torsdag 17 januari 2008

Min generations ödesfråga


Inlägget nedan skrivet på bärbar dator i en bil innan ett möte om ett lokalt vindkraftprojekt.

I ett inlägg häromdagen skrev signaturen Olle en mycket intressant kommentar om några viktiga riksfaktorer att ta hänsyn till för en långsiktig investerare dels risken för en omfattande depression á la 30-talet i efterverkningarna av lånekrisen i den amerikanska marknaden och dels vilka långsiktiga effekter som den pågående miljöförstöringen får för den långsiktiga ekonomiska utvecklingen.

När det gäller depressionsscenariot så skall självfallet inte utesluta att en liten ekonomi som Sverige förr eller senare hamnar i en mycket dålig spiral vilket kan leda en ekonomisk kollaps á la 30-talet men samtidigt skall man nog inte måla ut detta allt för tydligt då globaliseringen och den allt mer internationella ekonomin medför att det idag finns större skyddsmekanismer mot ekonomiska kollapser än för låt säga 80 år sedan och möjligheter att olika geografiska områden kan turas om att agera draglok i ekonom. Miljöaspekten däremot är en synnerligen intressant aspekt med få svar givna för en långsiktg aktieägare.

Det är helt klart att tidigare generationers miljöpåverkan blir min generations ödesfråga och det kommer ha enormt stor långsiktig effekt även för den ekonomiska samhällsutvecklingen i stort och därigenom också för företagens utveckling och givetvis även ägarnas avkastning. Omställningen till ett hållbart utvecklingssamhälle kommer ställa hårda krav och kommer verkligen inte bli en lätt resa. Det finns en mängd olika saker som med största sannolikhet kommer inträffa under min levnad, oljan kommer troligtvis ”ta slut” och tvingas ersättas av andra energikällor, havsnivåer kommer höjas och förändra geografin, de svenska fjällen kommer i mångt och mycket bli trädbevuxna och de fåtal glaciärer som finns i Sverige kommer försvinna innan den dag som jag själv blir pensionär, den biologiska balansen kan förändras och framkalla händelser som missväxt och resursknapphet, transporter kan bli extremt dyra osv.. Ingen rolig läsning helt klart

Faktorer som ovanstående kommer givetvis ha enorma effekter på samhällsekonomin och självfallet blir det också stora omställningseffekter även för företag. Vissa branscher kommer drabbas hårt och kanske inte långsiktigt kommer överleva i sin nuvarande form. Nödvändiga politiska beslut kommer att förändra investeringskalkyler för företag lika så som att företag som är steget före kan komma att dra direkt ekonomisk nytta av att har genomfört investeringar för att t.ex. har en effektivare energiförsörjning

Däremot skall jag inte sticka under stolen med att jag är en obotlig samhällsoptimist och jag tror att samhället till trots har förmågan att utvecklas bra låt säga de kommande 50 åren även om vi troligtvis inte kan räkna med att den ekonomiska utvecklingen och avkastningen till företagsägande i procent räknat blir lika god som under de senaste 50 åren där utvecklingen i stort nog är att betrakta som extremt god till följd av att vad vi idag ser som ändliga resurser har varit förhållandevis billiga och enkelt tillgängliga för privatpersoner och företag under denna period, vilket troligtvis inte blir fallet i framtiden.

Själv är jag en stor förespråkare för ekonomiska styrmedel för att förenkla denna svåra omställning även om jag är medveten om felriktade ekonomiska styrmedel kan leda till motsatt effekt. Även om man som ung människa kan tycka att denna omställning går förhållandevis långsamt kan man ändå se med en optimisk syn på förändringar alla redan är genomförda till följd av dessa ekonomiska styrmedel och att företag har kunnat drav nytta av denna omställning.

Ett litet men lärorikt exempel är den utveckling som varit de senaste åren är omställningen av uppvärmning av småhus. Går vi tillbaka 20 år i tiden dominerades uppvärmningen av småhus av olja och de företag som tjänade mest pengar på denna marknad var företag som tillverkade villapannor med oljebrännare. De senaste 20 åren har mycket hänt med oljepriset som stigit kraftigt, skatter på villaolja har stigit markant, elpriser har stigit, kommuner och stat har infört konverteringsbidrag osv. Denna utveckling har skapat goda affärsmöjligheter för alternativa uppvärmningssätt såsom pellets, luftvärmepumpar och bergvärme av det skälet att dessa uppvärmningsätt som tidigare var direkt olönsamma i takt med oljepriset utveckling har blivit allt mer lönsamma för den genomsnittlige husägaren. Kombinationen av olika ekonomiska incitament har skapat en framgångsrik våg av omställning av villauppvärmningen där oljepannor har slängts ut på bredfront till förmån för alternativa uppvärmningskällor. För företagen som tillverkade oljepannor har detta radikalt förändrat marknadssituationen. För företag som inte snabbt ställde om sig på denna förändring har lönsamheten säkerligen rasat och tappade marknadsandelar. Framgångsrika företag vilket bla. företaget Nibe från Markaryd är har en snabb omställning av produktsortimentet i kombination av uppköp av framgångsriska mindre konkurrenter lett till att den lilla småländska tillverkaren av oljepannor har upplevt ett enormt uppsving och därigenom god avkastning till dess aktieägare samtidigt som klodioxidutsläppen till följd av villauppvärmning sjunkit markant och ett litet steg på vägen mot ett mer uthålligt samhälle är taget. Ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling hand i ihand så att säga.

