torsdag 11 oktober 2007

Börsens tvärt emot boysÖresund är ett bolag som jag följer förhållandevis noggrant som läsare av denna blogg säkert läst om tidigare i olika inlägg. Något innehav i bolaget har jag däremot inte.

I tisdags var det dags för HQ sfärens flaggskepp att redovisa sin rapport för de tre senaste månaderna. Rapporten som sådan var ingen munter läsning för aktieägarna då flera innehavsbolag haft en tråkig utveckling på börsen och inte minst det faktum att tajmningen på flera aktieköp och försäljningar varit ganska medioker i år för att inte säga usel. Öresund har gjort ett VD byte där kändisen Mats Qviberg har klivit av och Stefan Dahlbo klivit in. Jag däremot övertygad om att detta inte har någon större effekt då de större besluten inom bolaget med största sannolikhet sker i grupp (Det är många på HQ som tänker aktier ganska lika) och Dahlbos och Charettes arbete nog mer är en fråga om "trading" i portföljen. Att Hagströmer och Qviberg skulle hålla sig borta från strategiska beslut är inte troligt. Däremot är det säkert högt i tak och olika uppfattningar.

Sammanfattningsvis kan man däremot med stor säkerhet säga att år 2007 kommer gå till historien som ett dåligt år för Öresund precis som t.ex. 1999. Framförallt har givetvis aktien gått dåligt pga av en helt orimlig premie i början av året men även substansvärdet har haft en svag utveckling. Däremot har man gjort förhållandevis stora förändringar i portföljen. Den stora fastighetsexponeringen är borta och idag liknar balansen i portföljen ganska mycket index bortsett vissa innehav. Däremot är intressanta bolag på väg in så 2007 är ett år där förändringarna blivit ganska stora.

Utan att vara allt för konspiratorisk börjar jag däremot nästan tro att nye VDn Stefan Dahlbo är en av denna bloggs läsare (Välkommen Stefan). Senaste tiden har Öresund ökat exponeringen i två bolag omnämda på denna blogg som jag personligen är positivt inställd men som varit strykpåsar på börsen, AssaAbloy och SCA. Som sig brukligt är brukar man på Öresund först köpa upp positioner som ligger strax under Topp-tio listan (som offentliggörs vid varje månadsskifte) för att i händelse av beslut att öka exponeringen så brukar man "flagga" upp två-tre innehav samtidigt upp på listan. Idag ligger det främst tre innehav precis utanför topp 10, Holmen, SCA och AssaAbloy i dessa aktier är man idag köpare och andra bolag som finns på topp tio är man idag säljare t.ex. Fabege och kanske också Volvo om jag får gissa.

Öresund är lite smått kända för att göra tvärt emot vad som är populärt på marknaden. Speciellt gäller detta tidpunkter då det blir en form av fundamental fominriltning på börsen. I slutet av 1998-1999 byggde man upp stora fastighetsinnehav när andra köpte IT och telekom aktier. Under år 2003 när fastighetsbolag började bli populära började man bygga upp stora positioner i Industrivärden och Investor. Även idag går man sin helt egna väg och dom största nettoköpen görs i sektorn som får anses som mest opopulära för tillfället, nämligen skogen. Själv kan jag tycka att skogsbolag är en direkt tråkiga och dåliga placeringar men där SCA utgör ett undantag pga av sina radikalt annorlunda produkter jämfört med sin anordiska sektor konkurrenter. Holmen är ett välskött och duktigt skogsbolag men bolaget har tyvärr marknaden starkt emot sig och tidningspapper är nog en produkt som man kan tänksa stå inför en strukturell nedgång. Sedan finns det givetvis andra stora värden i Holmen bla. en mycket stark balansräkning och kanske kommer det en stor engångsutdelning till våren. Bland Industribolagen där många idag köper olag som Sandvik och Atlas så köper Öresund Electrolux och AssaAbloy.

Man bör också tänka på att det finns lite "dolda pengar" i Öresunds portfölj. Främst då tänker jag på det helägda bolaget Acne Jeans. Inget direkt stort bolag men jag är övertygad om att man nog skulle få bra betalt i händelse av att man skulle börsnotera bolaget. Andra mindre modebolag är ju synnerligen populära på börsen om man säger så.

5 kommentarer:

 1. Intressant läsning som vanligt. Det med Acne jeans var något nytt för mig som ,ändå är aktieägare.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet. Är också lite besviken på Öresunds utveckling i år, men ser man det på lång sikt så brukar det komma ett mellanår. Det tar väl ett tag för dem att komma i kapp med sina köp. Troligtvis ligger de rätt inför nästa år.

  SvaraRadera
 3. Tack för den Cristoffer! Måste bara rätta dig på en punkt. Öresund äger bara 20,7% av Acne Jeans. Resten ägs av grundarna.

  SvaraRadera
 4. Diversifierad> Det är korekt 20,7% äger man av Acne. Med stpr sannolikhet är däremot marknadsvärdet på den tillgången högre än redovisat värde.

  SvaraRadera
 5. Tack för ett intressant inlägg.

  SvaraRadera

MediaCreeper