måndag 28 juni 2010

Svar på lite frågor (covered call for dummies)

En fråga. Dina exempel med köp&säljoptioner. Jag har ett par tusen SCA och skulle vilja sätta ut en säljoption på dessa. Tjäna de mellankronor du berättar om och invänta förfallodagen.
Du skriver så pedagogiskt och jag vet inte vart jag skall få info om hur man ställer ut en option,,eller var de står...kostar etc.
Mitt önskeexempel är 1000SCA B som jag vill lova för en kurs länge fram. Kan du vägleda mig?
mvh. Frans


Hej Frans
Skall försöka förklara så lättförståligt som möjligt om en sk covered call. Med exemplet 1000 SCA aktier som du önskade.

Vill först och främst klargöra att optioner (utställda på aktier) inte är något man skall syssla med om man äger mindre poster med aktier. 1000 aktier är normalt sett handelsposten (sedan bör man givetvis ha ett antal aktier i sin portfölj) och äger man mindre bör man fokusera på att öka sina tillgångar.

Först 1option=100aktier och handelsposten/kontrakten är normalt sett 10 dvs 1000aktier. Option innebär rätten/möjligheten att till ett förutbestämt pris antingen sälja (säljoption) eller köpa (köpoption) en tillgång, normalt sett aktier. Äger man 10 köpoptioner i SCA så har man alltså rätt att köpa 1000aktier i SCA till ett viss pris.

En option har alltid en utställare/säljare och en köpare. Det är köparen som har möjligheten/optionen att agera. Den som ”ställt ut”/sålt optionen har därmed en skyldighet gentemot ägaren av optionen. Den som har möjligheten betalar en sk. Premie till den som tar på sig skyldigheten, i detta fall du som äger aktier.

Covered call fungerar då på följande sätt, på ett förenklat sätt.
Du har minst 1000 aktier i SCA sedan länge och du har inga större förhoppningar på dessa aktier skall stiga i pris på kort sikt men är ändå långsiktigt positiv till aktien, inte helt ovanligt.

En covered call gör du nu genom att ställa ut köpoptioner med ditt egna innehav som säkerhet. Så det allra värsta som inträffa är helt sonika att någon köper dina aktier, av dig för ett pris som du bestämt. För detta ohyggliga framtidsscenarie så kommer du nu att få lite pengar, vi tar det steg för steg (på "mitt" sätt)

Det första du skall bestämma dig för är när när ditt löfte om att sälja dina aktier skall vara. Låt säga att du kan tänka dig att sälja dina aktier fram tom december 201(när som helt fram till dess). Du tittar då i listan över köpoptioner för SCA dom löper ut i december 2010. Allra enklast är det oftast att prata med din mäklare i telefon, dom har betalt för att förklara. I denna lista hitter du helt många olika optioner och det som skiljer dom åt är det förutbestämda priset på aktien.

Låt säga nu att du kan tänka dig att sälja dina aktier för 105kr styck. Då får du en avkastning på 10-12% på ett halvår mot nuvarande kurs, en årsavkastning på omkring 20% är inte illa, plus det faktum att du erhåller en premie.

Du har nu lokaliserat den option du vill sälja, SCA B, december 2010 och priset 105kr. På fikusspråk kommer nu din mäklare berätta att denna option heter SCAB0L105 För dig ointressant då det är innehållet du vill åt. Om du däremot håller på att "bolla" (köpa och sälja optioner under löptiden mao) med optioner och optionstrataegier så bör du verkligen lära dig dig bokstavskombinationerna. I detta förenklade fall förutsätts att du ställer ut optioner och har kvar den till tiden löper ut eller du bli utlöst, och att du alltid äger aktier du åtagit dig att ev. sälja, då kan du sova lungt på huvudkudden.

Då en option=100aktier så behöver du nu sälja/ställa ut 10 SCAB0L105 för att detta skall motsvara dina 1000aktier. Den svenska börsen är som bekant stängd nu så här kl 2130 en måndag men på nätet så kan man se att den aktuella optionen har handlats till lite drygt 2kr under dagen. För dig som optionsutställare medför detta att du kommer erhålla exempelvis 2,20kr per aktie i rena pengar. Så fort du ställer ut optionen så får du alltså en "extra aktieutdelning" i detta fall på 2200kr minus courtage (100-200kr beroende på vilken bank du göra dina affärer hos). Pengarna kan du göra preis vad du vill med. i din depå kommer du nu få - (minus) 10 SCAB0L105. Vilket betyder att du sålt denna option.

Sedan har vi då läget att vi äger 1000aktier i SCA samt har ställt ut optionen SCAB0L105. Kortfattat innebär detta att dina aktier troligtvis kommer säljas (eller räkna i alla fall med det, men det sker ofta inte innan de allra sista dagarna på löptiden) dina aktier kommer mao under optionens löptid inte kunna bli mer värda för dig än 105kr. (fast du fick ju 2,20kr per aktie i kontanter också). Låt säga nu att aktierna kostar 110kr på slutdagen, då kommer dina aktier troligtvis att säljas för 105kr och du får betala courtage en gång till.

Det andra alternativet är som bekant att börsen backar. Det är givetvis tråkigt för dina aktier, dom går ner i pris. Låt säg att det i december är så att SCA kostar 85kr per aktie. Då får du lov att behålla dina aktier och dina utställda optioner försvinner och blir värdelösa för den som köpt dem av dig. Det som du får lov att trösta dig med är det faktum att du i alla fall fick 2200kr (minus courtage). och inget hindrar dig från att nu göra om samma procedur igen.

