tisdag 15 januari 2008

Fokusera på vad som har betydelse


I turbulenta tider som vi nu går igenom är det som aktieägare är inte lätt att hålla reda på fakta om vad som verkligen har betydelse för ett företags resultat och finansiella ställning. Bankkriser, valutaturbulens, sjunkande huspriser, börsturbulens försämrade amerikanska inköpschefsindex osv är kanske faktorer som påverkar ett företag mycket som i fallet med en investmentbank men det kan i själva verket också vara någonting som i stort sett inte påverkar någonting alls mer än då möjligtvis av rent psykologiska skäl att aktien går ner för att alla andra aktier har gått ned även om t.ex. Svensk dagligvaruhandel knappast påverkas av amerikanska inköpschefsindex för att ge ett exempel.

Det är min övertygelse att en framgångsrik aktiesparare lär sig om vilka faktorer som är viktiga för just det företag som man själv äger aktier i. Vet man om vilka faktorer som är viktiga är det mao mycket enklare att sålla bland rubrikerna med fetstil i affärspressen och fokusera på "rätt" information.

I ett företag finns det som bekant en mängd olika risker som ett företag är utsatt för. Lån blir dyrare av högre räntor, försäljning i USA blir mindre om dollarn faller i värde, råvarukostander kan slå hårt mot ett företags marginal om företagets produkter binder mycker råvaror, nyckelkunder som går i konkurs kan ställa till det, företag kan ta stora miljörisker, vara inblandande i rättstvister, Sjunkande nickelpriser tvingar nu t.ex. Sandvik att skriva ner sitt lager för en halvmiljard osv. Mao saker som direkt påverkar ett företag och har betydelse för aktieägarna. Däremot skrivs det ständigt i affärspressen om en mängd faktorer som i stort sett inte har någon betydelse alls.

Som hjälp för att lära sig mer om vilka riskfaktorer som finns i de företag där man själv äger aktier tycker jag perosnligen att företagets egna årsredovisningar är den absolut bästa informationskällan. De senaste åren har dessa årsredovisningar förbättrats betydligt och innehåller normalt sett nu en sida eller två om risker och riskhantering. Ett exempel på företag som jag själv tycker har utmärkt beskrivning över dessa risker och hanteringen av dessa är företaget Trelleborg som på fyra sidor beskriver allt från valutaflöden, räntekänslighet osv. ett föredöme som borde få fler företag att ta efter. Även nyintroducerade företaget Black Earth Farmining prospekt tycker jag själv på ett bra sätt beskriver företagets riskfaktorer.

Så mitt råd nu när bokslutsrapporter och årsredovisningar snart offentliggörs är att få fler att läsa årsredovisningar och inte då bara Vdn ordet.

PS. Som Appleanvändare måste man också givetvis skriva något om dagens "stora"produktnyheter, Apple har idag presenterat en av världens tunnaste fullstora bärbara datorer helt utan sån trams som cd, dvd etc, mindre än 2 cm "tjock", en ny uppdatering av Apple TV (en lösning för att se foton, musik, film osv på TVn)

4 kommentarer:

 1. Det absolut viktigast för ett långsiktigt sparande i aktier är att du begriper vad man köper akiter i. Vad tjänar de pengar på? Begriper jag affärsidén?

  Warren Buffet har i många år nekat att köpa aktier i Microsoft bara för att han inte begriper vad Microsoft tjänar pengar på. Han köpte aktier i Gilette bara för att han förstod att alla människor på ett eller annat sätt alltid kommer behöva raka sig.

  SvaraRadera
 2. Instämmer till fullo att begripa hur ett företag tjänatr pengar är i alal fall i mitt tycke synnerligen viktigt ikombination med vilka faktorer som är viktiga företagets lönsamhet och utveckling.

  SvaraRadera
 3. Det låter väl bra. Men det som händer nu är nog värre. Klimat o depressionshotet tror jag är alvarligare än man tror.Oljan är snart för kostsam. Det kan betyda T.ex att våra stora fina företag inte finns om några år. En sån här analys skulle jag vilja se, istället för tramset i DI.
  MVH

  SvaraRadera
 4. Det har du självklart rätt i, att det är viktigt att sålla i informationen. Beroende på vilken inriktning man själv har som aktiesparare skulle jag säga det "beror på" också. Är man inriktad på att äga företag, instämmer jag i de faktorer du räknar upp. Såvida man tror på tesen att så småningom kommer aktien i ett företag att få sitt "rätta värde", dvs det avspeglar företagets värde.

  Har man en mer spekulativ inriktning som aktiesparare, blir det betydligt mer intrikat att sålla bland informationen, då är den inte lika självklar att dela upp i fundamentala eller psykologiska faktorer. Då kan båda ha betydelse, eller inte, eller kombinationen av dem ...

  Intressant, hursomhelst.

  SvaraRadera

MediaCreeper