onsdag 8 oktober 2008

Hej, hur gör jag med Kaupthing?

Hejsan
Jag och min fru har vår hushållsbuffert (120 000kr) på ett bankonto hos Kaupthing (Kaupthing Edge, ingen bidningstid) som ger en av de bästa räntor bland alla banker. Men ditt inlägg om Island och alla artiklar om detta land så förstår jag att det snart kan vara ute med Kaupthing och dom kanske kan gå i konkurs.

Är det verligen riskfritt eller skall jag ta ut mina pengar? Vad händer om dom konkar?

Häslningar
Stefan A

Ja Isländska banker har det inte lätt idag och det är en mycket kaposartad situation idag så jag kan mycket väl förstå din oro. För det första så har du dina pengar i Kaupthing Sverige AB och det är en svensk bank precis lika mycket som SEB, Handelsbanken och Swedbank men med det förbehållet att man har Isländska ägare i form av Kaupthing. I första hand så är det idag moderbolag som har problem men däremot så har den svenska banken fått enormt dålig likviditet sedan många kunder valt att ta ut pengar ur banken. Kaupthing har om jag förstår medieuppgifterna tagit beslut om att avveckla utlandsverksamheten och däribland Kaupthing Sverige. Detta är ett klokt beslut för annars så hande nästan banken varit för stor att rädd för Isländska staten.

Dessa båda faktorer, försäljning av Kaupthing Sverige och väldigt stora likviditetsproblemhar idag fått Sveriges Riksbank att agera och ge en nödkredit på 5 Mdr till Kauthing Sverige AB för att säkra deras likviditet så att ex. sparare kan vara trygag för att få ut sina pengar. Hela den svenska banken är ställd i pant hos riksbanken och vill det sig illa så bli riksbanken ägare av Kaupthing Sverige. Men det troliga är säkert att helt eller i delar kommer säljas.

Så m du har en summa under 500 000kr som är den svenska statsgaranterade insättningsgarantin så tycker jag du skall vara helt lugn och Riksbanken har agerat förståndigt enligt mig. Det troligaste är nog dock att ditt konto kommer flyttas över till den bank som köper kaupthings inlåningsverksamhet. En sådan verksamhet är nog ganska attraktiv idag skulle jag vilja säga. Blir det mot alla förmodag en formell konkurs för den svenska banken så kommer dina pengar att betalas ut från insättningsgarantinämnden inom 3 månader. Men kom ihåg, inte mer pengar än 500 000kr

//Cristoffer

6 kommentarer:

 1. http://www.kaupthing.se/pages/1074?path=K/133944/PR/200810/1258181.xml

  "Det internetbaserade sparkontot Kaupthing Edge har drivits inom en filial till Kaupthing Bank Hf och kommer nu att stängas för vidare insättningar. Alla konton kommer att avslutas snarast och behållning inkl upplupen ränta kommer att utbetals till det i förväg anmälda kontot i annan bank."

  SvaraRadera
 2. Det blev en "lycklig" saga till slut verkar det som om när Kaupthing Edge nu avslutas och upphör och pengar delas ut

  SvaraRadera
 3. Hej,

  kan du inte fundera lite kring Industrivärden. Vad är deras belåning nu 32-34%? Ser tufft ut?

  SvaraRadera
 4. Insättningsgaranti = statlig subvention av risktagande

  Nu skall den tydligen införas på interbankmarknaden också så "småspararna" där inte skall behöva vara oroliga.

  Det blir mer av Kaupthing Edge i framtiden.

  Johan

  SvaraRadera
 5. Fick mina sista Kaupthing pengar + ränta utbetald idag (hade tagit ut 2/3 delar innan den föll)

  SvaraRadera
 6. Johan> Ne insätningsgarantin är inte alls statlig subvention. Alla banker betalar årliga avgifter till insättningsgartinämnden som förvaltar en fond som skall täcka upp vid bankonkurser. Dvs bankerna betalr själv för garantin.

  SvaraRadera

MediaCreeper