onsdag 30 juni 2010

Att investera i en depression?

Då båda bloggarna öl-diversifierad och vi-som-gör-batterilådor-till-växthus-Cornucopia har i veckan skrivit några förmanande ord kring hur man investerar om du nu blir depression, vilka hästar skall man satsa på?. Det är inte ett osannolikt scenarie som vår käre ryss herr Kontradiev har lärt oss. Ekonomisk depressioner tenderar att drabba världsekonomin men ung var 60-80 år lagom för att varje generation skall glömma av den föregående generationens misstag. Statistiskt sett så borde det vara dags nu när det var 1930-talet innan och innan dess 1870-talet. Jag minns definitivt inte 1930-talet och inte mina föräldrar heller födda på 50-talet, Möjligtvis min far och morföräldrars generation skulle kunan lära oss, de som är i livet än vill säga.

Bästa sättet att lära sig om framtiden (inte minst investeringssammanhang) får man oftast genom att se de stora dragen i backspegeln. Perioden 1930-1938 präglades av global ekonomisk depression, när hjulen började snurra igen var det mestadels för att vi byggde upp krigsmakter och på depressionen följde sedan ett världskrig. En ruggig del av mänsklighetens historia. Sverige drabbades hårt av depressionen på 30-talet, Landets största företag gick under, Kruger&Toll men ”tack och lov” hade vi haft ett mycket besvärligt 1920-tal som även detta nog kan kategoriseras som depression. Våra svenska banker var därför pga av stor riskavsersion vid hyffsat god vigör under 1930-talet och uppgången i Sverige i slutet a 20-talet var inte alls lika spekulativ som i USa exempelvis och Sverige undgick i alla fall en total ekonomisk kollaps.

Men nu var det detta med investeringar och depressioner.
Vi låter Riksbankens historik guida oss genom perioden 1930-1938. Först så tar vi detta med inflationen. Under perioden 1930-33 så hade vi konstant deflation i landet, priserna sjönk med ung. 7% på tre år. Sedan följde en stabilisering i prisnivån och sakta men säkert började priserna återhämta sig för att 1938 ligga 1,8% högre än 8 år tidigare. Lönerna (för de som hade jobben kvar) sjönk också konstant fram till 1934, fast med beskedliga 2,5%, sedan återhämtning med några procent så lönervar 6% högre 1938 än 1930 men jag kan tänka mig att genomsnittsinkomsten sjönk mer, då arbetslösaheten gick upp.

Den svenska börsen gjorde inte många muntra under perioden 1930-33, den mer än halverades (minus 55%,), observera nu, inkl. utdelningar, räknar man bort dessa var det värre. Sedan stabiliserades börsen precis som priser och löner och började så smått återhämta sig från den riktigt deprimerade nivån. Om 1938 hade index återhämtat sig och stod 20% högre 1938 än 1930, observera inräknat utdelningar! Ingen vidare avkastning och man bör betänka att det nog var vanligare att äga (hade ägt är den rätta benämningen) aktier i Kruger&Toll än någon indexfond. (den första svenska aktiefonderna har premiär på 60-talet) så många hade blivit av med allt, men i mattematikens värld så kan vi räkna med att man ägde index.

Det andra alternativet var som bekant att spara på bankboken och jag räknar här med att avkastningen var riksbankens korta ränteindex (i själva verket så var nog avkastningen till sparbankernas kunder lägre än så, givetvis). Från ingångsvärdet 1930 till 1938 så ökade givetvis mängden pengar på bankboken kontinuerligt, perioden fram till 1934 var det en hög realränta med 3,1-4,1% per år i avkastning plus då att prisnivån i samhället föll. 1933 t.ex. var realräntan 6-7%, trevliga tider för den som har pengar på banken. Sedan sjönk räntenivån i slutet av 30-talet och man fick 2,5% per år jämt skägg de sista åren så realräntan blev i stort sett negativ, eller någon tiondel kring nollan realt. Sammantaget förräntades en hundring till 129kr perioden 1930-38, nominellt.

Låt säga nu att man stod där 1930-med en årslön på banken, Hasse med en årslön i aktieinnehav och Greta med en årslön på sparbanksboken. Båda med genomsnittslön och exakt genomsnittligt kokta ägg på den genomsnittligt stora frukostmackan. Som genomsnittligt goda samhällsmedborgare á la 30-talet sparade dom genomsnittligt undan 10% av sin genomsnittliga lön varje år (lönerna sjönk ju så sparandet sjönk givetvis också).

Hasses börspengar sjönk som en sten givetvis i början men sedan återhämtade sig börsportföljen för att sammantaget avkastning+nysparande 1938 uppgå till 2,09 ggr startvärdet eller då 1,97 årslöner till följd av den ökade lönenivån. Greta hade glada tider initialt och hennes pengar var trygga (vilket inte var sant då det inte fanns någon insättningsgaranti) och avkastade realt bra och sedan lite sämre. Även hon med en årslön intialt och 10% i sparande varje år1938 uppgick bankboken till 2,16 ggr startvärdet eller 2,04 årslöner.

