fredag 8 juni 2007

Det gäller att ha båda fötterna på jorden

När det blir större nedgångar under någon dag eller så på börsen så brukar jag roa mig med att läsa på diverse aktieforum som privata affärers forum och DI.se börssnack.

En sak som slår mig ofta när man läser på dessa forum dagar som i går då börsen gick ned 3,8% är att mindre nedgångar på t.ex. 5-10% ofta får inläggen att ofta handla om att antingen så är det just nu ett tidernas köpläge för att Ratos sjunkit 7% eller så ges rådet att det nu är läge att sälja alla aktier man äger för att börsen skall ned 10% kommande veckan. Ofta byter man ofta fot dessutom för att aktie har förändras med 10% i en riktning man trodde eller tvärt om.

Pesonligen tror jag att det är omöjligt för 99,9% av akiespararna att bedömma om aktier är köpvärda med hänsyn tagen till om aktien skall upp/ned låt säga 5-10%. En långsiktig investare bör därför fokusera på att köpa bra aktier när dom är billiga och därefter behålla dem och sälja när man verkligen behöver pengar till ett hus eller en ferarri. I övrigt bör man inte göra någonting och man bör sluta fokusera på mindre förändringar på 10% hit eller dit.

2 kommentarer:

 1. Hej Christoffer,
  Kan bara halla med det du skriver har. Man kan givetvis halla sig uppdaterad vad som hander pa dagsbasis men har man bra kvalitetsaktier och ett langsiktigt tankande och utan belaning pa aktierna kan man vara ganska passiv och anda fa en avkastning som ar battre an generalindex. Sitt still i baten ar en bra regel nar det stormar. Ingen kan pricka in dalar och toppar men man vet att de flesta aktierna kommer att vara hogre vid nasta aktietopp. Om det sker 2007 eller senare har mindre betydelse for den langsiktige spararen.

  SvaraRadera
 2. En annan faktor som jag själv tycker är hyffsat viktig är att ha råd att köpa aktier när dom är rikgit billiga.

  Dvs ett bra tips är att ha en viss procentata likvida medel "i beredskap" om ett bra köpläge skulle uppkomma.

  Titta ex. på Öresund. Oftast bättre substansvärdes utvckling än index trots att man oftast sitter med en nettokassa på 10-15%

  SvaraRadera

MediaCreeper