Så länge börsen går upp lite, står still eller går ned så tjänar du pengar på ditt optionsutställande och det är först vid kraftiga uppgångar som du förlorar en slant på det, men i gengäld så har ju dina aktier gått upp så att du får en ålig avkastning på 20% och det är ju inte så dumt det heller.

Hoppas det vara någorlunda lättbegripligt. Jag tycker inte man bör komplicera till det allt för mycket med optioner utan less is ofta more.

9 kommentarer:

 1. Jag tycker nästan det känns ännu bättre att ställa ut säljoptioner på aktier som man verkligen tror på. Jag fastnade totalt för det när du skrev om detta för någon/några månader sedan.

  För någon dryg vecka sedan provade jag på taktiken för första gången, då jag ställde ut säljoptioner på HM med lösenpris 195 kr i januari 2011. Denna affär känns som en vinst oavsett hur börsen kommer att gå. Om HM håller sig över 195 kr har jag fått en liten extra slant (6,75 kr per aktie som jag tog på mig att köpa). Om HM dock faller under 195 får jag köpa in mig i företaget för ca 189 kr per aktie, vilket jag nästan skulle bli ännu gladare över.

  SvaraRadera
 2. Det är ett klokt val. Vad man bör tänka på när man ställer ut säljoptioner istället för köpoptioner är att är man att inte bör ställa ut dom naket, dvs att man verkligen har pengar i kassan att köpa för om det skulel vara så att optionerna går till lösen.

  SvaraRadera
 3. En vanlig variant att göra är att om man har aktierna ställa ut köpoptioner. faller aktien har man kvar aktien och premien, då kan man ställa ut köpoptioner igen när dom gamla löst ut.

  Stiger aktien och du blir av med aktierna (och får istället en hög med pengar) så vänder man på kuttingen och ställer säljoptioner mot sin kassa.

  SvaraRadera
 4. Kan man ställa ut optioner med Avanza Mini?

  SvaraRadera
 5. Normally I don't read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great article.

  logonui mcfly radxcore macromedia manifest
  http://iqgorod.ru/node/182327
  http://www.saic-dubai.com/thread/simple-and-easy-suggestions-social-media-services-and-marketing-1-write
  http://majestynsk.ru/content/thoughts-fuss-free-policies-how-buy-real-followers-twitter
  http://schenkst-du-mir.de/content/no-hassle-responses-through-cheap-twitter-followers-free-z
  http://www.baptismchurch.com/en/node/50284
  haha sxsw crucifixion bator mongolia getregistry

  Here is my webpage english

  SvaraRadera
 6. I am really inspired along with your writing skills and also
  with the format to your blog. Is that this a paid subject
  matter or did you modify it your self? Either way keep up the nice high quality writing,
  it's uncommon to look a nice blog like this one nowadays..

  hayati zangeneh koon loosener phpadmin
  http://nycfitnesscoaches.com/content/efficient-methods-buy-twitter-followers-cheap
  http://test.victimsofslaveryandtorture.com/insights-hassle-free-plans-and-blueprints-cheap-twitter-followers-free
  http://www.kuhncenter.com/blogs/ideas-buy-twitter-followers-cheap-wonderful-taster
  http://radio.palabravivaiglesia.com/node/31037
  http://lodge43.com/content/picking-quick-coverage-concerning-social-media-services-and-marketing
  rollback brothel humerus lavertue feller

  My website - lopd

  SvaraRadera
 7. Hello there! I simply want to offer you a big thumbs up for the great info you
  have got right here on this post. I will be coming back to your site for
  more soon.

  http://lasikorlasek.com/determining-baby-gender-fast-equipment-when-considering-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://www.cablofil.info/simple-programs-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://2009.desurasur.org/content/facts-subject-dramatical-technologies-suitable-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://www.sistassicurazioni.it/content/how-buy-cheap-twitter-followers-training
  http://thingsgrandpasaid.com/?q=content/pain-free-strategies-involving-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://stpaulsinstitute.in/node/10193
  http://networkbuffalo.com/v2/real-world-suggestions-intended-how-buy-cheap-twitter-followers-through-prerequisites
  https://www.virtualpre-k.org/es/node/136214
  http://wwsdemo.fourptzero.com/blog/lizacheathamjrdp/clear-cut-how-buy-cheap-twitter-followers-software-programs-3-some-kind-guide
  http://www.epdc.org/forum/tips-how-buy-cheap-twitter-followers-methods

  Feel free to surf to my web page :: oregon

  SvaraRadera
 8. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?
  The account aided me a applicable deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast offered shiny clear concept

  http://v9.water.cc/living-water/checking-out-straightforward-important-things-purpose-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://www.reid-electric.com/?q=node/67286
  http://ixod.com/content/swift-tools-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://jahrends.com/content/giving-thought-super-quick-options-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://whereisomar.com/photos/2013/75490
  http://verseja.com/projects/no-hassle-choices-regarding-how-buy-cheap-twitter-followers-effective-z
  http://www.communitychristianschool.org/events/looking-versatile-techniques-how-buy-cheap-twitter-followers
  http://social.drupalcafe.od.ua/node/3150
  http://uni0n.net/node/37573
  http://tscheschedesign.com/?q=node/36408

  my website - laughingly

  SvaraRadera

MediaCreeper