Vi åskådliggör detta i en bild


Vad skall man då dra för slutsatser av detta historiska exempel?
Under 30-talsdepressionen var bankboken en bättre placering än börsen, även vid regelbundet långsiktigt sparande. Aktier är inte en usel investering enbart för att det bli depression, det är betydligt mer riskfyllt att köpa aktier i hgkonjunktur. Då låneräntan är högre än sparräntan så var säkerligen amortering av skulder bland de bästa av ”investeringar” man kunder göra under perioden, särskilt de år som det var deflation och realräntan åkte upp i skyn.

24 kommentarer:

 1. Ok, det var skönt att höra att aktier inte var så dåligt sparande. Frågan är vad man gör nu om man sitter ganska fullinvesterad i kvalitetsbolag? Ingen vet så klart hur det går och hade man varit säker på att det blir en depression så skulle man ju sålt allt.

  Hur gör ni andra? Jag känner lite att bara hålla kvar och så länge det inte är pengar jag behöver på ett bra tag så hinner aktierna hämta sig om det värsta skulle hända.

  SvaraRadera
 2. Jag tänker ju som vanligt att det bara är att sitta kvar och njuta av både nedgång och uppgång. Tanka billigt långt ner och bevaka när det bär uppåt. Skulle aldrig lägga pengar jag behöver det närmaste året på börsen iallafall.

  SvaraRadera
 3. Hej, har läst din blog några år nu och tycker den är mycket intressant och välskriven, majoriteten av inläggen håller mycket substans. Jag kommer framförallt ihåg ett inlägg för några år sedan som egentligen var en manual för hur man startar ett investmentbolag (ironisk) men extremt välskriven. Då skrev du om något bolag tror det var GreenGrowth eller Black Earth East. Jag tycker det skulle vara mycket intressant att läsa om hur det bolaget har uttvecklats. Det kändes som en mycket högrisk för att investera och aningen oseriöst, men tycker ändå det skulle vara intressant att läsa hur liknande initiativ utvecklar sig.

  MVH

  SvaraRadera
 4. Det var först 1933 som banksparande i USA fikk en garanti. Innan dess var det mange som forlorade alle sine bankbesparningar.

  Notare at på den tiden var det mycket kostsamt å handle aktier och obligationer så den "vanlige" mann hadde lite eller inget sådant. Utöver detta var aktier och aktiehandel totalt oreglerade, och de flesta hadde en mycket velbefogad skepsis till sådant.

  SvaraRadera
 5. Lika läsvärt som alltid. Apropå räntespar i lågkonjuktur vore det intressant att höra dina tankar om ett bolag som Akelius, som erbjuder 5,97%/år ränta om du binder ditt kapital i 3 år - riktigt bra! Men, de har ju såklart ingen insättningsgaranti men förvisso en lång och stabil historik i backfickan...säger de.

  SvaraRadera
 6. Jörn,

  Alla index till iläggen finns ute till höger... var det Black Earth Farming du menade? http://cristofferstockman.blogspot.com/search/label/Black%20Earth%20Farming

  SvaraRadera
 7. Hej, det var den här jag tänkte på:

  http://cristofferstockman.blogspot.com/2007/10/s-hr-kan-man-ocks-tjna-pengar-p-aktier.html

  Fortfarande mycket läsvärt!

  SvaraRadera
 8. Do you mіnd іf I quоte a few of your aгticles аѕ long as I provide credit and
  ѕources back to your ѕite? Мy ωebѕite іs in thе verу same area of
  іntereѕt aѕ yours and mу visitors would certainly bеnefit fгom a lot of the
  information yοu рresеnt heгe.
  Pleаsе let me knоw іf this alгight with you.
  Apprеciate it!

  Fеel fгee to vіsit mу wеbpage; getting taller tips
  my web site - i want to be tall

  SvaraRadera
 9. My coder іs trying to convince me to mοve to .

  nеt from PНP. Ι have always disliκеԁ
  the idea because of the expenѕes. But he's tryiong none the less. I've bеen uѕing WorԁPrеss οn a number of websіtes
  for about а year and am anxious abοut switchіng tο another
  platfoгm. I have hеarԁ excellent thingѕ аbоut blogengine.
  net. Is there a way I can impοrt all mу
  wordpress cοntеnt into it? Any hеlp would be greatly appreciated!  my sіte ... recreational motorized scooter for adults

  SvaraRadera
 10. Good ԁay! Do you know іf thеу make any
  plugіns to assist with Ѕearch Engіne Oρtimizаtion?
  I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm
  not seeing vеry gooԁ reѕultѕ. If you κnоw of any please share.

