måndag 20 oktober 2008

De enklaste råden är ofta minst lika bra.

Den smått egensinnige finansmannen Per H Börjesson har alldeles nyligen kommit ut med en liten bok med den kanske lite eggande titeln " så kan alla svenskar bli miljonärer". Per H Börjesson är en klok man i mitt tycke med en mycket sund inställning till investeringar och företagande. Han har varit en av få som under många år vågat kritiserat bankernas och deras "råd" om sparande och investeringar och där kunderna mer berikat banken än sig själva. I sitt yrkesliv är han Vd för det lilla investmentbolaget Spiltan som likt Warren Buffetts och Charlie Mungers Berkshire Hathaway aldrig har haft några aktieutdelningar och investerat allt överskott och alla vinster som skapats i bolaget i nya investeringar både noterat och onoterat. Aktien Spiltan går faktiskt att köpa via alternativa aktiemarknaden. För egen del har jag aldrig direkt varit lockad att investera i Spiltan då min upplevelse är att man inte riktigt lever som man lär, så tyvärr Per H. Men detta föringar inte det faktum att man gärna skall lyssna till vad Per H Börjesson har att säga.

Så hur var det nu man skulle bli miljonär enligt Per H?

Egentligen är det inga konstigheter alls råden är som vilken hemkunskapslektion som helst.
 • Se till att ha lägre utgifter än inkomster
 • Se till att lägga undan minst 10% av din inkomst varje månad i ett långsiktigt sparande, ALLTID!
 • Spara pengar så att du har pengar till en kontantinsats till din bostad
 • Köp en diversifierad aktieportfölj för sparpengar
 • Behåll dina aktier, vänta, ha tålamod och låt dem växa som träd i en skog
 • Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare som är ofta mer säljare än rådgivare.
Detta låter ju extremt tråkigt men i högsta grad sant. Om du ex. idag har en löneinkomst varje månad med 20 000kr efter skatt varje månad Vilket jag kan tänka mig är någorlunda genomsnittet i Sverige i lön och denna lön ökar med 3% om året och du regelbundet sparar 10% av din nettolön med en avkastning på 8% per år i totalavkastning. Då tar det ca. 17 år innan du sparat ihop en mille om du börjar från noll(!). Böja spara när du är 20år med denna inkomst och du är miljonär när du är 37 med en ordinär svensk inkomst, några år senare om du tjänar mindre eller några år tidigare om du tjänar mer. Börjar du spara tidigare med 10% av veckopengen från 7 års ålder med lite stöd av dina föräldrar ja då lär det gå fortare.

Man skulle också kunna vänta på Börjessons principer och ställa sig frågan, varför är inte alla svenskar mer eller mindre rika?

Givetivis är det tvärt om
 • Man har för höga utgifter i relation till sina inkomster
 • Man lånar för mycket pengar och drar på sig för höga kostnader.
 • Man säljer sina besparingar och handlar upp pengarna
 • Man gör sin mäklare rik genom att överdrivet köpa och sälja aktier
Sedan bör man väl också lägga in det faktum att vi i ett land som Sverige i alla fall tidigare men också idag har politiska incitament för att folk inte skall bli rika (!) och om man mot förmodan skulle lyckas skrapa ihop en slant ja då är det idag i Sverige idag så att nästan 90% av vår förmögenhet som ligger i övervärden i fastigheter. Finansiella tillgångar det är nästan utrotningshotat idag, bortsett pensionspengar.

Någon mer än mig som inte är förvånad att vi till följd av politiska beslut byggt upp belånade fastighetsbubblor när vi beskattar 30% på alla former av kapitalinkomster, tidigare har haft skatt på saker som gåvor, arv, förmögenheter, dubbelbeskattning av företagsvinster och löner men i gengäld haft avdrag för låneräntor och vinster till följd av fastighetsförsäljning det har man alltid fått skjuta upp till en latent skuld till staten man kan betala i framtiden…. straffa dom som sparar och stimulera dom som lånar har visst varit melodin…. Men det är ju lättare att skylla på giriga bankdirektörer när kriser sedan dyker upp, eller?

Nu kommer det säkerligen dyka upp kommentarer i "Kiyosaki-anda" om att alla borde starta egna företag och bli rika på högbelånade fastighetsaffärer och att ett vanligt hederligt sparande från löneinkomst inte kommer göra dig rik. Det är förvissoligen sant att de stora förmögenheterna är skapade av företagsamhet (men även många personliga konkurser) men att det skulle vara enda vägen det är inte sant, för även elektriker, stinsar och barnmorskor kan bli rika i alla fall i den graden att man kan uppleva ett stort mått av ekonomisk frihet om man tillämpar vanligt sunt bonnförnuft. Att äga aktier är ju trots allt också så att man då är delägare i ett företag även om du kanske inte arbetar där.s

Vill du läsa mer som Per H Börjessons bonnförnuft kan du gå in på www.bytsparande.nu . I hans senaste inlägg för han fram åsikten att Aktieindexobligationer borde förbjudas till privatpersoner, nästan så man håller med.

6 kommentarer:

 1. Naturligtvis är det så, det småa och tråkiga fungerar ofta bra! Sen tycker jag ju att man bör komma ihåg att alla inte vill spara, utan föredrar konsumtion. Och det är väl helt ok, så länge man vet vad man gör och inte överkonsumerar.

  Men, jag blev nyfiken, vad menar du - Spiltan lever inte som man lär?

  SvaraRadera
 2. Visst är det så...sparande och konsumtion har båda sitt berättigande. Det är inget som är fel eller rätt för den delen heller.

  Men man bör både spara och konsumera klokt skulle jag vilja säga.

  Min uppfattning om spiltan är att man lägger alldeles för mycket pengar i tramsbolag, inte alls samma kvalité som många andra investmentbolag och sanningen är att bolaget har underpreserat både sin målsättning och index.

  SvaraRadera
 3. Ok, Spiltan. Då förstår jag. Har bara haft en av deras fonder tillfälligt i PPM. Ska kolla upp dem om jag blir intresserad.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Visst är det så att lån har mer eller mindre uppmuntrats, samtidigt har det varit lite fult att skrapa ihop en förmögenhet.
  Tämligen enkla råd kanske gör fler till miljonärer, boken säljer tydligen strålande.

  SvaraRadera
 5. Men snälla... 20 tkr efter skatt är inte medelinkomst i Sverige...

  SvaraRadera
 6. Jobba med Marknadsföring

  Besök

  http://www.breezesverige.se/

  SvaraRadera

MediaCreeper