söndag 10 juni 2007

Varför så lite marknadsnoterade obligationer i Sverige?

När det gäller finansiella investeringar så går dessa att dela upp i olika kategorier. Dels så finns det aktier som är ett värdepapper som ger rätt till en viss andel i ett företags egna kapital. Avkastningen på aktier bör teoretiskt följa utvecklingen på det egna kapitalet+ ev. aktieutdelning. Prisutvecklingen på aktier på börsen är dock en anna femma...

Utöver aktier så finns det olika former av reala investeringar som kapitalplaceringar såsom te.x fastigheter, skog och guldtackor. Här ligger förväntningen i en prisstegring på innehavet som följer inflationen i samhället plus eventuellt driftsöverskott från skogsavverkning eller hyresintäkter. Prisutvecklingen på dessa reala tillgångar kan givetvis också variera högst betänkligt över tiden beroende på samhällsutvecklingen. Titta inte minst på husprisutvecklingen sista tiden.

En tredje kategori är obligationer. Obliagtioner är ett värdepapper där obligationens nominella belopp är en skuldförbindelse mellan ett företag/stat och innehavaren. Innehavaren får enbart en ränta som bestäms vid tiden för utgivandet av obligationen. Idag ligger exempelvis räntan för en 5 årig statsobligation på ca. 4,4% per år.

Avkstningen för dessa olika kapitalplaceringar går oftast i otakt. Mellan perioden 1989-1992 var obligationer en överlägsen sparform, från perioden 1992-2000 var aktieindex en utmärkt sparform, under perioden 2000-2003 hade fastigheter och skog den bästa utvecklingen och sedan dess har återigen aktier var en utmärkt placering.

Fakta om obligationer

För den som vill placera sina pengar i aktier finns ett enormt utbud, Hyresfastigheter lika så. Men på obligationsområdet är det sannerligen inte lätt att hitta obligationer

I USA är det lätt för privatpersoner att finna olika former av obligationer med både hög avkastning eller kanske lite mindre avkastning men med lite mindre risk. I Sverige finns idag enbart ett fåtal marknadsnoterade obligationer. Nätmäklarna i USA erbjuder en enkel handel via Internet I Sverige talar knappt nätmäklarna om att det går att investera i obligationer i sin aktiedepå mer än givetvis då obligationsfonder vilket är en mer riskfylld placering än obligationer då fonden inte har något slutdatum.

Obligationsscreener för den amerikanska marknaden


Svenska marknadsnoterade obligationer


Varför är det på detta sättet?
Med ett allt högre ränteläge och högre värderad börs verkar ju nu obligationer återigen vara en hyfsad placering.

2 kommentarer:

  1. Har en fråga som inte stämmer in här men varför hamnar man på Alvas sida när man klickar på min länk (Moneyman)? Vore kul om du kunde ändra det :)

    SvaraRadera
  2. Ursäktar, det skall vara tillrättat nu. läste igenom din blogg och "klickade runt lite" som tack för hjälpen

    SvaraRadera

MediaCreeper