onsdag 9 januari 2008

Förändringens vind blåser in över Öresund


När Investmentbolaget Öresund med herrarna Hagströmer & Qviberg i spetsen nu har stängt böckerna för år 2007 tror jag de flesta aktieägarna i bolaget ser tillbaka på år 2007 med besvikelse även om bokslutrapporten som kommer om någon vecka säkerligen kommer offentliggöra en höjning av utdelningen. Såväl aktien och substansvärdet för investmentbolaget gick ned kraftigt under fjolåret delvis till följd av en mycket hög premie i början av året men även av det skäl att vissa av bolagets placeringar med facit i hand var mediokra under året. Det tillhör helt klart ovanligheterna att Öresunds placeringar under dåliga börsår går riktigt dåligt. Faktum är att bolagets substansvärde i relation till aktieindex brukar utvecklas som bäst under just dåliga och turbulenta år. Sett ur den aspekten blev år 2007 bland de sämsta åren sedan herrarna Hagströmer & Qviberg tog över ägarmakten i bolaget och en plump i protokollet.

Öresund tillhör de investmentbolag som har en i mitt sätt att se på saken historiskt haft god förmåga att förändra inriktning på bolaget och bolagets placeringar över tid i syfte att profitera på goda investeringsmöjligheter. Avkastningen till aktieägarna har alltid gått främst före maktpositioner.

Historiska investeringar som Öresund genomfört är uppköp ägarmajoritet i andra investmentbolag, läs Custos och låta detta innehav dela ut sig själv till aktieägarna för att få bort substansrabatten och själva göra en kanonaffär. I gengäld har man själva också delat ut ett investmentbolag (TMT One/Johnson Pump/Nya Custos). Man har varit iblandade i många större fastighetsaffärer bla. där fastighetsbolag har köpt upp kraschade IT konsulter med stora förlustavdrag för att komma runt beskattning och låtit fastighetsbolag köpa varandra för att få bort substansrabatt på fastighetsbolagen själva. En annan kanonaffär var när Öresund genom Custos sålde ett stort innehav i Hufvudstaden med kraftig kurspremie till Fredrik Lundberg och man bytte till sig andra fastighetsbolag med kraftig substansrabatt för pengarna med kommentaren att Öresund/Custos inte hade något emot att äga andra fastigheter än NK bara man tjänade mer pengar. Man misslyckades dock med att stycka upp SCA i slutet av 90-talet efter att hela handelsbankssfären gick in och stödköpte aktier. Öresund tackade för kaffet och sålde istället sin ordentligt stora post i Industrivärden och gjorde sig skuldfria nästan på månaden innan börsraset som började i början av år 2000. Man har sett i backspegeln varit duktiga på att driva företag och ”aktioner” i dessa och t.ex Gränges/SAPA, Nobia, J&W, HQ/Avanza och Bilia har alla under Öresunds beskydd blivit välskötta och välmående företag och gett bra avkastning till sina ägare. Under vissa perioder har man dessutom ägt stora andelar i aktiefonder t.ex. HQ Rysslandsfond för att kunna exponera sig mot den ryska marknaden. Kort och gått många framgångsrika och inte alltid okontroversiella förändringar av portföljen till aktieägarna fromma.

Även fortsatt idag verkar Öresund ständigt sträva efter att förändra sig då bolaget har kommunicerat att man i högre utsträckning än idag inom Öresund vill investera i onoterade bolag från att idag enligt mig ha en ganska traditionell portfölj med de egna ”sfärbolagen”, Investor och Industrivärden som de största innehaven, idéfattigt som det förslår alltså. Man vill nu således bygga upp ett litet mini-Ratos inom sig bolaget för att öka avkastningspotentialen.

Idag efter det senaste inköpet i ett onoterat bolag består den onoterade portföljen nu av ägarandelar i:
Acne Jeans
Autobalance
Fusio
Explorica
eWork Scandinavia
Kreditor

En annan intressant förändring i tiden som Öresund meddelade igår är att man vill starta en delägd aktivistfond modell á la H&Q lärljungen Christer Gardell där Öresund skall investera hela 2 mdr men få hälp med krigskassan med några ytterligare miljarder från andra investerare för att sammantaget vara knappa 10 mdr stor. Aktivistfonden som blir Öresunds största investering skall bli ”aktiv ägare” och driva på förändringar som blir såväl operationella, strukturella och finansiella i 6-10 nordiska börsbolag till aktieägarna fromma. De bolag som man siktar in sig på via aktivistfonden är bolag över 10 Mdr i börsvärde så några småbolag blir det inte frågan om utan man kommer inrikta sig på stora välkända svenska företag i branscher där individerna runt Öresund har tidigare kompetens. Enligt Dagens industri yttrade Jonas Wahlström som skall sitta med en fondens styrelse på presskonferensen att t.ex. ett företag som SCA där HQ sfären har gjort aktivisträder förr inte är för stort…

Aktivistfonden som startas upp under året skall drivas inom ett nytt fondbolag som skall ägas till 60% av Öresund och resten av fondbolagets styrelse och anställda vilket kan tyckas lite märkligt med tanke på det inom H&Q sfären idag finns två bolag (HQ och Avanza) som har finansinspektionens tillstånd att bedriva fondverksamhet och skulle kunna vara tillhåll för en aktiefond.

En intressant punkt är att Öresund kan tänka sig att saminvestera med fonden dvs att det finns ägarandelar i vissa aktiebolag i både Öresund och i fonden precis som på ”den gamla goda tiden” med Custos. Med tanke på att HQ gänget har många goda "aktivistvänner" som t.ex. Christer Gardell och Mats O Sundqvist så kan man nog räkna med att fondens indirekta makt kan blir stor.

