tisdag 11 mars 2008

Paus i konsumtionsboomen?


De senaste åren har Sverige och det stora flertalet länder i t.ex. Västeuropa upplevt en period av starkt stigande konsumtion bland privatpersoner. Det finns självfallet flertalet olika förklaringar till den stigande kunsumtionen såsom reallöneökningar, låga räntor, lågt sparande, sänkta skatter, låg inflation, goda vinster i många svenska företag, sjunkande arbetslöshet, stigande huspriser, stigande börskurser osv. Kortfattat har den stora majoriteten i Sverige fått allt mer i plånboken i kombination med att många har känt stark framtidstro och därigenom dragit ned på sparande och amorterande och istället ökat på lån för kanske en badrumsrenovering eller en köksmakeover och istället för att spara gjort den där drömresan med familjen. faktum är att det börjar bli väldigt många år sedan som det nettosparades här i landet...

Oavsett om man ser ett optimistiskt eller pessimiskt scenarie de kommande åren så tror jag de flesta är överens om att de synnerligen goda tider som vi de senaste åren upplevt troligen antingen kommer bromsa in eller helt enkelt bytas mot sämre tider. Ett besvärligt problem i dagsläget är att BNP tillväxten har bromsat in lite och ligger idag på omkring 2,5% och en inflationstakt som ligger på omkring 3,5% dvs någon procentenhet högre.

Kombinationen av lite svalare BNP tillväxt och en inflationstakt som ligger någon procentenhet högre medför att många individer troligtvis får uppleva fenomenet att det inte blir några reallöneökningar utan det mesta av ev. löneökningar äts upp av kostnadsökningar på livsmedel, transportkostnader, el, hyror och ränteutgifter mm. och slutsumman kanske tom blir att det blir något mindre kvar i plånboken. Spceciellt kan exempelvis gälla pensionärer som inte på samma sätt kan höja sin realinkomst om inflationstakten blir högre.

Personligen lutar jag mot ett scenarie där det blir en form av "paus" i den privata konsumtionen och ett tänkbart scenarie är att fler blir intresserade av att spara och amortera och det blir färre handelsdagar på det lokala köpcentrumet och färre omgjorda kök när utsikterna på arbetsmarkanden, sämre reallöneökningar och lite mer ostadig fastighetsmarknaddär finansinspektionens beräkningar är att den genomsnittlige bolånekunden i Sverige idag har lån på 59% av marknadsvärdet av fastigheten om jag inte missminner mig.

Eller vad tror du? Shop until you drop?

3 kommentarer:

  1. Jag har ingen aning. Jag tror inte heller att jag kommer att bli klokare av att försöka ta ställning. Det är däremot alltid intressant att återkoppla och i efterhand utvärdera hur olika former av positiva eller negativa konjunkturförutsättningar slår mot ens portföljbolag.

    SvaraRadera
  2. Inflationen är besvärlig. Hittills i år ligger vi på ett snitt över 3% och prognosen ser inte ut att förändras förrän efter sommaren. Samtidigt vill de flesta aktörer se en räntesänkning härnäst av Riksbanken. Jag tror att det blir en rejäl avkylning i privatkonsumtionen framöver.

    SvaraRadera
  3. Jag tror man maste bryta ner konsumtionsforetagen i subgrupper. Viss typ av konsumtion avstar man inte ifran aven om konjunkturen ar mindre gynnsam. Annan konsumtion kan man ganska enkelt substituera till ett billigare alternativ eller avsta ifran. Tricket ar att rakna ut vilka bolagen ar som star stabilt. H&M ar ett givet svar.

    SvaraRadera

MediaCreeper