lördag 9 juni 2007

Grattis, Sveriges äldsta aktiefond har fyllt 40!

För några dagar sedan fylld sveriges äldsta aktiefond 40år, stort grattis!
Fonden heter Robur Sparinvest, idag namnändrat till Robur Sverigefond.

För 40 år sedan var aktieköp någonting som var ytterst krångligt för gemene man. Man kunde bara köpa hela aktieposter på ett basbelopp vilket krävde att man kunde lägga undan pengar under en tid för att ha råd att köpa en ynka aktiepost. Transaktionskostnaderna och coutaget var mycket dyrt och en avgift på 5% var inte ovanligt för att få köpa en aktiepost i Volvo eller Stora Kopparbergs.

Instiftandet av Robur Sparinvest revolutionerade sparmarknaden då det gav många fler svenskar möjligheten att köpa aktier med god riskspridning men för mycket mindre belopp och med mindre kostnader. Aktiefonden har givit många svenskar möjligheten att bli riktigt rika trots att man bara har sparat någon hundralapp i månaden.

Så hur har det gått för fonden de första 40 åren? Mycket bra skulle man nog kunna sammanfatta det. Från startdagen 1967 till idag år 2007 har fonden givit en genonsnittlig avkastning på 15% till de första andelsägarna. En tusenlapp 1967 har växt till knappt 233 000kr dvs i genomsnitt har pengarna dubblats vart femte år. En lyckosam placering vill jag påstå.

Kommer aktiefonden Robur Sverige att forsätta avkasta 15% om året? Det tror inte jag
Idag lever vi i ett land där inflationen och räntan är mycket låg vilket har medfört att värderingen av börsen (t.ex. p/e tal och P/s) är mycket högre den var 1967. Men jag tippar på att en tålmodig aktiesparare i genomsnitt kan räkna med 7-8% per år på lång sikt vilket är en bra avkastning i dagens lågräntemiljö.

Glädjande kan man också kostatera att de rena aktiefonderna som investerar i sverige i många stycken spelat ut sin roll (bortsett pensions och annat försäkringssparande) då tillgängligheten och transkationskostnader för aktieköp och försäljningar har sjunkit markant och idag kan man tom utan problem exempelvis köpa 100 st ericssion aktier för 2600kr och betala endast 9kr i courtage.

Robur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper