torsdag 31 januari 2008

Börsen gav Jan Johansson Godkänt


SCA släppte igår bokslutet för år 2007 och i och med att SCA är ett av mina större aktieinnehav kanske det är på sin plats att jag skriver en kommentar om hur jag ser på utvecklingen i företaget. Ett stort företag som SCA är självfallet välbevakat och de flesta större ekonomitidningar och banker skriver en smula mm. Har allt som oftast en viss bevakning på bokslutets alla siffror och så vidare så det är nog ganska tråkigt om jag själv skulle skriva exakt samma saker så istället blir det säkert bra med några länkar.

E24
DI
Placera.nu

Så vad kan man då skriva om SCAs bokslut som inte redan är upptaget i mediabevakningen så att det i alla fall blir något intressant att läsa detta inlägg. Ni får ursäkta om vi kanske lämnar exceluppgifterna hädan för en stund.

Det första som känns skönt med att äga aktier i SCA i dessa turbulenta tider är bolagets förhållandevis goda stabilitet samt inte minst det faktum att SCA faktiskt gör sin största vinst i historien tillsammans med det ordentliga toppåret år 2000 då vinsten var bättre men rörelseresultatet sämre. Många skogsindustriföretag har senaste tiden tvingats till vinstvarningar till följd av främst ökade kostnader och inte minst dollarraset som drabbar många företag hårt. Detta är faktorer som givetvis drabbar SCA också men när det tar bort i stort sett hela lönsamheten för konkurrenter som t.ex. Billerud och Norske Skog är det för SCA är av marginell betydelse på koncernnivå. Att som SCA tjäna stora pengar när konkurrenter drabbas hårt och tvingas skära ner, det kan på sikt bli mycket trevligt då det om några år i en ev. alvarlig skogskris som jag tror det kan bli kan ge utrymme för trevliga expansioner och förvärv. Nu skall väl sanningen fram att SCA även dom kan tänkas skära ner lite på den traditionella skogsindustriverksamheten i Sverige för att satsa hårdare på de prioriterade verksamheterna inom hygienområdet.

I mitt tycker har SCA under år 2007 gjort två bra stora strategiska beslut, tre om vi räknar med vindkraftinvesteringen som förhoppningsvis ger gratispengar till bolaget. På vårkanten så sålde SCA sin nordamerikanska förpackningsindustri och under hösten så köpte man istället konkurrenten Proctor&Gambles mjukpappersverksamhet i Europa. I mitt tycke är detta bra beslut där man kortfattat gör av sig med en konjunkturkänslig verksamhet i USA och investerar i mer stabil verksamhet ”på hemmaplan”. Nackdelen är givetvis att marginalerna i mjukpapper senaste åren varit dåliga och förpackningar varit mer lönsamma men jag tippar på att detta scenarie inte är hållbart på några års sikt och lönsamheten är nog på väg upp för mjukpapper och på väg ner för förpackningar i USA om nu landet i väster går mot en recession då är det inte kul att göra wellpappförpackningar utan mer trevligt med skithuspapper och mentholindränkta näsdukar. Snyta och skita gör vi nog lika mycket nästa år även om det blir mindre paket i wellpapp inköpta till hushållen. Inflationen gör säkerligen också att SCA kan tänkas ta ut lite högre priser på hygienområdet.

Desto mer man läser på om SCA desto mer slås man av de värden som finns i bolaget. Det först man lätt glömmer bort är att SCA är ett stort företag, riktigt stort med en försäljning som t.ex. är 20% större än hela Sandvik eller dryga 25 % större än Scania med börsvärdet är betydligt lägre.