Så hur skall man då se på de sk. Miljöteknikbolagen idag? Vore inte detta klockrena köp då dessa bolag förmodat kommer tillverka enormt efterfrågade produkter i framtiden? Jag tycker man kan dra stora paralleller till de senaste 10 årens IT utveckling. Självklart finns det många IT företag som under denna period visat sig vara stora vinnare samtidigt är det säkerligen så att de företag som tjänat mest pengar på IT utvecklingen inte är IT företagen i sig själv utan helt de företag som på ett framgångsrikt sätt utnyttjat IT företagens tjänster och produkter. Hela branscher har upplevt ett klart lönsamhetslyft pga av att IT utvecklingen ökat rationaliseringsgraden och förbättrat företagens marginaler. Verkstadsföretag och den finansiella sektorn är med facit i hand klockrena vinnare på IT utvecklingen då lönsamheten ökat vilket har lett till att aktieägare i dessa branscher fått bättre avkastning än ex. IT konsulternas aktieägare.

Så vilka blir miljöteknikbolagens framgångsrika kunder?

5 kommentarer:

  1. Tack för den här fylligare analysen. Kan själv inte skriva, bara konstruera lastbilar. Har i flera år tyckt att skatten på fosila bränslen borde höjas. (Flygbränsleskatten!! är ju ett skämt. Ge skattepengarna till FN.)Men då tycker folk man är galen. Men då kanske Volvo o Saab haft El-hybrider nu. Ekonomiska styrmedel är nog det ända som gäller. Människans girighet kontra vårat förnuft. Vilket vinner ??
    MVH Olle

    SvaraRadera
  2. som vanligt mkt välskrivet och underhållande

    SvaraRadera
  3. Olle, skall du höja skatterna på fossilbränsle och ge pengarna till FN? Hur många extra byråkrater blir det? Idag är det ca 45.000.

    Marknadslösningen på CO2-utsläpp är att staten förbjuder att öka CO2-halten i atmosfären. Den mildare varianten är att utsläppen begränsas till ett tak och att utsläppen för köpas. Många höjer säkert på ögonbrynen och undrar hur statliga förbud kan vara en marknadslösning. Tänk då på att bankrån, hot och mord är förbjudet. Det är därför det finns något som kan kallas en marknad.

    www.expressen.se/kultur/1.942656/vi-fixar-det

    SvaraRadera
  4. Hej Johan
    Du missuppfattade det där med FN. Flyget betalar i princip ingen bränsleskatt. Pga att dom inte vet vilket land som skall ha skattepengarna. Enl. något gammalt globalt beslut. När jag läste om detta så sa min tjej, man kan ju altid ge dom T.ex till FN. Men förövrigt så måste CO2 utsläppen minska, därför anser jag inte att etanol drift är bra. Såg precis på TV att dom inte riktigt vet hur man skall definera miljöbil. Det förstår jag att dom inte vet. När en stor tung e85 Volvo är det. Miljöbil= Bil med elmotor.

    SvaraRadera
  5. Men är det verkligen en miljöbil för att den går på el? Det förutsätter ju att elen är miljövänlig och det är den ju inte i dagsläget. Det ser bättre ut med vindkraft, saltkraft, osv osv men vi är LÅNGT från målet.Det finns framgångssagor(Googla på Götene och Vindkraft) där 50% av elförbrukningen kommer snart från vindkraft men så är inte fallet överallt. Så först och främst renare el sedan energieffektiva hem och företag. Sedan kan vi köra elbil. Det bästa är ju om allt utvecklas parallelt såklart men det är ju den vägen vi måste gå. Solkraft vore fint i bilen dock hehe.

    Btw, Stockman. Jag älskar din blogg och kommer länka till detta inlägget från min.

    /Low

    SvaraRadera

MediaCreeper