  Thanκs!

  Ηeгe іs my ρаge: money saving tips for disney world

  SvaraRadera
 11. Outstanding рοst however , I waѕ wonderіng if yοu could ωrite a lіtte mοre οn thіs toρic?

  I'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

  My homepage - playstation 3 for free
  my website - Referrals

  SvaraRadera
 12. Have you ever thought about adԁing а little
  bit more than ϳust youг articles? І mean, what you say is іmpоrtant аnd everything.
  Nevertheless imаgine if you added ѕome gгeat photоs or νideos to give your posts more, "pop"!
  Yοur contеnt is еxcellent but with pics anԁ
  сlips, thiѕ blog could undeniably be
  one of thе mоst beneficial in its field.

  Teгrific blog!

  my pagе: learn guitar lessons

  SvaraRadera
 13. I love what you guys tend to be up too. This sort of clever
  work and exposure! Keep up the great works guys I've included you guys to our blogroll.

  Here is my web site; Queenie Vogt

  SvaraRadera
 14. Cheap Burberry Handbags These furnishings can be a good choice.
  And recollection, they could eventually be willful Worn tedium without
  situation, so the graduate can do their job. Delicately
  wipe it utilizing a damp material, won't brush it fiercely that carries a brush, don't melt
  away these shoes with boiled water, and use washing detergent and alkaline
  cleaning fluid to clean it with the same time.

  Here is my page ... www.ninkiruivitonsaifu.com

  SvaraRadera
 15. Emu Boots sale up to 50%, and should you pay for just two couples of uk uggs,
  many surplus treats will be offered. When it comes to one of the
  most styling infant, dress your kids in uggs.
  Regardless of the your first choices, UGG Classic Short you can discover in the UGG boot.


  Here is my homepage プラダ バッグ

  SvaraRadera
 16. Hello there! Тhis is kіnd of off tоpiс but I nеed some help from an established blog.
  Is it verу hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking
  about makіng my own but Ӏ'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thank you

  Here is my webpage How To Lose Belly Fat Fast

  SvaraRadera
 17. Emu Boots sale approximately 50%, and should you pay for 2 couples of
  uk ugg boot, many surplus treats will likely be offered.
  If you've no idea about whether boots you want are real or otherwise not, it can be advisable not to acquire them. As an effect of peculiarity about the physical appearance of boots, a good deal of people is not going to want to utilize them beforehand of.

  Also visit my webpage - グッチ

  SvaraRadera
 18. Cheap Burberry Handbags These furnishings certainly are a good choice.
  When it comes to essentially the most styling infant, dress your toddler in uggs.
  Delicately wipe it employing a damp material, will not
  likely brush it fiercely that has a brush, don't melt away the shoes with boiled water, and use washing detergent and alkaline cleaning fluid to completely clean it on the same time.

  Here is my web blog グッチ バッグ

  SvaraRadera
 19. Many customers have stated that whenever
  they have ordered these counterfeit, fake, imitation UGG's, they might arrive in a plain, brown box that looked battered. ì (IE: sand, chestnut, chocolate, black) UGG boots. Nevertheless, with super delicate ease and convenience, increased desire, and winter weather season approaching, it is possible to still discover some very nice provides.

  Feel free to visit my web page - jahandbagsshaneru.com

  SvaraRadera
 20. If you disregarded the Ugg guidelines and wore your boots in water, otherwise you dropped liquid
  on the boot, you could have stains along your boots. When it comes to essentially the most styling
  infant, dress your child in uggs. The unique qualities with
  the sheepskin mean that they can will keep the feet
  warm in even the coldest of weather, but when you put them on in summer they will not overheat your foot.  Here is my site :: http://www.tbkoukyuu.com/

  SvaraRadera
 21. There are various online auction sites that you just
  can check out every now and then if you wanted to get the best prices on
  your ugg boots. People of each class and level can certainly get these because their
  cost is of every range. And utilization from the preserving stratum in the knock-off might be a easy preventative
  pelage - not the real authenticated guy that can conflict users; the assembly is her toes when her vernacular users
  of sea boots check inside U.

  Take a look at my page - cvparfait.com

  SvaraRadera
 22. Thankѕ for one's marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will often come back down the road. I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice weekend!

  my webpage: 24 hr Plumber Solihull

  SvaraRadera
 23. Wondегful webѕіte уоu haѵe here but
  I was сurіouѕ if you knew of anу user dіscuѕsion forums thаt
  cover the same topics ԁiscussed іn this aгtiсle?

  I'd really like to be a part of community where I can get comments from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Bless you!

  Also visit my webpage solihull window company

  SvaraRadera
 24. I am very ecstatic when I am reading this blog post because it is written in a good manner and the writing topic for the blog is excellent.
  Thanks for sharing valuable information. Also get to know about How To Get Rid Of Depression

  SvaraRadera

MediaCreeper