torsdag 2 oktober 2008

Så här skall du absolut inte äga aktier


TV-profilen Fredrik Virtanen delar frikostigt med sig av sina erfarenheter av aktiemarknaden och hur han lyckades spela bort en miljon på aktier.

Min korta reflektion är: Vilken jäkla tomte!
Hans historia är i stort sett ett typexempel på alla typer av fel som man kan begå. Hans sätt att ägna sig åt "sparande" handlar egentligen om spel och lek och någon form att känna sig tvungen att "ha rätt". Han verkar helt upptagen av de prisförändringar som dagligen sker på aktiemarknaden, vad som påverkar dessa prisförändringar, hur det går i Asien, vart terminerna tar vägen på Nasdaq..osv.

När man baserat på sin egen tro om sådana händelse sätter alla sina sparpengar med maximal belåning på gissningen om hur det svenska aktieindexet kommer utvecklas av en omröstning i ett parlament i fjärran land, då är det nog dags att ta sig en ordentlig funderare hur man är funtad när det gäller ansvar om sina besparingar.Visst kan man leka som min lillebror när han hamnade på prispallen i Aktie-SM för gymnasieelever genom att "köpa" köpoptioner på Nokia aktien dagen innan en rapport men i det långa loppet är det dömt att misslyckas med chansningar som förr eller senare går fel och många års besparingar kan gå upp i rök.

Min personliga uppfattning är att jag tror faktiskt det är svårt som "amatör" (dvs om man inte är bevisat framgångrik) kunna göra bra aktieplaceringar om man försöker vara mitt i mediebruset av allsköns uppgifter om makrostatistik, arbetslöshetsiffror, Di rukriker osv.

Som sagt, följande citat är mer aktuellt än någonsin.

Close the doors, don't listen to the noise. But be fearful when others are greedy an greedy when others are fearful.

7 kommentarer:

 1. Jag såg också den där artikeln, frågan är om han är allvarlig eller om det är en show vi ser i avsikt att sälja lösnummer och därigenom höja Virtanens marknadsvärde som skribent?

  SvaraRadera
 2. Han fick ju uppmärksamhet i vart fall

  SvaraRadera
 3. Haha, jag kan bara hålla med. Vilken tomte.

  Men å andra sidan hörde jag också någon intervju på P3 med någon från Privata Affärer som (väl?) anses vara en seriös tidning.

  Han blev tillfrågad om man nu skulle placera i aktier/fonder nu och svarade något som att börsen är ett kasino och man ska aldrig spela med pengar som man inte har råd att förlora. Typ att börsen är ingen plats för sparpengar, utan bara någonstans där man kan roa sig likt Las Vegas...

  SvaraRadera
 4. jimme ja så sägs alltid EFTER ett ras och när börsne har gått upp länge så brukar man prata om att aktier alltid ger bäst avkastning i längden...

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet. Måste säga att det avslutande citatet var klockrent, vart har du tagit det ifrån?

  Mvh Johan

  SvaraRadera
 6. Virtanen fick nog 50 000 för artikeln. han är snart på banan igen

  SvaraRadera
 7. "Close the doors, don't listen to the noise. But be fearful when others are greedy an greedy when others are fearful." 21 åriga Warren Buffett föreläser för en universitetsklass? kommer inte riktigt ihåg i vilket sammanhang han sa det.

  För övrigt, riktigt bra blogg! Den enda bloggen ang. aktier som är värd att läsa.

  SvaraRadera

MediaCreeper