer väl få sänka sitt med så småningom.
  Läste att var det Skandias som har helt fritt courtage i sommar för alla nya kunder.

  Cristoffer: Kör samma strategi med stabila aktier med bra utdelning och hoppas att jag kan livnära mig på utdelningen så småningom eller åtminstone kunna göra extra resor mm

  SvaraRadera
 5. Ratos, Midway & Svolder är väl tre spikar i ett levende på avkastning räknat på 10-20 år. Kungsleden´s köp av fastigheter med avkastning på över 7% haglar tätt, men ser endå en avmattande avslagen framtid för detta bolag som reviderar sina lån 2009. Nä, Ratos, Midway & Svolder är en långtidsverkande"sovaLungtPåNatten" investering jag håller fast vid..
  Ser fram emot din blogg om Investmentbolag som direktavkastar mindre men växer destumer, tänker på Herr Lundberg et cetera.
  #TopFlite

  SvaraRadera

MediaCreeper