onsdag 22 oktober 2008

Kan vi aktieägare bli snabbare på att hjälpa våra företag?

Igår kväll hade jag förmånen att vara på en bolagspresentation av Investor. Investor som en av Europas största Investmentbolag är alltid intressanta att lyssna till och höra vad dom säger och inte minst skriver om framtiden förutom att det alltid är gott med gratis fika.

Just Investor anser jag personligen avsevärt har förbättrat sina skriftliga kvartalsrapporter och det är nu närmast en fröjd att läsa rapporterna. Dels har man skärpt till sig med att beskriva uppbyggnaden av Investor och vilka tillgångar och surdegar som finns i bolaget men den verkliga nöjesläsningen numera tycker jag är Börje Ekholms Vd ord som alltid skrivs i rapporterna. Tidigare har Investors VD-ord förutom en beskrivning om att det har gått upp eller ned på de finansiella marknaderna mest varit fyllda med floskler i stil med att Investor är en långsiktig industriell ägare av företag, att vi lever i en föränderlig tid med stora utmaningar men att Investor har utmärkta investeringar för att möta en utmanande framtid. Idag tycker i alla fall jag att Investor har blivit mycket mer öppenhjärtliga dels genom att man berättar dels när man inte gjort så bra investeringar som i fallet SEB som man köpt aktier i det senaste året till betydligt högre kurser än idag och att det faktiskt inte går så värst bra för vissa bolag. Men också berätta om att man ser skevheter i marknaden som när Börje Ekholm under Q1 07 skrev att kreditmarknaden präglades av extremt låga riskpremier och det var därför bra för Investor att ta upp ett lån med 30 årig bindningstid. Eller som idag när man ser på aktiemarknaden likt en nymålad vägg, man är sugen att börja investera men det är bäst att man låter färgen på väggen torka först.

Investor brukar också i nästan varje rapport ta till ordna om politik, skatteregler eller liknande ämnen. I senaste rapporten skrev man ex. att man tycker att bolagens styrelser borde få utökade befogenheter med rättigheten att ex. besluta om riktade eller företrädesvisa nyemissioner (idag krävs det ett årsstämmobeslut för detta) för att snabbare kunna handla på "affärsmöjligheter". Aktiespararna var inte sena med att kraftigt protestera mot Investors utspel då man ser detta som ett sätt att gynna större ägare i börsbolagen på mindre aktieägares bekostnad. Ex. om Investor själva i framtiden men inte småsparare genom ex. nyemissioner som i fallen Ericsson och ABB år 2002 kan göra ordentliga klipp då är detta något som inte gynnar alla aktieägare. Detta utspel var en av punkterna som Investors ledning fick förklara sig för på gårdagens presentation.

Skälet till Investors utspel är att man upplever att dagens regelverk missgynnar börsnoterade bolag. Ex krävs det att styrelsen utlyser en extra bolagsstämma minst sex veckor innan tidpunkten, prospekt skall registreras hos finansinspektionen och stämman skall fatta beslutet osv. En ganska trög process mao till skillnad mot i onoterade bolag där Investor inom 24 timmar kan skjuta till pengar till ett bolag som behöver detta för investeringar eller temporära problem. Man jämförde också med andra länder där styrelsen har detta mandat och dessutom i många fall där man bestämmer om aktieutdelningar också och därigenom missgynnas svenska företag. En styrelse som sköter sig dåligt kan ju ändå avsättas vid årsstämman, avslutade man med.

Jag tycker både Investor och Aktiespararna har förtjänstfulla åsikter. Börsnoterade bolag skall ha bra villkor att verka med och framförallt skall det inte vara ett problem med att vara börsnoterat i jämförelse med onoterade konkurrenter och jag ser inga problem med att ge styrelsen lite mer mandat. Samtidigt tycker jag att riktade nyemissioner är ett jäkla ofog där en dominerande huvudägare (eller en ny stor ägare) kan ges exklusiv rätt till goda affärsmöjligheter. Exempelvis kan man ta Warren Buffetts nyemission i Goldman Sachs och General Electric. Warren Buffett gör säkerligen en god affär men kanske finns det också andra aktieägare som kan tänka sig att ställa upp med kapital för expansion eller för att bota en tillfälligt blödande balansräkning? Varför skall Warren Buffett ges exklusiv rätt att teckna preferenaktier framför rörmokaren Joe Johnson som ägt GE-aktier sedan 50-talet?

Men lösningen på problemet tror jag mycket kan ligga i en utvecklad bolagsstyrning för börsnoterade bolag som idag är mångt och mycket föråldrad. Exempelvis så skall man enligt börsreglerna annonsera i Post och Inrikes tidningar samt någon annan större dagstidning minst sex veckor i förväg. Någon mer än mig som inte har Post och inrikes tidningar eller DN på frukostbordet och brukar lusläsa om just mina aktieinnehav kallar till bolagstämma? För att rösta skall man sedan vara fysiskt på plats vid stämman. Hur många av er läsare har tid att springa på extra bolagsstämma tisdag förmiddag? Det är i alla fall sällan jag har den möjligheten. För dens skull behöver ju detta inte betyda att man inte är intresserad eller inte vill säga sin mening.

Nej, utnyttja istället tekniken är mitt förslag, det är verkligen på tiden. Kan man deklarera, ta ut vinnaren i Melodifestivalen, köpa mediciner och Rösta i EU valet via datorn så nog sjutton kan vi arrangera snabba bolagsstämmor och snabbt fatta beslut om nyemissioner. Låt alla aktieägare registrera e-postadress, skicka ut kallelser digitalt och arrangera extra bolagsstämmor inom 48 timmar det klarar vi aktieägare av.

Det kanske kan se ut så här?

Från: styrelsen@guldochgrönaskogarab.se
Till: aktieägare_kalle@hotmail.com

Kära aktieägare!

Styrelsen och verkställande direktören i AB Guld och Gröna skogar AB har sedan igår sett möjligheten att köpa konkurrenten Kalles Humbug AB. För att vi inte skall få problem med våra bankontakter vill då ha lite extra pengar från er kära aktieägare. 100kr per 10 aktier i AB Guld och Gröna skogar AB närmare bestämt behöver vi. Men vi tror det kan bli en kalasaffär på sikt då vi har stora möjligheter att öka vinsten per aktie till en låg kostnad och vi har stora synergivinster genom att kombinera vår verksamhet. Förslaget stöds av företagets huvudägare.

Vill du att styrelsen förslag genomförs? Smsa BÖRJES FÖRSLAG(mellanslag)DIN KOD till 72400, eller rösta via www.guldochgrönaskogarab.se med hjälp av E-legitimation

Vill du inte att förlaget genomförs? Smsa AVBRYT ELD UPPHÖR(mellanslag)DIN KOD till 72400, eller rösta via www.guldochgrönaskogarab.se med hjälp av E-legitimation

Vill du höra styrelsen argument mer personligt eller ställa frågor så tryck på länken: videopresentation_av_börje.mov

Om styrelsens förslag genomförs delas teckningsrätter ut i morgon och teckning av aktier sker på måndag så håll dina pengar redo.

Med Vänliga Hälsningar
Börje och hans Wallenbergskompisar

1 kommentar:

  1. Håller med!
    Jag ser inga problem med betydligt enklare bolagsstämmor. Nackdelen skulel väl vara kaffe och bullen som försvinner i så fall.

    SvaraRadera

MediaCreeper