söndag 20 januari 2008

Skall man överhuhudtaget fundera på pensionen?

Min tro på att spara till pensionen och för framtiden fick sig igår en ordentlig knäck när jag under lördagen fick reda på att min barndomsvän Mikael Olofsson hastigt gick bort strax efter ett genomfört träningspass i Varberg.

Orienterare avled under träning
(DN)


Mikael var nästan på dagen jämngammal med mig, 27 år och nog knappt att betrakta som halvvägs i livet. Jag lärde känna Mikael redan när vi var små då han föddes i grannbyn, milen bort. Först som en mycket duktig fotbollsspelare i grannklubben men det var sedan som orienteraren Mikael som vi skulle träffas mer.

Redan som ung var Mikael en fantastiskt duktig orienterare med många segrar till skillnad mot mig som inte nådde några större framgångar och de gånger som jag var före honom i resultatlistan var det nog en kombination att jag sprang bra och han dåligt. Under de senaste åren då jag själv tar trappat ner på orienterandet och även träningen för den delen också har Mikael varit så framgångsrik att han till och från varit med i landslaget i orientering och jag tror att han hade de bästa åren framför sig.

För orientering var Mikael som klippt och skuren. Som säkert 6-7 kg tyngre än mig hade han kanske inte den allra bästa kroppen för löpning men han var stark och uthållig som få vilket gjorde att han kom till sin rätt främst på långa banor i kuperad och tunglöpt terräng där hans framfart var som en maskin i skogen. Till detta hade han kyliga nerver och huvudet på skaft vilket gjorde mycket honom till en mycket teknisk orienterare som sällan gjorde några större misstag i skogen. Kombinationen av dessa egenskaper i kombination med mycket hård träning och stor målmedvetenhet gjorde honom framgångsrik.

Mikael hade precis som mig ett stort allmänt idrott och friluftsintresse och man kunde stöta på honom såväl på multisporttävlingar som i ett tåg på väg till den Svenska fjällvärlden. Idrott och friluftsintresset fick honom att utbilda sig till Idrotts och mattematiklärare, vilket han jobbade som i Göteborg. Varje gång man träffade honom var han alltid lika glad och trevlig och hade alltid något projekt att ta tag i.

Allra värst känns det när man vet att Mikael och hans flickvän har en liten Benjamin hemma som nu kommer växa upp utan Mr 100%.

7 kommentarer:

 1. Hejsan,
  Otroligt tragiskt det som hande med din kompis Mikael. Och som du papekar, annu mera tragiskt nar man vet att han har en liten son hemma som nu tappat sin far.

  Det ar en bra fraga om man skall pensionspara. Ingen vet ju vad som hander imorgon. Egentligen ser jag ingen skillnad pa pensionsparande och "vanligt" sparande. Visst, kanske langsiktigheten och tidigare vissa skattefordelar. Viktigt ar ju nog att man sparar/amorterar sa att man har lite reserver om nagot hander eller kanske ar skuldfri vid pensionsaldern.

  Kanske annu viktigare ar det att man inte "idiotsparar" sa att man inte genomfor sin favoritresa etc. Varje ny dag ar en gava som inte kommer tillbaka och det galler ju att gora det basta av varje dag.

  Jag och min fru har ofta pratat om att skriva ner vara onskemal hur vara barn skall tas om hand om ifall den ena eller bada av oss skulle do i fortid. Efter att ha last detta inlagg tanker jag att vi maste ordna detta dokument under 2008.

  SvaraRadera
 2. Läste om honom i tidningen och kände mig så beklämd, som man gör när någon i ens egen ålder går bort helt i onödan. Beklagar verkligen och mina tankar finns hos hans familj och vänner.

  SvaraRadera
 3. Pensionsspara är inte fel men se till att återbetalningssyddet är aktiverat. En dag smäller det.

  SvaraRadera
 4. Det är naturligtvis så att det här med sparande i allmänhet och aktier i synnerhet inte är viktigt i relation till livets stora ödesfrågor. När du tidigare på denna blogg beskrev hur du och din fru försökt få barn, eller som i detta fall när en vän plötsligt går bort - då blir företeelser som aktiesparande futtiga och platta.

  Det är när man möter livets stora dramtiska ögonblick som man kan se vad som egentligen är viktigt för oss människor. Det kan vara kärlek, tillit och vänskap som framstår då som det fundamentala i livet.

  Riskminimeraren

  SvaraRadera
 5. Jag läste om det i tidningen. Jag kan bara beklaga sorgen. Ofattbart att en sådan ung kille kan gå bort så hastigt.

  SvaraRadera
 6. Beklagar!

  Tror det är viktigt att dra lärdomen att man inte ska låta bli att ha roligt nu även om man sparar inför framtiden. Man måste finna en balans i livet.

  SvaraRadera

 7. Jag erbjuder dig online: Företagslån, personliga lån, finansiella lån, bostadslån och allt från 50.000 kr till 500.000 kr upp till 25.000.000 kr. De begärda lånen erhålls inom 48 timmar efter att filerna lämnats in. Mitt erbjudande är allvarligt, du kommer att kunna förverkliga det genom det förfarande som är det juridiska förfarandet för att bevilja lån mellan individer. För mer information, vänligen kontakta mig via min e-post: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper