onsdag 12 mars 2008

Varför dessa korkade kommunaltjänstemän?


Senaste dagarna har man i media kunnat läsa om att flera svenska kommuner har fått ta förluster på investeringar genomförda i amerikanska kommunobligationer genom investmentbanker från något alpland. Bla har Helsingborgs kommun förlorat hela 60 Mkr och Varberg förlorat 3,5 Mkr som kommunen förvaltat för att säkra pensionsåtagande åt kommunens anställda. Själv är jag uppväxt utanför Varberg vilket gör mig ännu mer upprörd över detta.

För mig känns det helt obegripligt att en svensk kommun som Varberg investerat i belånade amerikanska kommunobligationer. Det torde för det första inte för någon svensk kommun finnas större anledning att investera i amerikanska obligationer utställda i dollar överhuvudtaget när en kommuns pensionsåtagande och pensionsutbetalningar med största sannolikhet sker i svenska kronor. Precis på samma sätt som det för en svensk bolånekund är mest logiskt att ta ett banklån i svenska kronor även om troligtvis ett banklån i japanska Yen säkerligen skulle ge betydligt lägre ränta som därmed blir ett bra val så länge Yenen och kronan är stabila mot varandra.

Nåväl kanske det kan vara en viss form av diversifiering att investera i amerikanska obligationer men varför i såfall väljer man att investera i amerikanska kommunobligationer och inte i statsobligationer? Men låt säga att det finns skäl att investera i amerikanska kommunobligationer då dom med stor säkerhet säkerligen ger lite högre ränta än amerikanska statsobliagtioner men varför i hela friden väljer man då att investera i BELÅNADE amerikanska kommunobligationer? Där affärsupplägget helt och hållet bygger på att antagandet att obligationerna inte sjunker i värde och att upplåneräntan alltid är lägre än inkomsträntan.

Man kan också ställa sig frågan varför man som kommun överhuvudtaget anlitar en Schweizisk investmentbank som EFG?

Vad är det som helt plötsligt blivit fel med lokala banker och fondbolag om man själv inte anser sig ha kompetensen att investera direkt i obligationer och aktier? Eller varför inte göra det enkelt för sig genom att investera pengarna i indexfonder i respektive räntebärande och aktier? Eller ha ett lokalt investeringsråd med lokala duktiga kaptalförvaltare? I Varbergs fall ligger fondbolaget Simplicity ett stenskast från kommunhuset och likaså Varbergs sparbank som ex. blev vald till årets bank i Sverige år 1994 som säkerligen kan bistå med förvaltningskompetens. Nej istället vänder man sig till en Schweizisk investmentbank som erbjuder investeringsupplägg som man helt klart inte har förstått sig på, logiskt?

När köpte du en belånad amerikansk kommunobligation senast? Skulle du vilja att din kommun gjorde det med dina skattepengar? Tror du komuntjänstemannen som beslutade om denna placering själv skulle investera med sina egna pengar i belånade amerikanska
kommunobligationer? Men som sagt upphör man aldrig att förvånas när det gäller kommunala tjänstemän och ekonomiska beslut.

5 kommentarer:

 1. Historien om förlorade kommunpengar gör mig personligen besviken. Kommuner har ofta, som jag uppfattat det, rätt återhållsamma riktlinjer för hur pengar ska placerar - och därmed blir olika typer av obligationer ofta aktuella. Problemet med att då instruera en förvaltare att "investera" i detta segment, är att det då med just denna begränsning blir att söka sig till väldigt riskfyllda obligationsplaceringar för att kunna uppnå störst kortsiktig möjlighet till positiv avkastning. Jag vet att kommuner (osäker på om detta var i Sverige dock) tidigare har bränt sig på obligationer utställda med sammankopplingar till ex.v. Enron och WorldCom på exakt samma sätt - och jag skulle bli mycket förvånad om det inte händer igen.

  Mvh David

  SvaraRadera
 2. Herregud, jag skrattar ihjäl mig. Jag visste inte att Varberg var inblandat i detta spektakel. Nog har det fattats konstiga beslut innan men de har mest gällt huruvida inte damerna också ska få en bastu vid kärringhålan eftersom gubbarna fick en nybyggd men att de var inne på denna spekulativa marknad var något nytt. Tyvärr får man säga att jag har haft tillfället att träffa på några kommuntjänstemän, och för den delen kommunborgarråden, och de är inte de skarpaste knivarna i lådan. Nu går Varberg rätt bra ändå ekonomiskt men men inte är det enkom kompetensen i stadshuset som avgör detta.

  Företagskulturen i Varberg var tidigare i alla fall lite ökänd för att vara akdemikerfientlig, frågan är vilka som nu har hamnat i beslutsposition?

  Jag skulle be dig att skicka ditt inlägg, om än i något förkortad form, som insändare till Hallands Nyheter (lustigt nog en tidning som också bränt sig på spekulationer he he).

  SvaraRadera
 3. Det verkar bli ett rättsligt efterspel kring de här pinsamma affärerna. Några huvuden kanske rullar?

  SvaraRadera
 4. håller med dig fullständigt. man undrar hur diskussionen gått när de bestämde sig. hmmm, här har vi en stadsskuldsväxel som ger 3% ränta och här har vi en skum obligation som verkar hämtad från namnet på en Star wars robot som ger 3.25%. hmm, låt oss välja roboten, 25bp förändrar säkert moster Agdas liv signifikant! Jag har själv berört dessa saker på min egen blog "high on finance" och tycker det är kul med fler här i Sverige som intressear sig för dessa saker. Hoppas på fler inlägg av denna typ.

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet skicka texten till kommunen och ställ dem frågan, varför de agerat så.

  SvaraRadera

MediaCreeper