söndag 13 juni 2010

IC companys

De flesta som läser denna blogg har säkert inte ungått att se att klädförsäljaren MQ nu skall börsnoteras efter affärstidningsskvaller om detta i säkerligen 3 år.

MQ är säkerligen ett företag som många appelerar till då vi alla förr eller senare brukar köpa kläder och det är många som köpt ett klädesplagg eller två på MQ. Omsättningsmässigt så är MQ i Sverige Sveriges näst största klädesförsäljare på herrkläder (fastiskt större än HM!) och på damkläder är man femma i marknadsandelar. Mycket av dessa marknadsandelar ligger troligen inte direkt i volym utan att man har kläder i det lite dyrare prissegmentet och då inte behöver sälja lika mycket för att få en hög omsättning. MQ har ett antal egna varumärken men man säljer också ett antal märkeskläder såsom Peak perfomance, Jackpot, Levis, Lyle&Scot, och Tiger of Sweden osv. Varumärken som är mångas favoriter.

Så det är inte konstigt att det skrivs och talas mycket om MQs börsnoteraring då kläderna ligger många varmt om hjärtat, personligen går jag motvilligt i klädesbutiker men det har väl hänt att jag inhandlat någon skjorta eller tröja på MQ.

Vad som däremot är lite konstigt är att det i svensk affärspress skrivs oerhört lite om en av MQ viktigaste leverantörer som också är lite av konkurrent och dessutom börsnoterat om än i Köpenhamn istället för Stockholm. Det danska företaget IC Companys, där Sverige faktiskt är den viktigaste marknaden.

Aldrig hört talas om företaget?
Säkerligen okänt för många men däremot är företagets varumärken desto mer kända. Största varumärket är Peak Performance, nummer två är Tiger of Sweden sedan följer varumärken såsom Jackpot, Inwear, Cottonfield, Matinique samt några mindre. Kliver man in i en MQ butik så förstår man att IC Companys är en viktig leverantör till MQ och värsta konkurrenten Brothers.

Organisatoriskt så är IC uppdelat i i tre delar. Dels en grossitrörelse som säljer dessa varumärken till MQ och andra märkesbutiker. Omsättningsmässigt utgör detta knappt 65% av företaget sedan driver man också egna butiker under namn som t.ex. Peak perfomance general store. I sverige har man 15 franchisebutiker och 27 egna butiker men Danmark är största butikslandet. Denna verksamhet utgör knappt 35% sedan en lite outletverksamhet. Företaget är att betrakta som helt Europeiskt i sin intjäning(om än lite utanför) med Norden som huvudfokus.

I dagsläget så går grossitrörelsen helt okej med rörelsemarginal på omkring 15%, butiks och outleten går däremot inget vidare, dessa rörelser går idag med förluster på några procent och sedan så skall man betala räntor och skatter på koncernresultatet. Den typ av verksamhet som IC bedriver binder däremot förhållandevis lite kapital med ett löpande investeringsbehov omkring 4% av omsättningen (enligt om själva) så om man gör vinster så blir det en del reda pengar över för expansion eller utdelningar.

Däremot så är givetvis märkeskläder en konjunktur och räntekänslig verksamhet är det dåliga tider eller höga räntor ja då handlar medelkunden säkert billigare kläder än ny goretex jacka från Peak Perfomance eller en kostym från Tiger. Så det blir naturligt tydliga svängingar i resultatet i betydligt högre grad än lågpris, resulattet är idag halverat mot toppen på konjunkturen.

Aktien då?
Den kan jag nog tycka är lite dyr idag ur ett värdeperspektiv på 206DKK per aktie. Aktien värderas i nivå med försäljen ungefär. Normaliseras vinsterna någorlunda uppåt så ligger p/e talet omkring 18-20 kan jag tro, 4,5 ggr eget kapital, med en nettoskuld på 400M DKK (vilket är ung 24DKK per aktie) den finansiella nettoskulden har gjort att IC idag inte har någon utdelning å andra sidan amorterar man idag ner sina skulder och det är inte fy skam heller. Långsiktigt så är policyn att dela ut 30% av resulatett på sista raden. Skulle väl ge en utdelning kring 3dkk per aktie eller 1,5% i direktavkastning med dagens intjäning.

Om man däremot tänker sig att att företaget skulle börja gå riktigt bra med rörelsemarginal på 15% i grossiströrelsen, 10% i butikerna och 5% i outletsen, &% i ränta på nettoskulden och 28% skatt ja då skulle vinisten per aktie hamna omkring 18kr om p/e talet falla ned mot 10-12, utdelningen skulle kunna vara omkring 6dkk per aktie(direktavkastning 3%) Känns mer lockande men dit är det långt kvar, ritkigt långt kvar skulle jag tro. så jag passar.

Men det är ett intressant företag med en märkesflora istället för ett ensidigt beroende av ett varumärke såsom Björn Borg och Odd Molly exempelvis och konstigt att det inte skrivs mer om det då deras kläder är så populära i Sverige inte minst på MQ.

4 kommentarer:

 1. Hej

  Kul, har aldrig hört talas om ic tidigare.

  Skulle vara intressant att höra dina tankar om Esprit vid tillfälle?

  SvaraRadera
 2. Vilket företag är det som är störst på herrkläder? Jag trodde faktiskt att HM var större. Min gissning får bli på Kappahl som säkert lockar många mammor och gubbar.

  SvaraRadera
 3. Anonym>Dressman är faktiskt störst å herrkläder hur otroligt det än låter i mina ögon.

  SvaraRadera
 4. Vad tycker vi om värderingen idag då? Runt 120DKK. Ger PE på runt 10 om man tar vinstsnittet 5-6 år bakåt. Danska kronan har dessutom rasat mot den Svenska, så där får man lite extra rabatt just nu.

  SvaraRadera

MediaCreeper