Om denna storinvestering blir av kommer det bli korsdrag i portföljen och Öresund kommer med största sannolikhet sälja av många innehav för att ha råd med investeringen i aktivistfonden. Högre koncentration på de bästa idéerna alltså i syfte att öka avkastningspotentialen. En annan aspekt som skall vägas in i ett ev. investeringsbeslut i Öresunds aktie är att aktieutdelningen till Öresunds aktieägare nu säkerligen kan bli något lägre än tidigare till följd av fondinvesteringen.

En intressant passus är att aktieägare i Öresund och även kunder i HQ kan komma få möjlighet att investera i fonden på samma villkor som instutitionella investerare.

Bloggredaktören äger inga aktier i Öresund

5 kommentarer:

 1. Som Riskminimerare - och ägare i Öresund till ett snittvärde lite högre än dagens kurs - måste jag också tillstå att dessa nyheter antagligen också tillkommer för att H & Q helt enkelt inte har hittat några intressanta ideer eller uppslag på det sätt de har drivit bolaget de sista decenniet. De hade i slutet av 2006 och början av 2007 inga bra ideer på Stockholmsbörsen (vilket de bekräfta i intervjuer) - de är alltså mänskliga. Att köpa minoritetsposter i Investor och Industrivärden de senaste åren har delvis gjorts i brist på annat. De kan ju mycket marginellt påverka hur dessa bolag agerar, i t ex Investors fall har Walklenbergarna inte återköpt aktier trots 30% substansrabatt.

  Det måste också ha varit frustrerande att se Gardell i farten, när hans om du mycket riktigt skriver säkert lärde sig mycket av H&Q under Custos-tiden.

  Vad jag gillar är att nu norden blir deras nya aktivistgrens bas. Med större resurser tror jag att det är klokt, då de rimligen bör finnas mer intressanta bolag att göra aktieägarvänliga på den större marknaden. Ratos har ju också gått i den riktningen på sin onoterade marknad.

  Tidigare har Öresund också blankat aktier vid vissa tidpunkter. Vad jag förstår har detta inte skett under den senaste tiden. Har du kunnat identifiera detta?

  SvaraRadera
 2. Instämmer. Detta blir spännande helt klart mer onoterat och fonden kommer kanske resultera att Industrivärden och Investor åker ur portföljen...

  Man var helt enkelt tvunga att hitta på något då idéfattigheten lyste igenom. Utökningen till Norden som investeringsfält är bara av godo.

  Samtidigt skall man ha klart för sig att Öresunds investeringar i främst Industrivärden men även i Investor har varit framgångsrika placeringar främst av tajmingskäl givetvis som Industrivärdeförsäljningen 00 och återköpet 02 men även det faktum att tack vare att investmentbolagen med deras rabatter och väldiversifierade portföljer över tiden utvecklas bra och avkastar bättre än index. Särskilt tydligt var ju givetvis detta när Custos hade 20% rabatt, Industrivärdeninnehavet 30% rabatt och sedan Öresund på sin aktie hade 20% rabatt klart som korvspad att det blir pengar till aktieägarna då!

  Idag är läget annorlunda då rabatten på Öresund i stort sett är borta vilket gör denna placeringsform inte riktigt lika god.

  Om det finns något att vara krtiskt mot fondstarten så är det kanske det faktum att fondbolaget där en liten del av fondens avkastning hamnar kommer att var onoterat och där Öreund äger 60% och t.ex. herrarna H&Q investerar som privatpersoner vilket miniritetsägarna inte kan göra annat än i fonden.

  Ett alternatv för Öresund hade ju faktiskt också varit att göra en nyemssion i Öresund och anställa Wahlström i Ven Capital (dotterbolag i resund) och omvandla Ven till aktivistföretag?

  SvaraRadera
 3. Hej Cristoffer,

  Kanske är det så som du skriver att idé torkan och svårigheten att finna bra investeringar gör att Öresund tar till detta grepp.
  Själv har jag valt sen många år att ha stora delar av min aktieportfölj investerade i både Öresund och Ratos som tilltänkta motvikter till varandra.
  Där jag sett Öresund som det tryggare innehavet och Ratos som "kryddan".
  Nu verkar det som att även Öresund skall "kryddas", hoppas bara att det inte blir för starkt :-)
  Även om man gör det i en fond som skall ägas till 60%, så känns det som om två olika strategier samtidigt skall följas.
  Å andra sidan finns säkerligen kunskapen för att framgångsrikt göra detta, det finns inget i historiken som talar emot det. Det ska bli mycket intressant att följa detta.

  SvaraRadera
 4. Hej Cristoffer och tack för en mycket intressant blogg. Jag har nu läst igenom samtliga inlägg :-)

  Jag håller med dig om Öresunds förträfflighet som aktie och jag har utnyttjat denna månad för att öka mitt innehav. Det är ju sällan man har kunnat köpa aktien kring eller strax under substansvärdet.

  Du nämner i ditt inlägg att den nya aktivist-fonden kan komma att öpppnas för ägare till Öresundsaktien. Var har du hittat denna informationen? Jag kan ej se den på oresund.se

  Keep up the good work!

  SvaraRadera
 5. Att Öresunds aktieägare är välkomna framgår av bolagets presentationsunderlag till presskonferensen som hölls häromdagen och finns på Öresunds hemsidan under rapport&pressmeddelanden

  SvaraRadera

MediaCreeper