söndag 27 januari 2008

Vilken är din säljtaktik?


På ett forum på internet som jag följer och också gärna skriver lite inlägg på läste jag idag en intressant fråga som kort och gott löd, vilken är din sälj taktik? Frågan är väl värd att reflektera över i ett blogginlägg.

Själv försöker jag hålla en förhållandevis enkel "säljtaktik". Det främsta skälet till att sälja för min del är givetvis det faktum att man t.ex behöver pengar för t.ex en ny bil eller en bostad. I somras köpte jag och min fru t.ex. en ny bil som föranledde ett uttag (bra tajming så att säga..) Ett annat skäl för att sälja aktier är också det faktum att man har tappat förtroendet för det företag som man äger aktier i då skall man självklart sälja då man givetvis inte vill vara delägare i någon som man inte tror på. Likaså skall man inte äga aktier i företag där man inte tror finns en god möjlighet till långsiktigt god avkastning.

Följande anser jag dock INTE vara skäl att sälja sina aktier:
 • Jag tror att börsen kommer gå ned.
 • Mina aktier har minskat i pris (om inget har förändrat sedan investeringstillfället kan detta tvärt skvallra om ett köpläge).
 • Aktien har gått upp i pris.
 • Aktien har stått still i pris.
 • Sälja nu för att köpa tillbaka samma aktier senare till lägre pris (spekulation..)
 • Någon analytiker tycker aktien är säljvärd
 • Min mäklare tycker jag borde byta aktie
 • Att ha fått en tips om en köpvärd aktie
Äger man aktier och och det inte finsn några skäl att sälja, ja då är det enligt mig bästa att behålla sina aktier det är ju trots allt aktieägande över lång tid som bevisat är det mest lönsamma, gärna då i kombination med återinvesterade aktieutdelningar (inte nödvändigtvis i samma bolag).

Det är också lätt att "luras" in i bankernas god råd om aktie och fondägande där banker många gånger förespråkar och gärna också justerar sin prissättning så att fondägande skall ske på lång sikt och aktier gärna är för köp-försäljningar och goda klipp. Vilket medför att bankerna maximerar sin avkastning till följd av att då fondavgifter och courtageavgifter flyter in med tiden. Tvärt om är givietvis låga kostnader bättre för avkastningen och låga kostnader får man av att mestadels vara "passiv" och inte göra någonting. Aktivitet, det skall mycket till för att du skall tjäna pengar på oftast är det banken som tjänar mest.

I veckan som gått har jag inte skrivit speciellt mycket blogginlägg och jag får väl ursäkta mig med det faktum att jag inte haft speciellt mycket tid över. Tidsbristen beror till viss del på trevligheter dock då jag har förhandlat och numera också tackat ja till ett nytt jobb hos en annan arbetsgivare. När jag och min fru summerade det positiva och negativa men detta jobberbjudande vägde det positiva till slut över även om jag inte alls otrivs på mitt nuvarande jobb på något sätt. Känns spännande med nya utmaningar samtidigt som det känns bra att lämna ett jobb man trivs med.

Några tusenlappar mer i plånboken varje månad, slippa pendla med bil till jobbet osv är andra positiva saker i beslutet. Det nya jobbet medför dock att vi måste flytta våra bopålar och köpa ett nytt boende vilket troligtvis kan medföra en viss försäljning av framför allt fonder (räntebärande och globala) men ve och fasa kanske också någon aktiepost då vi gärna inte belånar oss mer än nödvändigt. Men sånt är livet, säljtaktiken är trots allt klar.

6 kommentarer:

 1. Grattis till nytt jobb och spännande med nytt boende!

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till det nya jobbet!

  SvaraRadera
 3. Spännande med nya jobbet! Vad blir er nya hemort?

  SvaraRadera
 4. Hejsan,
  Instammer till fullo. Banktjanstemannen ar forsaljare som vill salja tjanster som ger de basta marginalerna och det ar inte direktagda aktier. Jag tror bankerna ar en av anledningen till att allt farre direktagar aktier. Andra "produkter" ger battre marginaler sa man vill helt enkelt inte marknadsfora aktier. Snarare vill man svartmala sparformen direktagda aktier som en svar, och riskfylld placering och styra over sparande till fonder. Och de gor tyvarr ett alltfor bra jobb.

  Grattis till det nya jobbet! En bra start pa det nya aret!

  SvaraRadera

MediaCreeper