torsdag 13 mars 2008

Styrelseordföranden som jobbar gratis


Så här dags när årsredovisningar publiceras på löpande band och kallelser till årsstämmor dyker upp i dagstidningarna på flera sidor så brukar det allt som oftast bli ett stort medietryck med stort fokus på ersättningar till ledningar och styrelsemedlemmar. Om oskäliga lönehöjningar och gigantiska bonus och optionsprogram. Facken rasar, affärstidninar gör tjokare rubriker än vanligt osv. Det tråkiga är allt som oftast att det verka fokuseras mer på ersättningarna än om individerna har gjort ett bra eller dåligt jobb.

Givetis är ersättningarna till börsbolagets ledningar och styrelser mycket höga sett utifrån sin egen inkomst. Samtidigt är det min personliga uppfattning att individer som gör ett bra jobb skall ha bra betalt och gör man ett mycket bra jobb ja då skall man ha mycket bra betalt. Sedan tycker jag det är bra om ledningen i ett företag har så lika intressen som möjligt med aktieägarna och är därför inte alls främmande för aktieprogram och likande. Givetivs skall incitamentsprogram och liknande vara väl utformade, rättvisa och inte helt orimliga och självfallet skall ett företags goda utveckling även komma anställda på lägre nivåer till godo. Men när det gäller ex. VD löner tycker jag att det lätt blir fel fokus när en VD kanske tjänar 12 Mkr. Visst är det kanske dyrt men har individen gjort ett fantastiskt bra jobb kanske det till aktieägarna har skapats miljarder...och kan man få miljontals kronor för att lira boll ja då tycker jag man skall ha en bra slant om man t.e.x som VDn i Securitas har över 100 000 anställda under sig och en klok ledning förstår också att man inte bara kan betala ledningen om det går bra för företaget. och tycker man som aktieägare inte som styrelsen ja då är det bara att gå iväg till årstämman och framföra sina åsikter, det är tillåtet för alla aktieägare små som stora.

Men det finns givetvis undantag från regeln med välbetalda ledningar, om än sällsynta sådana. Sten K Johnsson t.e.x är styrelseordförande i det mycket välskötta konglomeratet Midway Holding AB och i årets kallelse till bolagstämman så föreslås att att de fyra ordinarie styrelseledamöterna skall erhålla 100 000kr vardera för det kommande årets arbete och styrelseordföranden, ja han föreslås arbeta gratis åt sin arbetsgivare. För något styrelsearvode det blir det inte. Nu blir ju inte Sten K Johnsson helt lottlös då han är Midways störste ägare med över 10 miljoner aktier och aktieutdelningen är 5kr styck så han har förhoppningvis en slant på banken när det är dags att betala elräkningen.

Ett annat fall är VDn i investeringsbolaget Lundbergs som på många år nu inte fått någon löneförhöjning alls, inga bonusprogram eller rörlig lön, "bara" 1,5Mkr i lön år efter år trots att han är VDn för ett av landets största förvaltningsbolag. Även här går VDn inte helt lottlös då han äger nästintill 90% av bolaget och tar emot en liten men likväl ökande aktieutdelning år från år så han klarar sig nog han också även om han enligt utsago skall ha en stor och dyr villa.

5 kommentarer:

 1. Underhållande och intressant läsning! Man tackar och bugar!
  Bra analog mot idrottsvärlden!

  SvaraRadera
 2. Kul att det finns några som inte äter upp hela kakan själva.
  Därför har jag aldrig köpt Investor de brukar ju roffa åt sig betydligt mer än billiga Industrivärden.

  SvaraRadera
 3. Jag har ännu inte köpt in mig i Midway, men får mer och mer lust. Det är inte minst förtroendeingivande, att se att aktien Midway B håller ställningar oavsett alla finansiella stormar. Imponerande so far..!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

MediaCreeper