onsdag 5 mars 2008

Läs årsredovisningar!


Årsredovisningar tycker jag tillhör det mest intressanta som går att läsa som aktieägare i en tid där allt mer verkar handla om pressmeddelanden och artiklar i affärspressen. I en årsredovisningen finns allt som oftast utömlig information över ett företagstverksamhet, historik riskfaktorer mm. Likaså finns det tillgång till en utförlig resultat och balansräkning med flertalet noter med utökad information. Ofta finns dessutom historik över flera år vilket i alla fall jag nog tycker är bland det mest intressanta. I mindre obskyra bolag skall man också noggrannt läsa revisorsberättelsen.

Så självklart tycker jag att man som aktieägare skall ta tillfället i akt att i alla fall noggrannt läsa årsredovisningar minst i de bolag som man själv äger aktier i. Det kommer ge dig god kunskap om verksamheten i alla fal ur ett teoretiskt perspektiv. Om man direktägar aktier så brukar allt som oftast bolaget skicka hem årsredovisningen i brevlådan men är bolaget inte så frikostiga eller om du äger aktier i en kaptalförsäkring så går det lika bra att skicka efter årsredovisningen.

Idag presenterades en av årets första årsredovisningar, först ut är i år Investmentbolaget Öresund. Investmentbolag och årsredovisningar kanske inte är det mest intressanta men Öresunds årsredovisning har som alltid ett läsvärt del från VD och styrelseordföranden. Öresund är synnerligen frispråkiga och här ges det kängor till höger och vänster och fullt med sunt förnuft. Bland annnat ställer sig Öresund lite frågande till hur hållbart det är för de isländska bankernaatt låna pengar dyrare än man själv lånar ut...

I den mer finansiella redovisningen kan man för Öresunds del ta del av bla. att Öresund tjänade mer än 30 Mkr på att blanka Kungsledenaktier och att man tappade 350Mkr i substansvärde genom att kursen på Nobia föll. Som enda tillfälle om året så publicerar Öresund sin fullständiga aktieportfölj som den såg ut årets sista dag i årsredovisningen och här kan man bla. se att Öresunds inflytande i Volvo är betydligt högre än vad många kan ha trott då man äger över 8M A-aktier i Volvo finansierat genom att blanka B aktier. Värt att påpeka är att de onoterade innehaven i Öresund börjar växa till sig lite mer än tidigare och att man mycket förvånade faktiskt äger aktier i både Avanza som man en gång i tiden startat och dessutom i värsta konkurrenten Nordnet.

4 kommentarer:

 1. Öresund tillhör mina absoluta favoriter gällande investmentbolag i Sverige. Ifall det är någon som frågar om råd, är det ofta jag nämner Öresund som en bra långsiktig investering, även om jag inte äger aktier i bolaget själv. Jag har mycket stort förtroende för såväl Dahlbo, Qviberg och Hagströmer. De är typexempel på att det finns folk som sätter aktieägarvärde framför maktambitioner.

  SvaraRadera
 2. Man ska nog inte överdriva betydelsen av att Öresund nu äger några Nordnet aktier. Innehavet i Avanza är trots allt 800 ggr större... :-)

  Hursomhelst Nordnet innehavet ligger i deras trading-bolag Ven Capital, som, vad jag förstår, sysslar med kortsiktig handel och inte i Öresunds mer långsiktiga innehav.

  SvaraRadera
 3. Jimmie> Nej nordnetinnehavet är nog knappast att betrakta som strategiskt eller omfattande men ändå lite kul.

  SvaraRadera
 4. Har du läst boken på bilden (Snabbläsning - Vägen till effektivare läsning) och vad tycker du om den i så fall?

  Har du några tips på bra litteratur om man vill bli bättre på att läsa (förstå) årsredovisningar och finansiella rapporter?

  SvaraRadera

MediaCreeper