Bakom de olika affärsområderna i SCA finns en mängd olika tillgångar och verksamheter och det är allt som oftast lätt att stirra sig blind på resultat och marginaler hit och dit. Att ett närmast enormt skogsinnehav finns under SCAs ägo är allmänt känt numera uppvärderat med några miljarder och än mer ”döljer sig” i bolaget. Känner du som läsare ex. till Bionorr som är Sveriges största producent av pellets? Att SCA äger halva Sundvalls hamn? Att SCA är en av Europas största hanterare av pappersåtervinning? Det döljs också allt större satsningar på energiproduktion genom att man helt enkelt utvinner energi ur överskottsvärme som alstras vid produktionen. Hur mycket värde kan t.ex. tillskrivas det nya Vindsprojektet i norra Sverige där SCA äger 40% av en förmodad produktion på 2800GWh. En tillgången som inte ens är medtagen i balansräkningen ännu då det inte kostar SCA någonting mer än lite höjdpartier i skogen och lite arbetskraft. Elen lär inte var igång innan tidigast 09-10 men det är ju ändå kända fakta. Intäkten från vindklraftel ligger idag på omkring 45öre per kWh plus ca. 20 öre per kWh i inkomster från gröna certifikat mao 65 öre i intäkt per kilowatt. 2800GWh blir därmed en intäkter på 1,8Mdr per år i kraftbolaget där SCA har en 40% ägarandel.

Så hur tror jag att det nu går för SCA under år 2008, en relavant fråga att ta hänsyn till som aktieägare.

De flesta analytiker tycks vara överens om att resultatet för 2008 blir markant sämre än under år 2007. Idag publicerade exempelvis investmentbanken Goldman Sachs en prognos där man tror att årets vinster för SCA hamnar på 7,73 kr per aktie vilket skulle vara ett vinsttapp på över 20% jämfört med 2007 års vinst på över 10kr per aktie, ändå har dessa finansherrar och damer en köprekommendation på aktien. Jag är inte på något sätt en finansanalytiker men jag kan ändå tro att detta är ordentligt pressimiskt. Säkerligen kan resultaten minska inom förpackningsrörelsen och skogsindustriprodukter men att hela koncernens resultat skall minska så mycket tror jag inte händer. P&G förvärvet och en förhoppnings om lite bättre marginaler lär säkert öka vinsten inom mjukapper och SCA har själva kommunicerat att inom personliga hygienprodukter växer efterfrågan kraftigt lägg därtill att man expanderat i Kina och Indiens marknader under året och jag tror nog att vinsten skall kunna öka även i det affärsområdet. Europas befolkning blir därtill som sagt allt mer inkontinent som Sven Hagströmer sa i en intervju för en tid sedan vilket gynnar försäljningen av inkontinenstskydd som är viktigt för SCA (dessa ökade med 10% under 07). Kvar finns då förpackningar och skogsindustriprodukter och även om det säkerligen blir lite sämre i år för dessa delar så tror jag inte på några halveringar av resultatet direkt. En oförändrad vinst per aktie är nog ett tänkbart scenarie borträknat då årets engångsvinst på 20 öre per aktie enligt mig och med en värdering på under 10 kr per vinstkrona plus en utdelning på 4,40kr per aktie så känns det ganska stabilt ändå. Ett eget kapital i bolaget som är nästan lika högt som aktiekursen lär nog begränsa fallhöjden också.

Däremot skall man inte sticka under stolen att SCA i alla stycken inte är ett lysande företag. Lönsamheten på mycket är strukturellt låg i mycket och kapitalbindningen i verksamheten är hög. Så det finns mycket att bita i för nye Vdn Jan Johansson. Man måste enligt mig börja hårdre överväga på vad man skall satsa och investera i. Allt som finns under hatten mjukpapper är helt kalrt inte direkt lönsamt och sånt borde man kanske lämna till förmån för mer lönsamma nischer i syfte att få upp lönsamheten?

Jag ser fram mot årsredovisningen och även SCAs miljöredovisning som jag brukar läsa mer info då.

