onsdag 31 oktober 2007

Rapport tredje kvartalet SCA


SCA rapporterade idag för sitt tredje kvartal jag har som hastigast skummat igenom rapporten och tycker spontant att det inte var några större frågetecken eller utropstecken. I mångt och mycket följer SCA utvecklingen man haft det senaste året med en succesisvt i små steg förbättrad lönsamhet samtidigt som omsättning växer organiskt i maklig takt kring inflationen. Det är allt mer uppenbart för mig att utvecklingen inom SCA inte följer de andra skogsbolagen som haft det riktigt tungt den sista tiden med fallade dollar, svag marknad för tryckpapper och finpapper. Dollarn och den svaga tryckpappersmarkanden har självfallet påverkat SCA negativt men med anledning av att SCA är desto starkare inom mer stabila och lönsamma nischer som hygien så kompenserar detta mer än väl för försvagningen och vinstutvecklingen fortsätter.

Mest glädjande i denna rapport enligt mig är att lönsamheten för mjukpapper är på väg upp mot lite mer anständiga lönsamthetsnivåer, det är bra då Mjukpapper blir allt viktigare i SCA och där man nu valt att förvärva sista tiden. Tajmningen av avyttringen av den amerikanska förpackningsverksamheten kan ju inte direkt kritiseras heller.

Vid nästa rapport kommer man redovisa engångsavskrivningar med hänsvisning till det nyförvärvade P&G mjukpappersverksamhet. Även om detta slår mot vinsten per aktie är det som sagt en engångsavskrivning som inte direkt påverkar den långsiktiga avkastningen. En annan spännade aktivitet är att SCA nu inleder en översyn av värderingen på det egna skogsinnehavet. Även om detta mestadels är bokföringstekniskt är det intressant och jag tippar på att detta medför att SCA kommer värdera upp sin skog och en förändring av balansräkningen (där skogen finns) medför med IFRS reglerna också att det kan bli tal om vinster även i resultaträkningen. Om det blir en stor uppvärdering kommer detta förbättra bolagets finansiella ställning vilket medför troigtvis bra utdelningar till aktieägarna men jag är lite försikitg men positiv och räknar med att det blir en aktieutdelning på 4,50 kr per aktie dvs en direktavkastning på ung. 4% inte så dumt speciellt inte om man betänker att SCA aldrig någonsin sedan börsintroduktionen i början av 50-talet sänkt utdelningen.

I kommande kvartal tillträder SCA nya VD Jan Johansson. Min uppfattning är att han kommer till ett ganska väl dukat bord där man i SCA gjort ett bra arbete med att höja lönsamheten de senate åren och man nu förhoppningvis går in i en fas där tillväxtbefrämjande åtgärder. Någon ytterligare information om Vindkraftprojektet framgick inte.

Detta vara det sista inlägget på några dagar då jag skall åka bort ett tag.

3 kommentarer:

 1. Hej Cristoffer! Sitter och funderar på att köpa SCA nu efter rapporten. En rapport jag tyckte kändes bra men som ändå inte helt föll marknaden i smaken. En sak jag funderar över är vilken bransch man egentligen ska placera SCA i. För tillfället lutar jag åt 50/50 skog/dagligvaror. Hur ser du på saken?

  SvaraRadera
 2. Tackar för ännu ett trevligt inlägg ha det så kul på resan

  SvaraRadera
 3. 50/50 är nog en ganska bra uppdelning. Men för att fullt förstå strukturen ( om man nu skall gå på styrelsen uppfattning så fungerar bolaget så här:

  1. Skogen dvs ett skogsförvaltningsbolag
  2. Första hanteringen av skogen är en uppsåging av timmer dvs ett sågverk.
  3. Spillet från sågverket ger bioenergi.
  4. Traditionell tryckapper och förpackningsverksamhet av långfibrig pappersmassa
  5. sedan kokar man ner pappersmassan än mer och gör mjupapper och blöjor av de.

  SKogen försörjer SCA till ca. 50% och är till allra största dl kopplad mot den svenska verksamheten dvs inte så mycket mjukpapper och hygien som mestadels finns utomlands.

  SvaraRadera

MediaCreeper