5 kommentarer:

 1. Håller helt med att man slås av de värden som finns när man läser SCA's rapporter. Hygiendelen är ju otroligt intressant ur ett demografiskt perspektiv. Skogen och marken kan få helt andra värden längre fram i detta sekel. Kul är också att räntabiliteten var lite bättre detta kvartal. Förhoppningsvis början på en ny trend. Detta är en aktie att låsa in i ett kassavalv med säkerhetsdörrar och lås av Assa Abloy. Eller hur Kristoffer?

  SvaraRadera
 2. Hej Cristoffer!

  Jo, när jag läste årsrapporten slogs jag av hur "stort" SCA är. Fast jag tänkte snarare "spretigt". Jag kände att det var mig övermäktigt att ta till mig alla grenar och divisioner och göra någon form av bedömning.

  Hade dom bara haft sitt skogsinnehav i Sverige, ett par pappersbruk och någon såg, samt konsumentprodukterna Edet och Libero hade jag gärna stoppat ner SCA i portföljen... Men det tar ju inte stopp där! Inte på långa vägar.

  Hur resonerar du? Hur stor del har du koll på?

  SvaraRadera
 3. Div> Jag kan bara instämma, bolaget är enormt omfattande och innehåller alldes för mycket. Detta gör det enlig tmig inte ointressant tvärt om....Då värdet i bolaget är mycket större än pris på aktien. och min tro är att värdet för eller senare kommer fram.

  I grunden som jag ser det finns två bolag. Ett konsumentvarubolag (tena, Libro, Libresse...) Detta bolag klarar sig utan skog och kraft och kan säkerligen bära en del skulder också. Ett "husqvarna" mao för att ta ett annat exempel på delning.

  Det andra bolaget är ett traditionellt skogsbolag med skogsiindsurtiprodukter och förpackningar. Det bolaget skall ha lite starkare balansräkning och där skall även skogen och krafttillgångarna finnas för att göra bolaget starkare än konkurrenterna.

  Utöver desa två bolag finns finansiella tillgångar som antingen skall delas ut till aktierägarna eller säljas. Det handlar om aktieposter i industrivärden, fastigheter, aktier i et franskt bolag och en mängd andra tillgångar.

  Ett sammanlagt värde om 180-200kr idag?

  SvaraRadera
 4. Stockman!,
  Det vore väldigt trevligt med en ny kommentar från dig angående SCA. Hur pass säker är 100:- nivån. Är det enligt dig läge att köpa på sig mer nu efter avkastningen?..Med din insikt, är någonting konkret på gång i SCA? Är detta börsens säkraste papper - eller vilket är? Dina inlägg om SCA är såpass intressanta att jag rentav längtar efter dina tankar kring detta bolag. Kan du tänka dig att skriva ner dina aktuella tankar kring denna skogsaktie??
  Vore väldigt tacksam... /TOPFLITE

  SvaraRadera
 5. Kim Jong-un, the crown prince of kim family in Korea, originally wanted to show his elegant demeanour of the ¡°Gained the door¡± in the Big Parada, but little does one think, what became famous is the 80,000USD Patek Philippe watch on his wrist. It seems that watch is the best option to burn the useless money. What timepieces else are those aristocratic and elegant ones in the world? Follow is the top 10 watches which may not be gained with money. And which is your target?[url=http://www.sunglassescool.com/longines-sunglasses.html]longines sunglasses[/url]
  Rolex has excellent styles for both males and females, and the price ranges enormously so that most consumers can have a satisfying Rolex. This ladies¡¯ Rolex President is the ideal watch for the excellent females. It is made of 18k yellow gold, including the crown and the flutes bezel. it has the custom champagne diamond dial with 10 round cut diamonds. The crystal is of scratch-resistant sapphire conversion. The President Bracelet is powerful, giving the watch a modern look. It is the synonym of luxury and elegance and is suitable for the finest tastes. Some other popular dial colors including silver and white and mother of pearl are also provided. The consumers can choose according to personal taste. This style is very popular among today¡¯s young professional women.

  SvaraRadera

MediaCreeper